ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Helsingin piispanvaalissa samanmielisiä ehdokkaita

vaeltaja2006 • 14.08.2017 10:10 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kirkko keskellä kylää. Tumma taivas taustalla kertoo myrskyn uhasta. Kirkkokin on keskellä erilaisia myrskyjä.
Millainen piispa saadaan Helsinkiin? Nykyinen piispa Irja Askola jää eläkkeelle syksyllä 2017. Säilyykö seurakunnissa liberaali linja vai astutaanko askel takaisinpäin kohti konservatiivisempia ja tiukempia Raamatun tulkintoja? Valitsijoilla on nyt sanan valta.

Helsingin piispanvaalissa äänioikeutettuja on 1800. Puolet on hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, puolet maallikkoäänestäjiä. Kuka tahansa ei pääse äänestämään, vaan mm. seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot valitsevat maallikkoäänestäjät. Vaalin ensimmäinen kierros on keskiviikkona elokuun 16. päivänä. Jos kukaan ei saa yli puolta äänistä, toinen kierros on syyskuun alussa.

Helsingin piispanvaalissa on ehdokkaina on kaksi naista ja yksi mies. Jaana Hallamaa on yliopistopiireistä, teologian tohtori ja Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori. Kaisamari Hintikka on myös teologian tohtori ja toimii nykyään Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä Genevessä. Teemu Laajasalo on kasvatustieteiden tohtori ja hän on toiminut vuodesta 2012 Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Viime ajat hän on ollut johtamassa Seurakuntayhtymää eli Helsingin seurakuntien yhteistä hallintoelintä.

Ehdokkaat ovat joutuneet tekemään vaalityötä. Kunkin ehdokkaan tueksi on koottu kansalaisten kannattajalistoja. Nyt haastatteluissa ja paneeleissa ehdokkaat vaikuttavat melko samanmielisiltä. Ennen oli toista, kun oli körttiläisten ja evankelisten ehdokkaat ja joku yliopistolta ja viime vuosina on ollut myös poliittisten puolueiden vaikutusvaltaa.

Sateenkaariväen kiinnostus kohdistuu Kallion kirkkoherraan Teemu Laajasaloon. Hän on julkkiskirkkoherra, on esiintynyt tv:n viihdeohjelmissa ja soittaa kitaraa. Kallion seurakunta on vahvasti leimautunut hlbtiq-ystävälliseksi seurakunnaksi. Kuukausittain pidetään sateenkaarimessuja ja sateenkaarityötä varten on oma henkilökunta. Kuitenkin samaan aikaan tiedetään, että Helsingissä on kuusi seurakuntaa, jotka avaavat kirkkonsa ovia avioliitton meneville homo- ja lesbopareille ja Kallio ei ole siinä listassa mukana. Asiaa tuntevat sanovat, että Teemu Laajasalo ei ole muuttunut konservatiivisemmaksi, vaan hän yrittää tietoisesti luoda itsestään mielikuvaa ehdokkaasta, joka kelpaisi myös ”vanhoillisille”.

Ylen aamu-tv:n haastattelussa maanantaiaamuna ehdokkaat vastasivat kysymykseen: Kirkon virallinen kanta on, että sateenkaaripareja ei vihitä avioliittoon. Jotkut papit vihkivät ja heistä on kanneltu tuomiokapituliin, joka päättää mahdollisista rankaisutoimenpiteistä. Asia voi tulla uuden piispan pöydälle, miten toimitte?

Jaana Hallamaan mukaan rankaisemiseen ei pidä ryhtyä, koska ei ole rikottu lakia. Teemu Laajasalo vältteli vastaamasta, koska hän on tuomiokapitulin jäsen ja tavallaan ”asianosainen” tässä kiistassa. Yleisellä tasolla hän sanoi, että tämä on tasapainoilua. Osa papeista haluaa vihkiä jo nyt, osa haluaa, että seurataan käynnissä olevaa keskusteluprosessia eikä kiirehditä. Hän ei julkisesti kerro, pitäisikö syytettyjä rangaista, mutta hän puolustautuu omalla historiallaan: 20 vuotta hän on kannattanut sitä, että kaikki parit pitäisi vihkiä. Kaisamari Hintikka haluaa muistuttaa, että tässä asiassa on kysymys yksittäisten ihmisten, siis kihlaparien elämästä eikä sitä saa unohtaa. Pappien osalta on kysymys omantunnon asiasta. Koska asia on yksittäisille ihmisille tärkeä, kirkossa olisi voitava käydä kunnollinen prosessi, jonka lopputuloksena olisi yhteinen päätös asiasta. Toivottavasti rankaisu ei ole nyt ensimmäinen keino hoitaa asia.

Jaana Hallamaa muistutti, että tämä kysymys on samanlainen kuin siirtyminen maakeskisestä maailmankuvasta aurinkokeskiseen tai evoluution hyväksymisestä. On tullut paljon tutkimustuloksia ihmisen sukupuolisuuden luonteesta ja kirkon opetus on muuttunut vuosisatojen ajan. Koko ajan on rajankäyntiä erilaisten näkemysten välillä. Teemu Laajasalo on huolissaan, että kirkko politisoituu, samoin nämä ihmisten tärkeimmät hetket.

areena.yle.fi


Tänään maanantaina klo 17 on Sanomatalossa viimeinen vaalipaneeli ennen ensimmäistä äänestyskierrosta. Se nähdään myös Helsingin Sanomien videosivulla suorana.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Muihin uskonkysymyksiin piispanvaalin yhteydessä saa lisää tietoa radion Horisontti-ohjelmasta

areena.yle.fi
  vaeltaja2006 • 14.08.2017 11:52
Annoin jo ääneni ennakkoon - ja tietysti Jaana Hallamaalle, joka on kolmesta ehdokkaasta teologisesti asiantuntevin ja jonka eettinen selkäranka on vahva. (Olen siis äänioikeutettu Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston ja Helsingin seurakuntayhtymän valtuuston jäsenenä. )
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 15.08.2017 15:25
Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo on valittu Helsingin uudeksi piispaksi.
  JP (ei rekisteröitynyt) • 16.08.2017 15:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy