ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Judith Butlerin kirja Hankala sukupuoli 20-vuotias

vaeltaja2006 • 20.11.2010 05:00 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Judith Butlerin kirja Hankala sukupuoli täyttää 20 vuotta. Kirja oli historiallinen käännekohta läntisessä feministisessä liikkeessä ja sukupuolten suhteiden akateemisessa tutkimuksessa. Kirjan syntyaikoihin sijoittuu monta poliittista liikettä: Affidamento, Third Wave -feminismi, postfeminismi, popfeminismi, The Riot Grrrls, cyberfeminismi. Erilaiset feministiset teoriat osoittivat, että naiset eivät olleetkaan yksi suuri joukko, "me", vaan oli erilaisia poliittisia liikkeitä.

Meni 16 vuotta, ennen kuin Butlerin teos saatiin suomeksi vuonna 2006. Alkusanoissa Butler kertoo, miten hän sai ideoita ajatteluunsa toimittuaan 14 vuotta USAn itärannikon homo- ja lesboyhteisöissä. Siellä hän "näki monenlaisia sukupuolia". ja "oli sukupuolien risteyksessä". Suomessa kuten monissa muissa maissa, nousi esiin lesbofeministejä, jotka kohdistivat kritiikkinsä heteromaaillman itsestäänselvyyksiin. Monet homomiehet kavahtivat tätä radikaalijoukkoa.

Butlerin teosta on pidetty vaikeaselkoisena ja akateemisena. Lukuinnostus helposti hyytyy vaikeuteen. Kun kirja oli Hesetan lukupiirissä, kirjan pohdintaan keväällä 2010 tarvittiin kolme kokoontumista.

Netissä on hauska tutkielma siitä, millainen oli kirjan ensimmäinen lukukokemus. Vastaajina oli 10 suomalaista tutkijaa. Monet olivat tutustuneet kirjaan jo pian sen ilmestymisen jälkeen, eli meillä ollaan hyvin selvillä, mitä maailmalla tapahtuu. Tuula Juvonen kertoo:
"Muistan istuneeni valtavassa täyteen ahdetussa luentosalis­sa kuuntelemassa pienen naisen pitämää erittäin hämmentävää alustusta aiheesta ”Paris is Burning” [1990, USA, ohj. Jennie Livingstone, SK]. Butlerin – – alustus meni kuitenkin konferenssimat­kajännityksen ja aikaerorasituksen siivittämänä iloisesti kielellisen ja intellektuaalisen vastaanottohorisonttini yli. – – Seuraavana päivänä marssin suosiolla campusalueen kirjakauppaan ostamaan teoksen päästäkseni vihdoin viimein selville siitä, mistä edellisenä iltana oikein oli ollut puhe.

Kaikille englanninkielisen alkuperäisteoksen lukeminen on ollut iso urakka. Tuula Juvonen kertoi näin:
Kun yritin sitten lukea Gender Trouble -teosta itsekseni – – , ei siitä tahtonut tulla yhtään mitään. Kun sain käsiini kirjan sak­sankielisen käännöksen, aloin vihdoin päästä jyvälle siitä, mistä kirjassa on kysymys, ja poimin siitä jonkun ajatuksen myös tekeillä olevaan graduuni. Das Unbehagen der Geschlechter on minulla (käännösongelmistaan huolimatta) edelleen se alleviivatumpi ja luetumpi, vaikka olenkin sittemmin toki konsultoinut eri tarkoituksissa myös alkukielistä versiota.

Ja vielä yksi lainaus tästä tutkielmasta, Annamari Vänskä:
Butler-suomennosta on ollut antoisaa lukea, kirjaa lukee jälleen uusin silmin. Kirjassa korostuu se, kuinka tärkeää suomen­nosten tekeminen edelleen on kaikesta kansainvälisyyspuheesta ja akateemisen maailman kielellisestä anglosentrisyydestä huolimatta – tai ehkäpä juuri sen vuoksi. Harvinaisen selkeä Butler-suomennos ei korosta ainoastaan tämän teoksen suomentamisen merkittävyyttä, vaan ylipäätään, kuinka tärkeää – ja haasteellista – suomentaminen on. Tässä mielessä ne sukupolvet, jotka lukevat vain suomennetun Gender Troublen eli Hankalan sukupuolen, lukevat toisen kirjan kuin ne, jotka ovat oppineet Butlerinsa alkuperäistekstiä lukemalla.

www.helsinki.fi


Juhlitaanko Suomessa missään kirjan 20-vuotispäivää? Jos ei ja aikoo lukea kirjan, voi aloittaa kritiikeistä, esim. tästä.

www.kiiltomato.net


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kiitos Vaeltaja, että tuot myös kirjallisuus- ja tiedekritiikkiä ranneliikkeeseen!
  Olli Stålström (ei rekisteröitynyt) • 21.11.2010 00:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy