ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Kaapista ulos -päivä - Coming Out day

Sami Mollgren • 11.10.2006 00:12 • 2 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
11. lokakuuta etenkin USA:ssa, mutta myös muualla länsimaissa vietettävä ´Coming Out Day´ on päivä, jolloin voi ´paljastaa´ julkisesti seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuolivähemmistöön kuulumisensa esimerkiksi kantamalla pinkkiä kolmiota, sateenkaaripinssiä tai -kaulanauhaa - tai esimerkiksi vartavasten sopivalla viestillä varustettuun t-paitaan pukeutuneena.

Moni kokee ennakkoluulojen vuoksi homo- ja biseksuaalisuuden yhä alempiarvoisena seksuaalisena suuntautumisena kuin heteroseksuaalisuuden. Etenkin uskonnollisissa piireissä asia saatetaan tuomita jyrkästikin. Moni pelkää syrjintää, ihmissuhteiden katkemista ja jopa väkivaltaa. Jotkut kokevat torjunnan vuoksi ei-heteron suuntautumisensa jollain tavoin häpeälliseksi. Samoin sukupuolivähemmistöön kuuluminen herättää usein torjuntaa.

Moni seksuaalivähemmistöihin kuuluva kätkee suuntautumisensa ja sukupuolivähemmistöön kuuluva oman identiteettinsä, koska tuntee asian olevan sellainen, josta on paras vaieta - syystä tai toisesta. Puhutaan kaapissa olemisesta. Kun joku lakkaa piilottelemasta vähemmistöön kuulumistaan, puhutaan kaapista tulemisesta, englanniksi samaa tarkoittaa "coming out".

Usein kaapista tulo on pitkä ja joillekin rankkakin prosessi; siihen liittyy mm. itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on. Sukulaiset, ystävät ja muut viiteryhmät eivät aina tee ulostuloa helpoksi. Toisaalta moni pelkää ulostuloa aivan turhaan.

Yleisesti tiedossa olevan kaapistatulopäivän voi ajatella madaltavan kynnystä, jonka yli astua. Ainakin merkkipäivän olemassaolo voi muistuttaa ajattelemaan asiaa.

National Coming Out Day järjestettiin ensi kertaa USA:ssa 1988. Täsmälleen vuotta aiemmin oli Washington D.C.ssä järjestetty massiivinen tapahtuma, jossa vaadittiin tasa-arvoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Nykyisin "Kaapista ulos" -teemaisen päivän vietto on levinnyt moniin muihinkin maailman maihin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tarvinneeko näitä kaikkia kopioida maailmalta... Johan tässä kalenteri on muutenkin täynnä kaikenlaista ylimääräistä tapahtumapäivää muutoinkin...
  arkadas (ei rekisteröitynyt) • 04.10.2009 22:15
Tai voi laittaa oman "julistuksensa" naamakirjan seinälle:

www.facebook.com
  deli • 07.10.2009 10:21
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy