ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Helsingissä vaadittiin uutta translakia

vaeltaja2006 • 24.03.2018 15:10 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Lauantai-iltapäivänä järjestettiin Helsingissä mielenosoitus, jossa vaadittiin translain uudistamista.

Mielenosoittajat kokoontuivat kello alkaen 14 Kiasman edustalle, josta mielenosoituskulkue lähti liikkeelle parin kilometrin mittaiselle reitilleen. Reittiä ja sen määränpäätä ei kerrottu etukäteen.

Mielenosoituskutsussa todetaan, että sukupuolemme ja kehomme ovat meidän ja meille kuuluu itsemääräämisoikeus.


Tapahtuman puheissa kuvattiin transihmisten kokemuksia


Kiasman aukiolla aloitustilaisuudessa pidettiin kaksi puhetta, joissa kuvattiin transihmisten vaikeaa asemaa ristiriitaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Seuraavassa äänitteessä nämä puheet ovat kokonaisuudessaan. Ensimmäinen puhuja rohkaisee transihmisiä. Transihmiset ovat jatkuvasti yhteiskunnan armoilla, mutta jokainen transihminen on oikeassa, kun on kysymys hänen omasta sukupuolestaan tai kehostaan. Jokaisen tunteet ovat arvokkaita. (Tarkennus: käsitteellä cis-ihmiset tarkoitetaan kaikkia muita kuin transihmisiä).Jälkimmäinen puhuja on tutkija Sari Irni. Hän on tutkinut transihmisten kokemuksia suomalaisessa terveydenhuollossa. Hänellä oli tutkimusaineistossaan esimerkkejä siitä, miten hoitojärjestelmä kohtelee esim. alle 18-vuotiaita transnuoria. Monet transihmiset ovat kokeneet nöyryyttäviä ja ahdistavia kokemuskia, kun he ovat joutuneet kertomaan transsukupuolisuudetaan lääkärille. Se on iso haaste koulutukselle. Yhteiskunnassa ihmisten on voitava olla sitä sukupuolta, mitä ovat tai kokonaan ilman sukupuoliluokittelua. Hallitukselle viesti: nyt tarvitaan sukupuolen itsemääräämsioikeus.
Kulkue lähti liikkeelle kohti päärautatieasemaa ja siitä eteenpäin. Poliisi oli varustautunut tavanomaista vahvemmin voimin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tietoa kuinka monta mielenosoittajaa yhteensä oli?
   (ei rekisteröitynyt) • 25.03.2018 14:15
Ehkä 150

Kommenttia muokattu: 25.03.2018 klo 14:39
  vaeltaja2006 • 25.03.2018 14:38
On siinä toki ristiriitaisuutta että transihmisetkin haluavat lokeroida itseään vain joko naiseksi tai mieheksi - Eli sukupuolten moninaisuus on kyllä valitettavan ristiriitaisesti unohdettu. Pyyhitään tiskirätillä moninaisuuden hyväksymisen tavoitteita.

Ja vielä tuo että ei-transimiset lokeroidaan cis-leimakirveellä, kuten pahoissa dualismi-uskonnoissa konsanaan.

Miksihän tuo transihmisten ihmisoikeus-juttu ajautui ojasta allikkoon, sorsimaan trans-sukupuolta/sukupuolia ja sukupuolten moninaisuutta?

Kommenttia muokattu: 25.03.2018 klo 23:12
  human • 25.03.2018 23:09
Cis-käsitteen käyttö on minusta aika turhaa, varsinkin silloin, jos sitä nimenomaan käytetään barrikaadien rakenteluun.

Transsukupuoliset nimenomaan kokevat olevansa naisia tai miehiä, eivät jotain muuta. Minusta siinä ei ole mitään "ristiriitaisuutta". Muunsukupuolisuutta ja intersukupuolisuutta ajatellen olisi sitten juridinen kolmas vaihtoehto tarpeen sukupuolimerkinnäksi.
  smo • 26.03.2018 06:09
smo, ei asia ole noin yksinkertainen. Koettu sukupuoli ja haluttu sukupuolimerkintä eivät ole sama asia.

Vaikka transsukupuolinen tuntisikin olevansa selkeästi joko mies tai nainen, ei hän silti välttämättä haluaisi esim. passiin merkintää mies tai nainen, vaan 'muu', sillä jos ulkonäkö ei vastaa passin tms. merkintää, ikäviltä kyselyiltä ja selvityksiltä ei voi välttyä. Tarkoitan tapauksia, joissa esim. 'biologinen' mies kokee olevansa nainen, mutta ei ole (vielä) aloittanut hormonihoitoja ja/tai käynyt plastiikkakirurgisia leikkauksia läpi, vaan näyttää edelleen vahvasti mieheltä vaikka naismaisesti pukeutuisikin*. Hän ehkä haluaisi mielummin 'muu' merkinnän kuin 'nainen', vaikka siltä hänestä tuntuisikin.

*) ja toisaalta miksi transnaisen edes pitäisi pukeutua naismaisesti: jokaisen pitäisi saada pukeutua haluamallaan tavalla ja näyttää muutenkin miltä haluaa, vaikka tuntisi olevansa mitä sukupuolta tahansa. Jos siis 'biologinen' mies näyttää ja pukeutuu miesmäisesti/neutraalisti, mutta silti kokee olevansa nainen, 'nainen' merkintä passissa aiheuttaisi jatkuvia kysymyksiä.
   (ei rekisteröitynyt) • 27.03.2018 12:22
Tuo voi olla niinkin. Se "pihvihän" tässä nimenomaan on oikeus määritellä itse oma juridinen sukupuolensa. Toki kolmas vaihtoehto sukupuoleksi/sukupuolettomuudeksi olisi tarpeen, kahden "perinteisen" lisäksi. Ja perusteltu kysymys on, että onko kyseinen merkintä sukupuolesta tarpeen ylipäänsäkään.
  smo • 27.03.2018 12:29
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy