ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Istanbulissa pride-paraati päättyi kyynelkaasuun ja kumiluoteihin

vaeltaja2006 • 28.06.2015 22:06 • 8 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Turkin poliittinen ilmapiiri on edelleen epävakaa. Kaksi vuotta sitten tukahdutettiin väkivalloin Istanbulin Gezi-puiston protestit. Tänään sunnuntaina poliisi hyökkäsi pride-kulkuetta vastaan. Poliisin hyökkäys alkoi jo ennen varsinaista marssia. Lähtöpaikalle kokoontuneita vastaan käytettiin vesitykkejä, pippurisumuttimia ja kumiluoteja. Poliisit sulkivat kaikki sisäänpääsytiet marssin lähtöpaikalle.

Sosiaaliseen mediaan lähetetyistä kuvista käy ilmi, että kulkueen osanottajat olivat pukeutuneet samalla tavoin värikkäästi kuin muidenkin maiden pride-paraateissa. Kun poliisin hyökkäys alkoi, ihmiset pakenivat liikkeisiin ja liikkeet laskivat rullaverhonsa alas.


Tämä oli Istanbulissa ensimmäinen kerta, kun poliisi käytti väkivaltaa prideä vastaan. Mitään etukäteisvaroitusta ei saatu. Facebookin tietojen mukaan Istanbulin kuvernööri kielsi pride-marssin. Syyksi esitetään, että se osui muslimien pyhän ramadan aikaan. Edellisinä vuosina pride on ollut suunnilleen samaan aikaan.Tarkkaa syytä poliisihyökkäykseen ei vielä tiedetä, mutta on mahdollista, että huutokuoroissa syytettiin presidentti Erdoganina ja hänen hallitustaan fasistisista otteista.

Iltapäivällä pidettiin pienimuotoinen pride-tapahtuma, kun oppositiopoliitikot ja USAn ja Euromaiden edustajat käynnistivät vuoropuhelun viranomaisten kanssa.

Istanbulissa pride-tapahtuma vuonna 2013 veti mukaansa kymmeniä tuhansia Gezi-puiston mielenosoittajia. Gezi-puiston levottomuudet saivat alkunsa kaupungin suunnitelmista muuttaa puisto. Mielenosoitukset laajenivat ympäri maata, ja niissä vaadittiin enemmän demokratiaa ja Erdoganin eroa. Mielenosoittajien joukossa oli paljon myös hlbt-ihmisiä. Kesällä 2013 mielenosoitukset lopetettiin rajulla väkivallalla, 11 kuoli ja tuhannet loukkaantuivat.

EU on moneen otteeseen seurantaraporteissaan kritisoinut hlbti-ihmisten vainoa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ikävää että kristillis-ortodoksisen Venäjän homofobia-politiikka-tauti on alkanut vaivata Turkkiakin.

Suomessamme onneksi muslimitkin ottivat osaa Helsinki Prideen.
  human • 28.06.2015 22:19
Jaa, en mää kyllä yhtään muslimia nähnyt noissa suomen pride kuvissa. Turkin lippu tais jollakin olla, mutta se ei tarkoita vielä mitään, sillä kyllä siellä asuu kurdeja ja kristittyjäkin.
  kovis (ei rekisteröitynyt) • 28.06.2015 23:54
Sateenkaarilippu ( www.welt.de ) ja osallistujat valmiina lähtöön, osallistujia oli myös arabimaista ( www.welt.de ). Poliisien hyökkäyksestä huolimatta osallistujat säilyttivät malttinsa ( www.welt.de ) ja järjestivät pienempiä tilaisuuksia eri puolilla kaupunkia.
---
Kymmeniä mielenkiintoisia kuvia Istanbulin prideparaatista viime vuodelta (2014)
gruss-vom-bosporus.berliner-zeitung.de
  Havainnoija • 29.06.2015 01:42
Mistä lähteestä kumiluotien käyttö on todennettu?

YLE:n asiaa käsittelevässä uutisessa kumiluoteja ei mainita, kyynelkaasun lisäksi sen sijaan mainitaan vesitykit.
  tjas (ei rekisteröitynyt) • 29.06.2015 15:13
Kumiluotien käyttö on nähtävissä useammaltakin verkkoon ladatulta videolta.
  smo • 29.06.2015 17:14
Turkish police fire water cannon, rubber pellets and tear gas at a gay pride event in Istanbul

BBC World News (29 June 2015)

www.facebook.com

Kohdalla 0:16 ammutaan.
---

Kommenttia muokattu: 29.06.2015 klo 20:54
  Frankieboy • 29.06.2015 20:53
Miksi nimimerkki Tjas et voisi siirtyä trollailemaan muille foorumeille, kun et taida kuulua homoihin tai heidän ystäviinsä, joille kyseinen sivu on tarkoitettu? Nauttisin nettiselailusta huomattavasti enemmän, jos minun ei tarvitsisi löytää homofobista skeidaasi jokaisen uutisen alta.
  NotInMyBackYard (ei rekisteröitynyt) • 30.06.2015 00:15
Vice Newsilta hyvä video-raportti Istanbul Priden kahakoista su. 28. kesäkuuta.

Vice News (2 July 2015)

news.vice.com
---
  Frankieboy • 02.07.2015 20:41
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy