ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Eduskunta hyväksyi avioliittolain uudistuksen toisen liitännäislakipaketin

Sami Mollgren • 13.12.2016 14:22 • 15 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunta keskusteli avioliittolain uudistuksen toisesta liitännäislakipaketista maanantain jo vaihduttua tiistaiksi. Noin 40 minuutin mittainen keskustelu hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja elatustukilain 6 ja 8 §:n muuttamisesta sekä eräiksi muiksi avioliittolain muutokseen liittyviksi laeiksi alkoi kahdelta aamyöstä.

Liitännäislakipaketti hyväksyttiin tiistai-iltapäivänä kahden jälkeen, äänin 128 - 28. Tyhjiä oli 4 ja poissa oli 39. Eduskunta hyväksyi myls mietintöön sisältyvän lausumaehdotuksen.

Toisen käsittelyn ensimmäisen puheenvuoron käyttänyt kristillisdemokraattien Sari Tanus kritisoi asian käsittelyä siksi, koska tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -aloite on eduskunnan käsiteltävänä. Tanus kritisoi niin tasa-arvoista avioliittolakia kuin liitännäislakejakin.

Tanus esitti hallituksen esityksen hylkäämistä, jota hänen puoluetoverinsa Peter Östman kannatti. Tanus myös arveli olevan runsaasti sellaisia samaa sukupuolta olevia pareja, jotka eivät haluaisi avioitua, mutta kyllä rekisteröidä parisuhteensa. Sanna Marin (sdp) kuitenkin totesi, ettei tunnista tällaista keskustelua ainakaan laajemmassa mitassa.

Sari Essayah (kd) totesi, että monissa Keski-Euroopan maissa samaa sukupuolta ja eri sukupuolta olevien parisuhteet ovat eri lainsäädäntöjen piirissä, eikä se hänen arvionsa mukaan ole ongelma tai tasa-arvokysymys.

Hallituksen esitystä kannatti Anneli Kiljunen (sdp) sekä Krista Mikkonen (vihr). Myös Sanna Marin kannatti esitystä. Lisäksi hän totesi Tanukselle, että Aito avioliitto -kansalaisaloitteen ja liitännäislakipaketin käsittely ovat eri kysymyksiä.

Wille Rydman (kok) toivoi, että ensimmäisen vasta-aloitteen kautta päästään pohtimaan laajemmin kansalaisaloitteiden tarkoitusta. Jari Myllykoski (vas) toivoi, että kansalaisaloite voisi elää vaalikauden yli. Marin totesi, että kansalaisaloite on tarkoitettu uusien asioiden nostamiseksi käsittelyyn. Tällaiseksi hän mainitsi esimerkiksi Tasa-arvoisen avioliittolain.

Marin myös hämmästeli esitettyä kritiikkiä siitä, että Aito avioliitto -kansalaisaloite ei olisi saamassa kunnollista käsitelyä. Hän totesi, että aloite on asianmukaisessa käsittelyssä ja se etenee eduskunnan normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Tasa-arvoisen avioliittolain pitkä tie

Ensimmäiset konkreettiset yritykset edistää saada samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallista tunnustamista olivat 1990-luvun loppupuolella. Lopulta vuonna 2001 eduskunta hyväksyi parisuhdelain: maaliskuussa 2002 voimaan tulleen kompromissin, jolla samaa sukupuolta oleville pareille saatiin minimiturva. Myöhemmin säädettiin laki sisäisestä adoptiosta.

Sittemmin joukko kansanedustajia pyrkivät laatimaan lakiesityksen avioliiton avaamiseksi myös samaa sukupuolta oleville pareille, kun hallitusohjelmaan sellaista ei saatu. Tämäkään ei tuottanut tulosta; aloitteeseen ei saanut yli sadan kansanedustajan allekirjoitusta, ja hanke pysähtyi valiokuntaan. Lopulta aloitetta lähdettiin ajamaan kansalaisaloitteen muodossa, kun tällainen keino oli keväällä 2012 tullut käytettäväksi.

Tahdon 2013 -kansalaisaloitteelle alettiin kerätä kannatusilmoituksia 19.3.2013. Tarvittavat 50 000 nimeä olivat koossa alkuiltapäivästä. Ennen vuorokauden vaihtumista tukensa aloitteelle oli ilmaissut yli 100 000 suomalaista.

Huhtikuussa aloitteen tukemiseksi järjestettiin konsertti.

Kannatusilmoitusten keruu päättyi 19.9.2013. Kaikkiaan 166 851 suomalaisen äänioikeutetun allekirjoittama aloite luovutettiin eduskunnalle 13. joulukuuta 2013.

Tasa-arvoista avioliittolakia edistävän Tahdon2013-kampanjan edustajat olivat eduskunnan lakivaliokunnan kuultavana 13.3.2014. Myöhemmin lakivaliokunta kuuli lukuisia eri tahoja asiaan liittyen asiantuntijoina. Kesällä lakivaliokunta tyrmäsi aloitteen.

Eduskunta kuitenkin hyväksyi avioliittolain uudistamista kannattavan vastalauseen hylätessään lakivaliokunnan vastakkaista kantaa edustaneen mietinnön 28.11.2014. Lopullisesti eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain 12.12.2014, ja tasavallan presidentti allekirjoitti sen 20. helmikuuta 2015.

Samalla tulevan hallituksen tehtäväksi annettiin valmistella tarvittavat muutokset muuhun lainsäädäntöön, jotta lakeihin ei jäisi ristiriitaisuuksia. Ensimmäinen liitännäislakipaketti hyväksyttiin eduskunnassa 17. helmikuuta 2016 ja toinen paketti 13. joulukuuta 2016 - tasan kolme vuotta sen jälkeen, kun aloite luovutettiin eduskunnalle.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mistäköhän syystä Eva Biaudet ja muut RKP:n kansanedustajat äänestivät lakipakettia vastaan? www.eduskunta.fi
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 13.12.2016 15:17
Olin yhteydessä RKP:n kansanedustajiin. He äänestivät vahingossa vastaan virheellisen ohjeistuksen vuoksi ja pahoittelevat tapahtunutta. Ilmeisesti eduskunnan puhemiehelle on ilmoitettu, että koko ryhmän oli tarkoitus äänestää puolesta.

Kommenttia muokattu: 13.12.2016 klo 18:57
  Homopallero • 13.12.2016 15:25
Tapahtuukohan tuonlaista sekoilua paljonkin eduskunnassa?
Ja mitä tarkoittaa virheellinen ohjeistus?
  Minna B (ei rekisteröitynyt) • 13.12.2016 19:52
Lähetin sähköpostia kaikille RKP:n kansanedustajille ja saamissani vastauksissa pahoitellaan, että ryhmässä sekoiltiin äänestysohjeiden annossa. Tänään oli perättäin useita äänestyksiä ja niissä edettiin varsin nopeaa tahtia.

En osaa sanoa, kuinka usein eduskunnassa vahingossa painetaan väärää nappia. Tärkeintä on kuitenkin, ettei sattunut mitään varsinaista vahinkoa, liitännäislakipaketti meni läpi musertavalla enemmistöllä ja käytännössä RKP:n äänet voidaan mielestäni vähentää vastaan äänestäneistä.

Kommenttia muokattu: 13.12.2016 klo 20:06
  Homopallero • 13.12.2016 20:01
Edes kaikkivoipaisuuttaan ylläpitävä persu, joka pelkää kait nyt mennä jopa uimahalliin, eli Saarakkala ei onnistunut pitkittämään prosessia. Tämä on todella hieno päivä!
  oscari • 13.12.2016 23:58
Onpa luonnon lykky!

Naisten ihmisoikeuksien yhdenvertaistaminen,
vastuullisen rakastamisen yhdenvertaistaminen ...

Niin se vain tuo pakanallinen raamattu-peräinen humpuuki siivotaan Suomenkin lansäädännöstö, johon se taannoin pääsi pesiytymään ja tekemään pahojaan.

Vielä olisi sitten edessä se lasten suojelu hengelliseltä väkivallalta.

Kommenttia muokattu: 14.12.2016 klo 01:02
  human • 14.12.2016 01:00
Kiitos Mika Niikko, että äänestit lakipaketin puolesta! :-)
  infidel (ei rekisteröitynyt) • 14.12.2016 01:31
Toden totta, Mika Niikko äänesti lakipaketin puolesta!
  smo • 14.12.2016 07:08
Niikolle ja RKP:lle sattui kummallekin kämmi. Tosin Niikon kohdalla kyse saattaa hyvinkin olla freudilaisesta lipsahduksesta.

www.iltalehti.fi
www.hs.fi
  Homopallero • 14.12.2016 10:35
"Onpa luonnon lykky!

Naisten ihmisoikeuksien yhdenvertaistaminen,
vastuullisen rakastamisen yhdenvertaistaminen ..."

Nyt kun sateenkaarivähemmistötkin saataisiin rakastamaan toisiaan, hyväksymään toisemme sellaisenaan kun olemme ja lopettaa leimaava kirjoittelu - ...vai mitä Human?
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 14.12.2016 10:49
Ei kai Niikon tai RKP:n osalta tuossa mitään kummallista ole?

Niikko on ollut niin kiinnostunut homoista ja homojen elämästä, että kyllä hän nyt vihdoin vain antoi sydämen puhua.

RKP taas on oppositiokaudellaan osoittanut hyvin kylmää arvomaailmaa, joten mistään liberaalipuolueesta ei kyllä ole enää mitään jäljellä.
  k_ma • 14.12.2016 13:21
"...RKP taas on oppositiokaudellaan osoittanut hyvin kylmää arvomaailmaa, joten mistään liberaalipuolueesta ei kyllä ole enää mitään jäljellä."

Mitä ihmeen kylmää arvomaailmaa RKP on muka osoittanut?!!!
  Someone (ei rekisteröitynyt) • 14.12.2016 20:44
Saa kyllä nimimerkillä k_ma olla jokseenkin "kuuma" arvomaailma, jos RKP:sta saa arvomaailmaltaan kylmän.
  Ht (ei rekisteröitynyt) • 14.12.2016 21:52
No nyt löytyy eduskunnan tiistaisen täysistunnon pöytäkirjasta merkinnät väärin äänestäneistä:

www.eduskunta.fi

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän oli tarkoitus äänestää "jaa" ja Mika Niikon ja SDP:n änkyrän Harry Wallinin oli tarkoitus äänestää "ei".

Jos olisivat äänestäneet oikein, olisi liitännäislakipaketti joka tapauksessa hyväksytty murskaluvuin äänin 135-21.
  Homopallero • 15.12.2016 21:03
Tämä lakipaketti tulee huomenna perjantaina presidentin esittelyyn vahvistettavaksi.
  JAMPPA • 12.01.2017 17:39
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy