ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista ja tasavallan presidentti

Sami Mollgren • 21.03.2013 10:10 • 4 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Suomessa eduskunnan säätämät lait vahvistaa allekirjoituksellaan tasavallan presidentti. Lainsäädäntöputken alkupäähän tuli yhtä aikaa nykyisen presidentin Sauli Niinistön virkaanastumisen kanssa keväällä 2012 uusi instituutio, kansalaisaloite.

Turkistarhausta koskeva kansalaisaloite oli ensimmäinen vaaditut 50 000 allekirjoitusta kerännyt. Nyt kansanedustuslaitoksen sisällä pohditaan ankarasti, miten aloitteisiin ihan aikuisten oikeasti pitäisi suhtautua. Aloitteiden käsittelyä koskeva lainsäädäntö on osoittautunut melko venyväksi.

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä keräsi vaaditun määrän tukijoita tunneissa ja kaksinkertaisen määrän alle vuorokaudessa. Myös mielipidemittausten mukaan vankka enemmistö suomalaisista kannattaa avioliittolain uudistamista siten, että puolisoiden sukupuoli ei rajoittaisi kahden ihmisen välistä oikeutta solmia avioliittoa keskenään.

On vaikea nähdä, että tasa-arvoista avioliittolain säätämistä koskevan aloitteen etenemistä voisi vetkutella millään verukkeella. Mikäli eduskunta kunnioittaa kansalaisaloitteen allekirjoittaneita ja kansan enemmistön tahtoa, saa tasavallan presidentti aikanaan allekirjoitettavaksi pohjoismaista avarakatseisuutta henkivää parisuhteita säätelevää lainsäädäntöä.

Jos tasavallan presidentti katsoo laissa olevan jotain huomautettavaa, voi tämä palauttaa lain eduskunnalle. Samoin, jos presidentti ei suostu allekirjoittamaan lakia kolmessa kuukaudessa, palautuu laki eduskunnalle. Jos eduskunta sen jälkeen hyväksyy lain muuttamattomana, tulee laki voimaan ilman tasavallan presidentin puumerkkiä.

Koska tasavallan presidentin suhde instituutiona toiseen instituutioon, eli kansalaisaloitteeseen, saa ennemmin tai myöhemmin käytännön siteen, olisi hyvä, jos tasavallan presidentti omatoimisesti ja selväkielisesti toisi esiin näkemyksiään asiassa.

Presidentti arvojohtajan asemasta voi myös joko rohkaista kansalaisten aloitteellisuutta ihmisten tärkeiksi kokemissa asioissa - tai olla toki rohkaisemattakin.

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista ei ole ensimmäinen, mutta sen merkitys on erityinen useiden syiden vuoksi: Kyse on kansalaisten yhdenvertaisuutta lisäävästä hankkeesta. Avioliittolainsäädännön uudistamista on Suomessa käsitelty hyvin pitkään. Eduskunta on ollut kyvytön ottamaan asiaa käsiteltäväkseen itsenäisesti, monien kansanedustajien yrityksistä huolimatta. Lisäksi kansan enemmistö näyttää asettuneen kannattamaan lakihanketta selkeästi.

Olisi hyvä, jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö pian sopivassa yhteydessä selventäisi kantaansa siitä, miten hän kokee kansalaisaloitteen merkityksen osana sitä prosessia, jonka eräänlaisena sinettinä hän itse on. Tällainen olisi tärkeä viesti toimintatapojaan pohtivalle kansanedustuslaitokselle.

Presidentin olisi myös tämän yksittäisen yhdenvertaisuutta lisäämään pyrkivän aloitteen kohdalla hyvä ottaa selväkielisesti kantaa kansalaisia puhuttavaan tasa-arvokysymykseen. Tasavallan presidentin vaikeneminen nimenomaan arvojohtajana tässä asiassa tuntuu kummalliselta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Presidentti on ”virallisesti” puoluepolitiikan yläpuolella mutta ei Sauli Niinistökään kokoomustaustaansa unohda. Niin kauan kuin kokoomuksessa on kissanhännänvetoa ”liberaalien” ja ”vanhoillisten” välillä on suhtautuminen sukupuolineutraaliin avioliittolakiin nykyiselle presidentillekin ongelmallinen.
Viime vuonna käydyn presidentinvaalikampanjan aikana Sauli Niinistön suhtautumineen sukupuolisiin vähemmistöihin oli jos ei nyt avoimen torjuva niin ainakin hyvinkin vähättelevä. Hän on ollut myöskin suojelemassa eräitä HLBT - kansaan kielteisesti suhtautuvien uskonhumputusten järjestämiä tapahtumia ja keräyksiä ja se ei välttämättä anna hänestä kovinkaan ”edistyksellistä” kuvaa!
Mahtaneeko tuo asenne muuttua jos ”Tahdon 2013” - nimenkeräyskampanja saa suurta kantavuutta ja nimiä keris vaikkapa 250.000? Jää nähtäväksi!
Viime vuonna ”Ruukinmatruuna” - niminen bloginpitäjä kirjoitti ettei Sauli Niinistöllä ole mielipidettä oikein mistään! Kävin tuolloin eräässä Vaasan Yliopistolla olleessa Sauli Niinistön ”kampanjatilaisuudessa”. Esitin tuolle presidentinvaaliehdokkaalle kysymyksen hänen suhtautumisestaan ruotsinkieliseen väestönosaan. Tuohon kysymykseen saamani ympäripyöreä, suorastaan vähättelevä vastaus ei ole minulle tämän runsaan vuoden aikaan vieläkään auennut joten yhdyn kyllä tässä ”Ruukinmatruunan” mielipiteeseen!
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 21.03.2013 13:16
Niinistö ei tule ottamaan kantaa tähän asiaan koska Niinistö vastustaa homoliittoja.
  Josse (ei rekisteröitynyt) • 24.03.2013 11:34
Niinistön vaikeneminen on toki ymmärrettävää, sillä olihan hänen ulostulonsa koko asiassa jo alkuunkin niin tyylirikko ja absurdi, ettei sitä viitsi paljoa julkisuudessa toistella.

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat haluaisivat lakaista asian maton alle, koska he eivät voi puolustella toimintaansa avoimesti. Tätä havainnollistaa julkinen vaikeneminen nytkin kun kansalaisaloite sai räjähdysmäisen starttinsa.
  Homopallero • 24.03.2013 12:44
Jos joku odotti presidentin uudenvuodenpuheessa 1.1.2014 jotain liennytystä tasa-arvon suuntaan, pettyi. Presidentin roolissa aatejohtajana on aika oleellista nykyisin se, mitä presidentti ei sano. J
  jnsto • 01.01.2014 13:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy