Keskisuomalaisessa julkaistun artikkelin mukaan mobiililaitteisiin tarkoitetun F-Secure Safe -tietoturvaohjelman lapsilukkotoiminto suodattaa esimerkiksi ranneliike.net -sivuston ja joukon muitakin palveluja. Ranneliike.netin testin mukaan sensuroiduksi joutuu useitan muitakin sateenkaarivähemmistölle suunnattuja sivustoja ja palveluja.
Sunnuntaisuomalainen oli testannut ohjelmaa, ja pääsy estyi esimerkiksi YouTubeen, urheiluseuran sivuille, IRC-galleriaan ja homoyhteisön Ranneliike-sivustolle.
Ranneliike.netin tekemä testi vahvisti Sunnuntaisuomalaisen testin tuloksen: pääsy ranneliike.net -sivustolle estyi. Lisäksi merkittävä joukko muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuja sivustoja jäi eston taakse.
Keskisuomalaisen Sunnuntaisuomalaisen mukaan operaattorit Sonera, Elisa ja DNA käyttävät samaa tietoturvayhtiö F-Securen esto-ohjelmaa tarjoamissaan tietoturvapaketeissa. F-Secure Safe -ohjelman voi ladata myös erikseen operaattorista riippumatta.
- Tällainen voi johtua siitä, että sivustolla on niin sanotusti huono maine. Se voi sisältää mainossyötteitä ja linkkejä sisältöihin, jotka on luokiteltu haitallisiksi tai vihamielisiksi, F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen perustelee Keskisuomalaisessa julkaistussa artikkelissa.
Erilaisten suodatus- ja esto-ohjelmien toiminnasta on Suomessa keskusteltu aika ajoin.
Viime vuosikymmenellä kulttuuriministerinä toiminut Tanja Saarela (kesk) ajoi kouluihin ja kirjastoihin Internetin esto-ohjelmaa, jolla olisi ollut tarkoitus estää pääsy epäilyttäville www-sivuille avainsanojen perusteella. Ohjelmaa myyvä yritys olisi vastannut suodatuskriteereistä. Tuolloin Saarelan ajama ohjelma oli hanakasti sensuroimassa pois sellaisia tahoja kuten Helsingin Seta, useita maakunta-Setoja ja ranneliike.net, koska lähtökohtaisesti sana "homoseksuaali" oli pahojen kirjassa.
Myöhemmin viestintäministerinä toiminut Suvi Lindén (kok) asetti työryhmän pohtimaan, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella internetin ja sähköisen median haitallisilta sisällöiltä. Tuolloin työryhmästä jätettiin pois useita internet-asiantuntijoita, mutta mukana oli esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöjen edustajia.
- Entä kuuluuko työryhmän tehtäviin myös sen miettiminen, mikä ja mitä on "lapsille ja nuorille haitallista sisältöä"? Tämä nimittäin on joillekin vaikea kysymys. On ihmisiä, joiden mielestä kaikki seksuaalivähemmistöihin liittyvät asiat ovat haitallisia - aikuisillekin. Jos netti olisi ollut kaiken kansan hupia jo 1960-luvulla, olisi todennäköisesti homojen oikeuksia ajavat sivut sensuroitu sopimattomina, pohti allekirjoittanut keväällä 2008 ranneliike.netissä julkaistussa kirjoituksessa.
Keskisuomalainen: Kännykän lapsilukko esti pääsyn YouTubeen ja homojen keskustelupalstalle
Nettisivunne on suodatettu