43-vuotias amerikkalainen journalisti sai kimppuunsa Mubarakin kannattajat Kairon Tahrir-aukiolla. Hän on CNN:n reportterina paikalla. Myös kameramiestä hakattiin. Ihmiset yrittivät tuhota kameran. Tiimi pelastautui hotelliin, Sieltä selostus jatkui. Myös muiden reporttereiden kimppuun on hyökätty.
Hyökkäys ei kuitenkaan ilmeisesti kohdistunut Cooperin seksuaaliseen suuntautumiseen, vaan ollaan vain vihaisia Kairosta lähetetyistä raporteista. Cooper ei ole koskaan erityisesti asiasta maininnut, mutta häntä pidetään yhtenä Amerikan tunnetuimmista homoista. Vastaanotoilla hän usein on mieskumppanin kanssa. Joskus hän on sanonut, että hänen seksuaalinen suuntautumisensa voi haitata hänen journalistin työtään Lähi-Idässä tai Afrikassa.
Tilanne on kiristynyt
Oppostitio ja hallituksen kannattajat ovat joutuneet yhteenottoihin Kairossa. Sadat Mubarakin vastustajat ovat loukkaantuneet tänään keskiviikkona. Tilanne eskaloituu edelleen. Media kertoo, että hakkaajat ovat poliiseja siviiliasuissa. Uuutisissa on käytetty termiä: Mubarakin ratsuväki.
Vähitellen, mutta varovasti läntiset hallitukset ovat asettuneet Mubarakin vastustajien puolelle. "Nyt on demokratian hetki", sanovat läntiset poliitikot. Kun Mubarakin tukeminen on loppunut, voidaan aloittaa alusta.
Saksan Westerwelle
Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle, joka on ns. julkihomo, on vieraillut äskettäin Egyptrissä. Hän ylisti Mubarakia viisaudesta. Hän kertoi keskustelleensa Mubarakin kanssa myös ihmisoikeuksista. Saksan ullkoministeriön tiedotteet eivät kerro siitä mitään.
Vuodenvaihteen tienoilla Westerwelle piti lomaa ja oli Egyptissä. Juuri muutamaa päivää aikaisemmin oli Saksan ulkoministeriön selvityksessä moitittu Egyptiä raskaista ihmisoikeusrikkomuksista. Ne kohdistuivat mm. homoseksuaalisiin ihmisiin. Poliisit käyttivät raportin mukaan houkutuslintuja homojen paljastamiseen. Vankeusrangaistukset olivat 3-6 kuukautta. Vaikka Egyptissä ei ole varsinaista homoseksuaalisuuden kietlävää lakia, käytetään lakipykäliä, joissa kielletään moraaliton ja hyvien tapojen vastainen käyttäytyminen.
Martin Scheinin pelkää, että ihmisoikeusrikokset jatkuvat
Kansainvälisen oikeuden professori ja YKn erityisraportoija Martin Scheinin oli haastateltavana radiossa klo 12:n uutisissa. Hän on vieraillut sekä Tunisiassa että Egyptissä - myös vankiloissa. Egyptissä on ollut voimassa lähes 30 vuotta hätätilalaki. Se mahdollistaa hallinnolliset pidätykset 6 kuukaudeksi.Kun oikeus vapauttaa, poliisi uudelleen pidättää. Tämä lainsäädäntö on laadittu "terrorismia vastaan". Länsi tukee sortokoneistoja, koska pelätään islamistien nousua. Vaaroja on kuitenkin edelleen, vaikka sortokoneisto kaatuisi. Esim. naisten asema on vaakalaudalla. Islamistiliike on vaaratekijä, mutta sitä saattaa tasapainottaa länteen suuntautunut nuorempi polvi, joka haluaisi liberaaleja arvoja. Edessä on vaikeita tasapainoilun vuosia.