Don´t ask, don´t tell -käytäntö on historiaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Yhdysvaltojen asevoimissa palvelevat homomiehet pääsevät kaapista ulos. Tähän asti homoseksuaalisen suuntautumisen paljastaminen on johtanut erottamiseen.

Presidentti Barack Obama allekirjoitti DADT-käytännön kumoavan lain viime syksynä.

Laki astui voimaan maanantain vaihduttua tiistaiksi 20. syyskuuta. Käytäntö ehti olla voimassa vuodesta 1993, jolloin silloinen presidentti Bill Clinton myöntyi tekemään kompromissin tahojen kanssa, jotka halusivat pitää homojen asepalveluksen kokonaan kiellettynä. Kaikkiaan noin 13 000 henkilöä erotettiin USA:n asevoimien palveluksesta 18 vuoden aikana.

Puolustusministeriö on kouluttanut lähes kaikki asevoimissa työskentelevät muuttunutta tilannetta silmälläpitäen. DADT-käytännön kumoamisen myötä erotuspäätösten toimeenpanot ja asiaan liittyvät tutkimukset keskeytyvät.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Käytännön päättyminen on myös herättänyt vastustusta, etenkin konservatiivisissa piireissä. DADT-käytännön päättymistä yritettiin viime hetkiin asti saada lykättyä.

BBC: Don´t ask, don´t tell -ban on gays in US military ends
Pinknews: Gay troops prepare for end of military ban

8 kommenttia

USA:n puolustusvoimien homo-ongelmaisuuden suurin haitta maan ulkopuolella oli se, että amerikkalaisen median ylipursuavan jakelun takia muualla (tässä suhteessa ongelmattomissa maissa) pääsi joskus syntymään väärä käsitys kotimaisista olosuhteista. Aika harvoin toimitukset liittivät homot-ja-puolustusvoimat -juttuihin taustaksi sen, että esimerkiksi Suomessa ja USA:n lähiliittolaisten kuten Israelin ja Kanadan puolustusvoimissa tuollaista sääntöä ei ollut eikä homous ollut erottamisperuste, enää pitkään aikaan.

Nyt on onneksi yksi amerikkalainen kestojuttu vähemmän.
Jutussa jää huomiotta se, että Clinton vuoden 1992 presidenttikamppanjassaan lupasi kumota homokiellon, keräsi homojen rahat ja äänet mutta ei pitänyt lupaustaan vaan hyväksyi laihan kompromissin.

Samoin Suomessa muista pohjoismaista (ja esim. katolisesta Espanjasta) poiketen ei ole homoliittoja. Kannattaa katsoa tarkkaan kenen kanssa liittoutuu ja kenelle antaa äänensä.