Eduskunta lähetti toisen liitännäislakipaketin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Avioliittolain muutokseen liittyvästä toisesta liitännäislakipaketista käytiin tiistai-iltana eduskunnassa lähetekeskustelu. Noin kaksi minuuttia kestäneen keskustelun päätteeksi hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja elatustukilain 6 ja 8 §:n muuttamisesta sekä eräiksi muiksi avioliittolain muutokseen liittyviksi laeiksi lähetettiin puhemiesneuvoston ehdotuksen mukaisesti sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Keskustelun kahdesta puheenvuorosta ensimmäisen käytti Jani Mäkelä (ps). Hän katsoi, että valiokunnan pitäisi jäädyttää asian käsittely ainakin niin pitkäksi aikaa, kunnes eduskunta on ottanut kantaa Aito avioliitto -kansalaisaloitteeseen.

Mäkelä pitää "voivotteluna" julkisuudessa esitettyjä huomioita siitä, että hallituksen esityksestä jätettiin perussuomalaisen sosiaali- ja terveysministerin poliittinen linjauksen vuoksi pois yksin lastaan hoitavien isien ja miesparien saattaminen perhevapaiden piiriin. Mäkelän mukaan laissa ei ole kysymys isän asemasta. Hänen totesi pitävänsä "hyvin ikävänä tätä tehokeinoa, jolla julkisuudessa ajetaan sukupuolineutraalia agendaa verhoamalla se isyyden ja äitiyden taakse".

Puheenvuoroista jälkimmäisen piti vihreiden Krista Mikkonen. Hän totesi, että paketin lakimuutosten myötä varmistuvat erilaisten perheiden yhtäläiset oikeudet. Mikkonen kuitenkin nosti esiin laista pois jätetyt pykälät yksin lastaan hoitavien isien ja miesparien saattamisesta perhevapaiden piiriin.

- Ja tällaisia perheitä meillä on, missä isä hoitaa lasta yksin, on jäänyt lapsen kanssa aivan yksin. Näitä tapauksia ei ole kuin kymmenkunta vuodessa. Sitä suuremmalla syyllä tämä ei olisi mikään taloudellinen kysymys, vaan tämä on täysin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymys, ja tämä epäkohta tästä laista pitää poistaa, totesi Mikkonen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kiireelliseksi merkitty muutospaketti on tarkoitus saada hyväksytyksi eduskunnassa siten, että muutokset voivat tulla voimaan maaliskuun 2017 alusta, samalla kuin tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan. Liitännäislakipaketeista ensimmäinen hyväksyttiin eduskunnassa helmikuussa.

Eduskunnan pöytäkirja: Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja elatustukilain 6 ja 8 §:n muuttamisesta sekä eräiksi muiksi avioliittolain muutokseen liittyviksi laeiksi
Hallitus antoi esityksen avioliittolain uudistukseen liittyvistä sosiaaliturvalakien muutoksista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!