Kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista valmistellaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 107

Tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi aiotaan tehdä kansalaisaloite, koska eduskunnassa tehty lakialoite ei ole edennyt. Kannatusilmoitusten keruun on määrä käynnistyä tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta 2013.

Tällä hetkellä Tahdon2013-projektiin etsitään vapaaehtoisia, sekä ideoimaan että käytännön tekemiseen.

Kansalaisaloitetta edistävät muistuttavat Suomen olevan viimeinen Pohjoismaista, jossa samaa sukupuolta olevat eivät saa solmia avioliittoa keskenään.

Nykyistä kahden parisuhdeinstituution järjestelyä pidetään epätasa-arvoa luovana ja sen nähdään asettavan sateenkaariperheet heikompaan asemaan.

Lisäksi ihmisten luokittelun eri parisuhdeinstituutioihin huomioidaan aiheuttavan turhaa byrokratiaa ja osoittavan toisten ihmisten liitoille vain puolittaisen hyväksynnän.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Käytännössä avioliittolain muuttaminen koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja mahdollistaisi näille pareille yhteisen sukunimen tai yhdysnimen ottamisen käyttöön pelkällä ilmoituksella ja toisi mahdollisuuden hakea parina adoptiovanhemmuutta. Kirkko saisi jatkossakin päättää itse, miten se suhtautuu samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

Keväällä 2012 tuli voimaan laki, jonka mukaan Suomen kansalaiset ovat voineet tehdä kansalaisaloitteen, eli lakiehdotuksen eduskunnan käsiteltäväksi tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä eduskunnassa, mikäli vähintään 50 000 kansalaista ilmaisee kannattavansa aloitetta kuuden kuukauden sisällä aloitteen päiväyksestä.

Facebook: Sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta -sivu
Avoin ministeriö: Tasa-arvoinen avioliittolaki (luonnos)

107 kommenttia

No jo oli jo aikakin.

Nimet kertynevät helposti, mutta saa nähdä miten kansanedustajien äänet jakaantuvat.

Voihan olla, että osa häilyväkantaisista on herännyt muualla Euroopassa tehtyihin lakimuutoksiin ja kansalaismielipiteen suopeuteen Suomessa. Kansaahan siellä pitäisi edustaa.

Joka tapauksessa tasa-arvoinen avioliittolaki menee läpi ennemmin tai myöhemmin.
Nimien kerääminen voi olla iso ja vaikea juttu, ja epäonnistuminen olisi kova takaisku. Mistä löytyy vapaaehtoisia?