ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

EIT: Avioliitto-oikeuden kieltäminen samaa sukupuolta olevalta parilta ei riko Euroopan ihmisoikeussopimusta

Sami Mollgren • 11.06.2016 10:47 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) torstaina 9.6. antaman päätöksen mukaan avioliitto-oikeuden kieltäminen samaa sukupuolta olevilta ei ole vastoin Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Päätös liittyy tapaukseen vuodelta 2004, jossa Ranskan Béglessä pormestari Noel Mamere vihki siviilimenoin miesparin avioliittoon, jonka jälkeen yleisen syyttäjän vietyä asian oikeuteen eri oikeusasteet katsoivat vihkimisen olevan mitätön. Vihkimisen suorittanut pormestari myös erotettiin kuukaudeksi tehtävästään.

Tuolloin samaa sukupuolta olevat parit eivät voineet solmia avioliittoa, vaan he saattoivat solmia sekä hetero- että homopareille tarkoitetun "kevytavioliitoksi" kutsutun PACS-sopimuksen. Ranskassa samaa sukupuolta olevien avioliitot sallittiin vuonna 2013.

Asia vietiin lopulta EIT:n ratkaistavaksi, koska avioliiton solmineet Stéphane Chapin ja Bertrand Charpentier katsoivat Bourdeauxn käräjäoikeuden päätöksen kumota avioliitto syrjivän heitä seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella.

Tapauksessa Chapin & Charpentier v. Ranska (nro 40183/07) oikeusistuin katsoi, ettei avioliitto-oikeuden kieltäminen samaa sukupuolta olevalta parilta ole syrjintää.

Miehet olivat vedonneet Euroopan ihmisoikeussopimuksen 12. pykälään, jossa taataan oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe liittyen 14. pykälään, joka säätää oikeudesta syrjimättömyyteen. Lisäksi miehet vetosivat sopimuksen kahdeksanteen pykälään, jossa säädetään oikeudesta yksityisyyden ja perhe-elämän kunnioittamiseen liittyen oikeudesta syrjimättömyyteen säätävään 14. pykälään.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Peten täällä ihannoimat kristityt ovat taas noin olleet ihmisoikeuksia ja rakkautta vastaan.

Itse toivon että kristinuskomus kykenisi henkisesti vapautumaan synneistään ihmiskuntaa ja luonnon luomaa maailmaamme vastaan.
Mutta voin toki toivoa liikoja siltä.
  human • 11.06.2016 21:05
Human'in uskontokammo näyttää estävän myös luetun tekstin ymmärtämisen.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 12.06.2016 01:13
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy