ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto "Kissani Jugoslavia" -romaanin kirjoittajalle

Sami Mollgren • 15.11.2014 13:32 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Esikoiskirjailija Pajtim Statovci voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Kissani Jugoslavia.

Elokuussa ilmestynyt Kissani Jugoslavia kertoo Kosovosta Suomeen muuttaneesta perheestä - "juuriltaan revitystä perheestä, mahdottomasta rakkaudesta, kuolemanpelosta ja kauniista kissasta". Uudessa kotimaassa elämään liittyy identiteettiongelmia. Myös homoseksuaalisuus on mukana vahvana teemana.

Kosovosta Suomeen 1990-luvun alussa perheensä kanssa kaksivuotiaana muuttanut Statovc opiskelee Helsingissä yleistä kirjallisuustiedettä sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista.

Helsingin Sanomissa kerrotaan raadin todenneen, että vuosi oli poikkeuksellisen kovatasoinen, ja että mikä tahansa neljästä kärkiromaanista olisi voinut voittaa. Lehden mukaan raati oli käynyt keskustelua Tommi Kinnusen alkuvuodesta julkaistusta romaanista Neljäntienristeys. Raati antoi erikoismaininnan myös Antti Holmalle romaanistaan Järjestäjä ja Henni Kitille romaanista Elävän näköiset.

Palkintosumma on 15 000 euroa. Voittaja valittiin 65 suomeksi kirjoitetun esikoisteoksen joukosta. Lautakunnan puheenjohtajana oli kirjallisuustoimittaja Antti Majander, ja sen muina jäseninä toimivat toimittajat Suvi Ahola ja Sanna Kangasniemi, runoilija Aki Salmela sekä viime vuonna novellikokoelmalla Gorilla toiseksi sijoittunut Juhani Karila. Palkinto jaettiin nyt 20. kerran, ja se jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J. H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hesarin Helena Ruuskan arvio kirjasta, juttu ostikoitu "Maahanmuuttaja ja mies, kaksi kriisiä samaan aikaan":
www.hs.fi
  Public eye • 17.11.2014 10:28
Tämä kirja on todella koskettava ja rankka teos siitä, mitä on kasvaa yhteiskunnallisessa marginaalissa ja sekasortoisissa oloissa. Lähetin juuri kirjeen vaihto-oppilastoverilleni Branka Kusturinille, joka oli vuonna 1962 silloisen Jugoslavian delegaatti New York Herald Tribunen Youth Forumiin.

Kerroin Brankalle miten hyvän vastaanoton "Kissani Jugoslavia" on saanut Suomessa ja miten olen tarkasti seurannut entisen Jugoslavian hajoamista. Olen pitänyt yhteyksiä Brankaan ja saanut kuulla järkyttäviä uutisia hänen elämästään taistelujen repimässä yhteiskunnassa.

Pistää miettimään että onko meillä Suomessa niin paljon valittamisen aiheita...
  Olli Stålström • 19.11.2014 00:07
Antti Holma vieraana Aamun kirja - ohjelmassa
yle.fi

Holman kirjasta arvio ranneliike.netissä:
Teatterin nuoren renessanssimiehen esikoinen näki päivänvalon
ranneliike.net
  JuhaniV • 04.12.2014 21:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy