Kansanedustaja Jaana Pelkonen on vuoden 2016 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Sateenkaariyhteisöt ry nimittää kansanedustaja Jaana Pelkosen vuoden 2016 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi kansainvälisenä homo-, trans- ja bifobian vastaisena päivänä 17. toukokuuta.

Sateenkaariyhteisöt ry katsoo, että Pelkosella on mahdollisuuksia edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien hyvinvointia vaikuttamalla myönteisesti ihmisten asenteisiin suomalaisessa yhteiskunnassa ja edistää meneillään olevien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavia lakialoitteiden etenemistä eduskunnassa tällä vaalikaudella.

Pelkonen ottaa kansainvälisenä homo-, trans- ja bifobian vastaisena päivänä kantaa erityisesti sosiaalisessa mediassa yleiseen asiattomaan käytökseen.

- Vastuu asenneilmapiiristä on meillä kaikilla. Ainoa oikea vaihtoehto on nollatoleranssi. Kaikenlainen nimittely, perättömien juorujen levittäminen ja vihapuhe on yksiselitteisesti tuomittavaa. Peruskäytöstavat tuntuvat unohtuneen monilta erityisesti somekeskusteluissa. Nollatoleranssi lähtee liikkeelle puuttumisesta jokaiseen epäasialliseen keskusteluun ja tilanteeseen. Se vaatii jokaiselta uskallusta toimia ja uskallusta puolustaa toista ihmistä, toteaa Pelkonen.

- Suomessa vähätellään paljon sitä miten vakavalla ja haitallisella suunnalla somekeskustelu toisinaan on. Mielipiteen ilmaisua ei ole kirjoittelu, jonka tarkoituksena on saada ihmiset pelkäämään, ahdistumaan tai suhtautumaan toisia ihmisiä kohtaan vihamielisesti. Oli se sitten homottelua tai mitä tahansa. Joskus tämän takana on liian vähäinen tieto. Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä muistuttaa erityisesti myös siitä, kuinka tärkeää on, että ihmiset saavat asiallista tietoa. Samoin kaikkien medioiden käymän yhteiskuntakeskustelun täytyy olla valistunutta eikä pyrkiä lisäämään ennakkoasenteita. Toisaalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät saa olla eriarvoisia valtaväestöön nähden myöskään juridiselta asemaltaan. Jaana Pelkonen on oikea henkilö nostamaan näitä asioita esiin, sanoo Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ainuttakaan hyväksyttävää pätevää perustelua sille, että ihmisiä kohdellaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan ei yksikertaisesti ole. Erityisesti lainsäätäjille ihmisten juridisen tasa-arvon on oltava itsestäänselvyys. Kyse ei ole omantunnon asiasta, vaan kyse on perusoikeuksista, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja vapaudesta olla oma itsensä. Yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta, sanoo Pelkonen.

Kansanedustaja Jaana Pelkoneno on vuoden 2016 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs.


Lähettiläinä ovat toimineet aikaisempina vuosina taiteilija Arja Saijonmaa (2006), rockin monitoimimies Jone Nikula (2007), ulkoministeri Alexander Stubb (2008), piispa Wille Riekkinen (2009), kansanedustaja Minna Sirnö (2010), SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen (2011), laulaja/näyttelijä Olavi Uusivirta (2012), kansanedustaja Lasse Männistö (2013), tennispelaaja Jarkko Nieminen (2014) ja Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko (2015).

Tapahtumia Suomessa 17.5.2016

Helsingissä Amnestyn sateenkaariverkosto järjestää kansainvälisenä homo-, trans- ja bifobian vastaisena päivänä solidaarisuudenosoituksen hlbtiq-yhteisöille Tunisiassa ja Turkissa. Kokoontumisen on määrä tapahtua Tunisian suurlähetystön eteen kello 15, josta mielenosoituksen on tarkoitus siirtyä jalan Turkin suurlähetystölle noin klo 16.

AGORA, JustEd, Helsingin yliopiston Opettajankoulutuslaitos sekä WeAll-tutkimushanke järjestävät kansainvälisenä homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä Kaikkien koulu! Miten koulu kohtaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden -seminaarin, jossa tutkijat, opettajat, opiskelijat sekä kansalaisyhteiskunnan ja politiikan vaikuttajat kokoontuvat tarkastelemaan sitä, miten koulutuspolitiikassa, koulutuksen käytännöissä ja kulttuureissa voidaan kohdata sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.

Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun Suomi100 – Sateenkaaren väreissä -projekti lanseerataan Tietoisesti vaietut -keskustelutilaisuudessa Helsingissä. Keskustelun aiheena on kehotuskielto.

Tampereella Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan, Sateenkaariyhdistys Malkuksen ja Pirkanmaan Setan järjestämässä hartaushetkessä muistetaan homo- ja transfobian uhreja.

Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä 17.5.

Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä (IDAHOT, International Day Against Homophobia and Transphobia) on vuodesta 2005 vietetty teemapäivä, jonka tarkoituksena on nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokema syrjintä ja kamppailu sitä vastaan. 17.5.1990 WHO poisti homoseksuaalisuuden kansainvälisestä ICD-sairausluokituksesta.

www.1705.fi
IDAHOT Finland (Facebook)
dayagainsthomophobia.org - teemapäivänkansainvälinen verkkosivu
Seta: Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä IDAHOT 2016

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!