ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Elämäntoverit Mannerheimin tyttärien tukena

jnsto • 06.07.2013 10:06 • 3 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Lapsuutensa Mannerheimin tyttäret Anastasie ja Sophy viettivät Venäjällä.
Marsalkka Mannerheimin molemmat tyttäret jakoivat elämänsä ydinvuodet naispuolisten ystäviensa kanssa. Ranskassa asuneen Sophie Mannerheimin (1895-1963) ystävätär oli Alexandra "Alix" Demidoff-Depret-Bixio. Stasie Mannerheim (1893-1978) oli mennyt 1914 englantilaiseen karmeliittaluostariin, mutta lähti sieltä 30-luvun alussa ja alkoi elää yhdessä Olive Rooneyn kanssa.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen (Heinäkuu 2013) Mannerheim-artikkelin (s 27-) sivuteemana kerrotaan tyttärien vaiheista. Marsalkka Mannerheim tapasi Olive Rooneyn Englannissa 1937. Stasie oli halunnut esitellä "petit amiensa" isälleen. Kirjeessään Mannerheimille 1940 Rooney ihailee Suomen sotaponnistuksia ja muistelee tapaamista.

Stasie Mannerheimin ja Olive Rooneyn ollessa maaseudulla sodan aikana Mannerheim välitti sinne kirjeitä ja karamelleja. Suomen ja Englannin välisen sotatilan (joulukuusta 1941) takia suoraa postityhteyttä ei ollut.

Olive Rooney kirjoitti Mannerheimille tammikuussa 1940, että tulee aina tekemään kaikkensa huolehtiakseen Stasiesta. Stasie oli kirjeessä 1939 kertonut ystävänsä olevan luonaan ja heidän jatkavan yhdessä asumista Stasien uudessa asunnossa.

Ranskassa asunut Sophie ei halunnut poistua saksalaisten miehittämästä Pariisista, vaikka isä tätä toivoi. Hän ei halunnut jättää kotiaan ja ystävätärtään, jonka luona kertoi nukkuvansa yöt. Sophie testamenttasi omaisuutensa Alixille. Heidät on haudattu vierekkäin Pariisin venäläiselle hautausmaalle.

Sophie oli Suomelle arvokas suhdetoimintahenkilö talvisodan aikana Ranskan suunnitellessa Suomen avustamista. Belgialainen Nation Belge lehti raportoi 12.3.40 "elegantista, solakasta ja savuketta polttavasta paronitar Mannerheimista".

Stasie Mannerheimin ja Olive Rooneyn ollessa maaseudulla sodan aikana Mannerheim välitti sinne kirjeitä ja karamelleja. Suomen ja Englannin välisen sotatilan (joulukuusta 1941) takia suoraa postityhteyttä ei ollut.

Olive Rooney kirjoitti Mannerheimille tammikuussa 1940, että tulee aina tekemään kaikkensa huolehtiakseen Stasista. Stasie oli kirjeessä 1939 kertonut ystävänsä olevan luonaan ja heidän jatkavan yhdessä asumista Stasien uudessa asunnossa.

Molemmat Mannerheimin tyttäret osallistuivat hautajaisiin Helsingissä tammikuussa 1951.

Helsingin Sanomien reportaasin pääaiheena on Mannerheimin suhde Kitty Linderin kanssa, säilyneen kirjeenvaihdon perusteella sekä Mannerheimin avioeroprosessi vaimostaan Anastasiasta (synt Arapova). Kokonaisuuden on toimittanut Tuija Pallaste.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ei millään pahalla mutta mikä tämän artikkelin (kahden) tarkoitus on ranneliikkeessä?
Juoruilla että "oli se kaappihomo kuitenkin, vähintään bi..."? :)
  Rox2010 • 07.07.2013 01:18
Kiitoksia Rox2010. Juttu tyttäristä HS:ssa toi suomalaiseen julkisuuteen tyttärien elämänvalintoja ja senkin, että isä oli heidän valinnoistaan hyvin perillä. RL haravoi mediasta aiheita, joita yleisömme ei välttämättä muutoin saisi tietoonsa. Tässä toisen jutun perustelu. HS:n pääjutusta täällä kerrottiin vain ranneliike.netin seurantaan liittyvistä kohdista, eli toimittajan saatesanoista jutun alkulehdellä ja Magnus Linderin viittauksesta Mannerheimin mahdolliseen suuntautumiseen.
  jnsto • 07.07.2013 11:28
Kävin Mannerheim museossa muutama viikko sitten. Oli tosi mielenkiintoinen kokemus, inspiroivan opastuksen vuoksi. Olen myös lukenut viime aikoina muutamia Mannerheimin elämää käsitteleviä kirjoja. Nyt on menossa melko uusi Teemu Keskisarjan teos "Hulttio".

www.siltalapublishing.fi

Mannerheim oli erikoinen ja ristiriitainen persoona, joka sai hirveän paljon aikaan. Hän kulutti itsensä loppuun, isänmaan hyväksi. On paljon syytä arvostaa ja kunnioittaa hänen muistoaan.

Kommenttia muokattu: 06.11.2017 klo 18:22
  1965 • 06.11.2017 18:12
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy