Viime torstaina EU-parlamentti Strassbourgissa käsitteli raporttia perusoikeuksien toteutumisesta EU:n alueella. Raportissa monissa kohdissa vaaditaan HLBTI-ihmisten perusoikeuksiin parannnuksia. Vaaditaan mm. parannuksia syrjintäsuojaan ja homo- ja lesbopareille ja heidän perheilleen vapaata ja turvallista muutto-oikeutta EU:n sisällä. Tällä hetkellä lainsäädäntö on kirjavaa, ja homoparien avioliitto saa eri maissa erilaisen kohtelun. Joissain maassa sateenkaariperhettä ei tunnusteta lainkaan.
Vuosiraportissa kiinnitettiin huomio myös transihmisten syrjintään. Neljätoista EU-maata edelleen vaatii pakkosterilisaatiota sukupuolen korjausprosessissa. Se loukkaa näiden ihmisten koskemattomuutta.
HLBTI-taustan vuoksi turvapaikkaa hakeville on turvattava asiallinen suoja.
Tarvitaan uusi Kööpenhamina-mekanismi
Nämä korjaukset perusoikeuksiin voidaan toteuttaa, kun luodaan uusi Kööpenhamina-mekanismi. Vuonna 1993 Eurooppa-neuvosto eli EU-valtioiden päämiesten kokous sopi "Kööpenhaminan kriteereistä". Niillä luotiin takuu perusoikeuksista. Kun EU:hun pyrkii uusi ehdokas-jäsenvaltio, se joutuu täyttämään nämä perusehdot. Jos EU:sa jo oleva valtio poikkeaa näistä perusoikeuksista, EU:n sisällä ei ole nopeaa menettelytapaa valtiota vastaan. Sen vuoksi Kööppenhaminen kriteerejä tulisi jatkossa valvoa tehokkaasti. EU-komissiota vaaditaan nopeasti toimenpiteisiin tässä asiassa.
"EU on arvoyhteisö, jossa pitää seurata kehtiystä myös yhteisön sisällä", sanoi itävaltalainen meppi Ulrike Lunacek. "Jos EU:n sisällä jatkuvasti rikotaan perusoikeuksia, se vähentää myös EU:hun pyrkivien maiden luottamusta".
Konservatiivit vastustivat
Europarlamentin ryhmien välinen HLBTI-intergroup, johon Suomesta kuuluu Sirpa Pietikäinen, kritisoi europarlamentin konservatiiviryhmien yritystä vesittää koko asia. Parlamentin suurin ryhmä, Euroopan kansanpuolue eli EVP oli pyyhkinýt omassa vastaehdotuksessaan pois kohtia, joissa puhuttiin HLBTI-ihmisten, transihmisten ja sateenkaariperheiden perusoikeuksista. EVP:n huononnusehdotukset jäivät kuitenkin äänestyksessä vähemmistöön.
Tämä selvitys siis hyväksyttiin, mutta se on vain suositus, joka komission pitää muuttaa käytännön toimenpiteiksi. Kaksi viikkoa aikaisemmin hyväksyttiin ns. Lunacek-raportti tiekartaksi HLBTI-ihmisten oikeuksista. Se oli samalla tavoin vain suositus.
http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/despite-opposition-parliament-take-stock-of-lgbt-equality-in-new-report/
_ _ _ _ _
Perusoikeuksia ovat mm. yhdenvertaisuus, oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen, kidutuksen kielto, rikosoikeudellinen laillisuusperiaate, liikkumisvapaus, yksityiselämän suoja, uskonnon ja omantunnon vapaus, sananvapaus, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, jne. Kukin valtio itse on velvollinen pitämään huolta asukkaidensa perusoikeuksista.
Ihmisoikeudet määritellään ihmisoikeussopimuksissa.