Finnair: Yhtään kiinalaista työntekijää ei irtisanottu vuoden 2002 kiistanalaisten ehtojen vuoksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Finnair on kommentoinut iltapäivälehtien uutisointia, ja kertoo, ettei vuoden 2002 sopimusta koskaan sovellettu sellaisenaan. Ehtojen mukaan Finnairin kiinalaiselta matkustamohenkilökunnalta kiellettiin työehdoissa esimerkiksi "moraaliton käytös" - käytännössä homous.

Finnairin mukaan se ei voisi enää hyväksyä vuoden 2002 sopimuksen kaltaista sopimusta, sillä se olisi Finnairin nykyisen eettisen ohjeiston vastainen. Finnairin tiedotteessa todetaan, että "työntekijän siviilisääty, puolison kansallisuus tai seksuaalinen suuntautuminen ovat yksityisasioita eivätkä kuulu työnantajalle". Finnairin mukaan se on viimeksi uudistanut kiinalaisen matkustamohenkilökunnan työehdot ja palkkarakenteen Fascon kanssa vuonna 2012.

- On ikävää, että julkisuudessa on syntynyt valitettava väärinkäsitys Finnairin kiinalaisen vuokratyövoiman nykyisistä palkka- ja muista työsuhde-ehdoista. Menneitä sopimusehtoja tai Kiinan lainsäädäntöä emme voi muuttaa, mutta nykyinen sopimuksemme on yhtiömme vuonna 2011 käyttöön otettujen eettisten periaatteiden mukainen. Olennaista ihmisoikeuksien kannalta kuitenkin on, ettei ketään todellisuudessa ole kohdeltu syrjivästi tai epäasiallisesti aiemminkaan, sanoo Finnair konsernin työsuhdejohtaja Petteri Huovinen.

Finnair kertoo tiedotteessaan, että se käyttää kiinalaista vuokratyövoimaa lennoillaan, sillä kiinankielinen palvelu Kiinan-lennoilla on lentoyhtiön mukaan ehdottoman välttämätöntä. Ulkomainen lentoyhtiö ei kiinalaisten säädösten mukaan voi suoraan palkata paikallista matkustamohenkilökuntaa, vaan sen on käytettävä Fascoa, joka on ainoa vaihtoehto henkilöstön vuokraukseen ja sopimusehdot määräytyvät paikallisen lainsäädännön mukaisesti. Finnairin mukaan sillä on kuitenkin oikeus soveltaa sopimusta työntekijän kannalta inhimillisemmällä tavalla. Finnair kertoo tiedotteessaan toimineensa niin alusta alkaen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän viestintäsihteeri Dmitri Qvintus ja kansanedustaja Jukka Kärnä (SDP) vaativat valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Pekka Haavistoa (Vihr) puuttumaan tilanteeseen ja selvittämän asiaaa.

Finnair.fi: Finnair kommentoi iltapäivälehtien uutisointia: Vuoden 2002 sopimusta ei koskaan ole sovellettu sellaisenaan
Ilta-Sanomat: Homoseksuaalisuus kiinalaisten matkustamohenkilökunnan irtisanomisperuste Finnairilla vuosituhannen vaihteessa
Uusi-Suomi: Finnair uuteen ryöpytykseen: ´Mitä muita luurankoja kaapista löytyy?´

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!