Euroopan neuvoston Venice Commission arvostelee Unkarin uutta perustuslakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Tätä kirjoittaessa radiosta tulee keskustelu suomalaisuudesta. Tuomas Enbuske johdattelee puhetta. Edessä kuvaruudulla on tekstiä unkarilaisuudesta. Siellä kansallisuusaate on kovassa kurssissa.

*****

Maaliskuussa 2011 Euroopan neuvoston Venice Comission ryhtyi selvittämään Unkarin uuden perustuslain sisältöä. Perustuslakia silloin jo valmisteltiin, ja oli saatu tietoja, joiden mukaan uusi perustuslaki tekee maan epädemokraattisemmaksi. Perustuslaki hyväksyttiin parlamentissa nopeassa tahdissa huhtikuussa, ja pääsiäisenä presidentti allekirjoitti perustuslain. Perustuslaki syntyi kansallis-oikeistolaisen Fidesz-puolueen ja kristillisdemokraattien yhteistyönä. Kristillinen painotus näkyy perustuslaissa.

Venice Comissionin mietintö julkaistiiin viime viikon lopulla. Mietinnössä tarkastellaan mm. homoparien ja avioliiton asemaa, ja siinä on nyt yhteenvetona "eurooppalainen näkemys". Komission jäsenet ovat: Mr Christoph GRABENWARTER (Member, Austria), Mr Wolfgang HOFFMANN-RIEM (Member, Germany), Ms Hanna SUCHOCKA (Member, Poland), Mr Kaarlo TUORI (Member, Finland) ja Mr Jan VELAERS (Member, Belgium). Komission mietintö on englanninkielisenä tässä:

http://www.coe.int/lportal/web/coe-portal/what-we-do/democracy/venice-commission?dynLink=true&layoutId=39&dlgroupId=10226&fromArticleId=

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suora linkki
http://www.venice.coe.int/docs/2011/CDL-AD(2011)016-E.pdf


Mietinnön alkupuolella (luvusta 22 alkaen) pohdiskellaan sitä, mistä asioista yhteiskunnassa päätetään perustuslaissa ja perustuslain säätämisjärjestyksessä. Unkarissa vaaditaan parlamentissa 2/3 -enemmistö, jotta perustuslakia voisi muuttaa. Komissio löysi ainakin 50 lakia (ns. Cardinal Laws), joista tullaan jatkossa päättämään 2/3-enemmistöllä. Se kaventaa demokratiaa, koska harvoin parlamenttiin syntyy mitään 2/3-enemmistöä. Vaalien merkitys vähenee, koska näihin "sementoituneihin" lakeihin ei pääse käsiksi normaalilla enemmistöllä.

Erityisen ongelmallista on, että moraaliin, uskontoon, kulttuuriin tai talouspolitiikkaan liittyviä asioita viedään perustuslakiin. Yhteiskunnassa kuitenkin arvot ja ajattelutavat muuttuvat, ja asenteet mm. homoavioliittoja kohtaan ovat nopeasti muuttuneet.


Mietinnössä (luvusta 75 alkaen) tarkastellaan ihmisten tasavertaista kohtelua. Perustuslaissa on luettelo niistä ihmisryhmistä, jotka erityisesti tarvitsevat syrjintäsuojaa, mutta luettelosta puuttuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Erityisesti tarkastellaan seksuaalivähemmistöjen asemaa (luvusta 76 alkaen). Komissio nostaa esiin ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä, joissa käsitellään seksuaalivähemmistöihin kohdistunutta syrjintää. Unkarin viranomaisille menevät terveiset: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kuuluvat tähän perustuslain kohtaan, vaikka ne ilmeisesti tarkoituksellisesti on jätetty mainitsematta.

Perustuslaissa avioliitto on määritelty miehen ja naisen liitoksi. Kappaleesta 46 alkaen komission mietinnössä tarkastellaan sitä, miten tällaiseen perustuslakikohtaan tulisi suhtautua. Vain kuudessa Euroopan unionin maassa hyväksytään samaa sukupuolta olevien avioliitto. Euroopassa on kuitnekin laaja yksimielisyys siitä, että tällaisten parien suhde on laillisesti tunnustettava. Yleistä eurooppalaista standardia ei ole, ja kussakin maassa tämä asia kuuluu paikallisille lainsäätäjille. Unkarissa on rekisteröity parisuhde, joka tosin on oikeuksiltaan kapeampi kuin avioliitto.


Mietinnössä käsitellään laajasti myös vähemmistökansojen asemaa, ja tämä tietenkin tarkoittaa pääasiassa mustalaisia ja maan rajojen ulkopuolella asuvia unkarilaisia. Perustuslaissa näkyy selkeästi, että on oikeita unkarilaisia ja on muita maassa asuvia. Komission mielestä kaikkien "maassa asuvien" on oltava tasa-arvoisia. Perustuslaki kertoo, että Unkari suojelee maan ulkopuolella asuvia unkarilaisia. Se on aiheuttanut naapurimaissa hämmennystä. Eurooppalaisen normin mukaan kukin maa vastaa omalla alueellaan asuvista vähemmistöistä ja heidän tasa-arvostaan. Ei voi olal niin, että naapurimaista riennetään auttamaan omanmaalaisia.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!