ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
harrastukset hyvinvointi olympialaiset 2014 HLBTI-kisat linkit kaikki artikkelit

Homottelua pesäpallokentällä

Sami Mollgren • 28.08.2014 07:35 • 5 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Vimpelin Vedon Henri Puputti huusi keskiviikkoisessa pelissä syöttötuomari Jussi-Pekka Anttilalle "vi--n homo" ja muitakin alatyylisiä ilmauksia, kun Vedolle tuli Joensuun Mailaa vastaan käydyssä ottelussa Anttilan ratkaisun myötä kolmas palo.

Asiasta kertoo Yle.

Puputin kielenkäyttö kuului myös Nelonen Pro -kanavan suorassa TV-lähetyksessä. Huutelun kohteena ollut tuomari kuitenkin kertoo, ettei kuullut sanatarkasti Puputin huutelua, mutta käski Puputin kuitenkin päätuomarin Jyrki Rajaniemen eteen, joka näytti "keltaista korttia", eli antoi varoituksen. Pesäpalloliiton sääntökirjan mukaan "varoitus tuomitaan yleensä äänekkäästä asiattomasta kielenkäytöstä". Punainen kortti, eli pelirangaistus voidaan antaa törkeästä kielenkäytöstä.

Ylen mukaan huutelu ei aiheuta Puputille todennäköisesti jatkoseuraamuksia. Superpesiksen kilpailupäällikkö Mika Helminen ei kuitenkaan katso, että käytös olisi hyväksyttävää. Helminen kertoo, että tilanne on tuomarin antaman rangaistuksen myötä lähtökohtaisesti käsitelty. Seurat voivat myös tehdä asiasta tutkintapyynnön, ja Superpesiksen johto voi ottaa minkä tahansa tapauksen erilliseen käsittelyyn.

- Tällainen ei ole hyväksyttävää käytöstä. Tunnelataus on kova ja joskus se menee sallittujen rajojen yli ja tuomarit toimivat näissä tilanteissa sääntöjen asettamissa puitteissa. Pelaajat ovat kuitenkin nuorten esikuvia ja idoleita, sanoi Helminen Ylelle.

Viime aikoina on joukkueurheilun ja muunkin urheilutoiminnan kohdalla kannettu yhä enenevästi huolta siitä, millaisiin asenteisiin urheiluharrastuksen piiriin hakeutuvat nuoret joutuvat törmäämään, ja kokevatko esimerkiksi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat olevansa tervetulleita omana itsenään. Huomiota on kiinnitetty juuri esimerkiksi homotteluun.

Yle Urheilun Teemu Tammilehto kirjoittaa Ylen verkkosivuilla julkaistussa asiaan liittyvässä kommentissa, että Superpesis voisi näyttää esimerkkiä siinä, miten laji sopeutuu nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin. Myös Tammilehto pohtii tällaisen huutelun tarjoamaa esimerkkiä.

- Minkälaista esimerkkiä Vedon kokenut tähtipelaaja tunnekuohuissa heitetyllä kommentillaan antaa nuoremmille pesiskatsojille?, kirjoittaa Tammilehto.

Puputin huutelu aiheutti vilkkaan keskustelun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Joidenkin huomioiden mukaan vastaavaa huutelua on yhä paljon - muiden lajien lisäksi myös pesäpallokentillä - mutta tällä kertaa huutelu sai suuren julkisuuden, kun TV-kamerat ja mikrofoni tallensivat tapauksen. Asiatonta käytöstä on paitsi vaadittu kuriin, myös ymmärretty. Joidenkin näkemysten mukaan tunteiden kuohahteluun ei pitäisi puuttua.

Miten puuttua urheilun asenteisiin?

Esimerkiksi Pohjois-Amerikan koripalloliigassa linja vastaavien tapausten suhteen on tiukka ja sanktiot tuntuvia. Myös pehmeämpiä keinoja on käytetty; esimerkiksi kampanjoimalla on pyritty ohjaamaan asenteita parempaan suuntaan. Esimerkiksi Suomessa urheilun asenneilmapiiriin pyrkii puuttumaan Tasavertaisen Urheilun Lupaus, johon sitoutumalla urheilutoimijat voivat ilmaista vastuunsa oman piirinsä asenteiden kehittymisestä, ja samalla viestittää pelaajille ja muille toimihenkilöille toivotusta käyttäytymisestä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ihme valitusta. Kaikenlainen huutelu kuuluu joukuepeleihin.
  Järki käteen (ei rekisteröitynyt) • 28.08.2014 10:24
Eivät ihmisen käytöstavat ja asenteet muutu muuksi joukkuepeliä seuratessa, joukko suodattimia vain putoaa pois käytöstä ja sanottua tulee omia ajatuksia herkemmin kuin muunlaisissa sosiaalisissa yhteyksissä.

Erikoinen väittämä muuten - vaikka sitä ahkerasti viljelläänkin myös uutisoituun tapahtumaan liittyvissä keskusteluissa - että tietynlainen muissa yhteyksissä tuomittava toiminta jotenkin "kuuluu" urheiluun. Ei joukkuepeliin kuulu muuta kuin pelaaminen tiettyjen sääntöjen mukaan, ja yleisölle oman joukkueen kannustaminen.

Jos tekee mieli kommentoida pelin tapahtumia niin senkin voi tehdä. Silti ei tarvitse välttämättä heittää romukoppaan käytöstapoja, jos ne on joskus sattunut oppimaan.
  Public eye • 28.08.2014 14:39
Ja pesäpallo tai ainakin pesäpallomaila kun on meille homomiehille niin mieluinen kotitarvekalu ... jotta voidaan arpoa hutunkeittona punkassa sisäpelivuorot ; )

img.yle.fi

- - -

Sitä vaan ihmettelee, miksei tuo pesäpallomiekkonen kyennyt huutamaan että "vitun hetero" - tosin monesti oletushoteroilla on se kieroutunut tapansa haukkua sitä heteroseksuaalista suuntaustaan vittuilemalla :P

- - -

Toisaalta sitten taas jännitys, mitä jopa penkkiurheilussakin tulee, tunnetusti saa haluhormonit erittymään, niin ehkä sitä kautta nuo seksistiset mielleyhtymät pomppaavat mieliin ja suustakin ulos ... voihan se olla että tuon pesismiekkosen teki niin mieli kunnon homomunaa =)

Kommenttia muokattu: 28.08.2014 klo 18:36
  human • 28.08.2014 18:23
Tarinahan on jatkunut siten, että Puputti on pyytänyt tuomarilta anteeksi. Sen sijaan tiedossani ei ole, että hän olisi pahoitellut "homo"-sanan käyttöä halventavassa tarkoituksessa.
  smo • 29.08.2014 11:16
Saan usein työssäni kuulla huorittelua. Se tavallaan on sellainen työpaikkaetu, eli törkeää kielenkäyttöä ei hoitoalalla noteerata eikä pidetä minään. Katsotaan, että sairaat ihmiset sanovat ja huutelevat kaikenlaista.

Katson, että urheilumaailmassa asia on täysin eri. Vaikka kuinka olisi paineita, ei kai Siwan kassakaan ala asiakasta tai Salen myyjää homottelemaan? Urheilukentillä pelaavat henkisesti terveet ihmiset, joilla on enemmän psyykkausta ja henkistä valmennusta käytettävissään, kuin ns. normityöntekijällä ikinä. Miksi siis siellä olisi ymmärrettävää kutsua vastapuolta vitun homoksi?
  Miritza • 29.08.2014 20:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy