ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Berliinin CSD-paraati Münchenin verilöylyn varjossa

vaeltaja2006 • 23.07.2016 17:41 • 6 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Berliinin CSD-paraati alkoi samaan aikaan, kun poliisi piti tiedotustilaisuutta Münchenin veriteoista. Paraatin radioselostuksessa muisteltiin Saksan pahamaineista homolakia, jonka seurauksena 50 000 miestä tuomittiin vuosina 1945-1969 vankeuteen.

Rbb:n radiolähetyksessä haastateltiin yhtä miestä, peitenimeltään Heinz Schmitz. Hän eli nuoruuttaan Freiburgissa. Hän oli 17-vuotias 1960-luvun alussa, kun siveyspoliisi oli oven takana. Heinz vietiin poliisilaitokselle. Siitä käynnistyi painajaismainen prosessi. Otettiin sormenjälkiä ja kuvia. Kuulusteluissa painostettiin koko ajan: "Jos et kerro, ilmoitamme työpaikkaasi ja menetät työharjoittelupaikan". Se oli järkyttävää ujolle, pelokkaalle nuorelle. Hän myönsi poliisille olleensa kontaktissa 4-5 mieheen. Vuoden 1962 alussa oikeus tuomitsi hänet kahdeksi vuodeksi vankeuteen, ehdollisena, mutta kolmena viikonloppuna hänen oli oltava arestissa yksityissellissä - yksityissellissä tartuntavaaran vuoksi. Perjantaina töiden jälkeen hän lähti poliisiasemalle arestiin. Toisena viikonloppuna hän sai lukemisiksi Valittuja Paloja, kolmantena viikonloppuna hänet pantiin poliisiasemalla "näyttelykierrokselle", että kaikki tietäisivät, miltä pykälän 175 "rikkojasika" näyttää. Heinz Schmitzistä oli tullut pykälän 175 rikkoja, perverssi, "takatuuppari". Koko ehdollisaikansa hän joutui välttelemään homopiireissä liikkumista, ettei vankeutta olisi pantu toimeen. Tapahtumasarjalla oli valtavat vaikutukset nuoren ihmisen elämään.

Pari vuotta sitten Süddeutsche Zeitung tutki tällaisia tapauksia. Lehdessä oli useita haastatteluja sen ajan kokeneilta. Sama henkilö, Heinz, kertoi lisää. Hän kävi päivittäin ulkoiluttamassa koiraa, ja hän oli saanut selville, missä miehiä liikkui. Siellä hän tutustui mm. yli kaksikymppiseen sisustussuunnittelijaan. Oma äiti sai selville asioiden luonteen ja teki huolestuneena ilmoituksen nuorisoviranomaisille. Hän pyysi apua ja tukea. Poliisi kiinnostui asiasta. Poliisin luo hän sai useita kutsuja, ja poliisi yritti selvittää kaikki kontaktit. Se oli aikaa, jolloin kuka tahansa voi ilmiantaa toisen. Tuhannet miehet ilmiannettiin, kun heidän luonaan kävi miesvieraita. Varsinainen tuomio tuli elokuvateatterikäynnistä. Toinen mies oli hyväillyt hänen reittään. Oli myös pari käsikontaktia. Myöhemmin hän meni naimisiin, mutta vähitellen avioliitto alkoi ajautua karille. Esim. omalle veljelleen hän ei koskaan puhunut kokemastaan nöyryytyksestä.

www.sueddeutsche.de


Wolfenbüttelissä asuva Helmut Kramer on 84-vuotias. Hän kertoo olleensa oikeudessa tuomarina, kun nuoren sotilaan tapaus tuli valituksena hänen eteensä. Sotilas oli saanut vuoden tuomion, mutta sitä ei pystynyt kokonaan pyyhkimään pois, joten Kramer lyhensi tuomion puoleen vuoteen. Jos hän olisi nollannut tuomion, tapaus olisi mennyt ylempään oikeusasteeseen, ja sieltä olisi tullut kovempi tuomio.


Saksan homoja koskeva rikospykälä oli peräisin jo 1800-luvulta, mutta sitä kovennettiin natsiaikana. Kovennettu laki jäi voimaan Saksan Liittotasavaltaan. Laki koski vain miehiä. Vuonna 1957 perustuslakituomioistuin totesi, että miehen sukuelin on toiminnaltaan sellainen, että se on pakottavan tunkeutuva ja vaativa, naisen elin on antautuva (miehellä "drängende und fordernde" naisella "zur Hingabe bereite"). On perusteltua rangaista vain miehiä.

Oli paljon miehiä, jotka menettivät työpaikkansa ja opiskelupaikkansa ja muuttuivat halveksituiksi. Jotkut tekivät itsemurhan. Mielenkiintoista on, että DDR:ssä homoja kohdeltiin paljon lievemmin.

Nyt pohditaan, tulisiko kaikki tuomiot peruuttaa ja maksaa elossa oleville korvaus kärsimyksistä. Toukokuussa 2016 julkistettiin mietintö, joka suosittelee vanhojen tuomioiden kumoamista. Mietinnössä müncheniläinen valtio-oikeuden asiantuntija Martin Burgi suosittelee kollektiivista maineen palauttamista kaikille tuomion saaneille. Vahingonkorvaukset tulisi järjestää perustettavan säätiön kautta.

Syrjinnän vastaisen viraston johtaja piti mietinnön lopputulosta merkittävänä. Myös oikeusministeri Heiko Maas (SPD) myöntää, että valtio on aiheuttanut tuhansien ihmisten elämään vakavia vaurioita. Ministerin mukaan lakipykälä oli alusta alkaen perustuslain vastainen. Vanhat tuomiot ovat epäoikeudenmukaisia ja loukkaavat ihmisarvoa.

Heinäkuun alussa 2016 Tagesspiegel-lehti kertoi, että aikataulu lakimuutoksille on vielä auki, mutta on todennäköistä, että vanhat tuomiot perutaan.

Radiohaastattelussa tänään Heinz Schmitz sanoi, että hän on joutunut niin paljon kärsimään, salailemaan ja pelkäämään esim. sensaatiojuttuja, että mikään ei hyvitä hänen katkeria kokemuksiaan.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Paraatista oli monituntinen netti-lähetys. Se on rbb:n arkistossa useina osina. Tässä yksi osa. Selostuspaikkana on Wittenbergplatz

media-stream-pmd.rbb-online.de

Tai tästä ARD:n mediathekista, dokumentaarinen yhteeveto, jossa myös Berliinin historiaa, haastateltavana alussa mm. Brendabn Nash, joka tutkii 1920-luvun viihde-elämää Berliinissä ja järjestää kiertokävelyjä

www.ardmediathek.de

Kommenttia muokattu: 24.07.2016 klo 09:04

Kommenttia muokattu: 24.07.2016 klo 09:07

Kommenttia muokattu: 24.07.2016 klo 09:15
  vaeltaja2006 • 24.07.2016 09:01
Rikoslain pykälää 175 yritettiin valtiopäivillä muuttaa jo 1890-luvun lopulla, mutta se ei onnistunut. DDR:ssä lakia lievennettiin muun muassa kumoamalla natsiaikaisia tukennuksia, kunnes homosuhteet lopulta dekriminalisoitiin. Tässä Saksan itiäpuoli oli länsipuolta edellä.

Itä-Saksan vallanpitäjät olivat allergisia homojen/lesbojen järjestäytymistä kohtaan, koska pelkäsivät järjestöistä muodostuvan poliittisen opposition pesäpaikkoja. Evankelinen kirkko avasi Berliinissä ovensa sateenkaariväelle, ja sen suojissa alkaneesta ryhmätoiminnasta kehittynyt Sonntagsklub toimii edelleen.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 25.07.2016 04:31
Niin ja Saksassakin tuo tuomiolaki oli pääasiassa kristittyjen tahojen voimaan ajama, mikä kannattaa tiedostaa ja muistaa.

ääri-kristityt natsit sitä sitten vielä kovensivat, koska oppi-isä-lutherillaan oli jyrkän kielteinen asenne homoja ... ja juutalaisia vastaan.

apprising.org

.

Kommenttia muokattu: 25.07.2016 klo 15:48
  human • 25.07.2016 15:46
Täsmennyksenä edelliseen: Sonntags-Club pitää baari/kahvilaa Prenzlauser Bergissä. Kun viimeksi kävin kaksi vuotta sitten, esillä oli pienehkö taidenäyttely.

Vappuna 1990 oli lännen ja idän ammatillisten järjestöjen vappujuhla Valtiopäivätalon eduistalla, joka tuolloin oli vielä avaraa kenttää sodan jäljiltä. Kenttää kiersi kymmeniä kojuja: kahvia, olutta, ruokaa, erilaista infoa. Homo/lesbojärjestöjen joukossa oli myös Sonntags-Club. Tein haastattelun Setan Radio Toisen Linjan puolituntiseen, joka tuolloin lähetetiin viikottaion Radio Cityn aalloilla.

Virallinen raja oli vielä olemassa idän ja lännen välillä, samoin muuri. Väki kulki molempiin suuntiin sen auikoista rajasotilaisen - idän ja lännen - asiaan puuttumatta.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 25.07.2016 16:01
Vähemmälle huomiolle on ilmeisesti jäänyt se seikka, että keskityleiriltä vapautetut homot vangittiin uudelleen § 175 toimesta, mikä mielestäni "kannattaa tiedostaa ja muistaa" pikemminkin kuin levittää vihapuhetta "äärikristittyjä" kohtaan joka raoassa.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 26.07.2016 10:08
Parisuhdelaki voimassa 15 vuotta

1.8.2001 eli 15 vuotta sitten tuli voimaan Saksan parisuhdelaki (Lebenspartnerschaftsgesetz), joka oli hyväksytty liittopäivillä joulukuussa lähinnä sosialidemokraattien ja vihreiden äänin. Vastustajiin kuuluivat kristillisdemokraatit (CDU/CSU) ja liberaalit (FDP). Samoin kuin Suomessa, parisuhdelakia ja kaikkia muitakin kansalaisten yhdenvertaisuutta edistäviä lakeja vastustivat ja vastustavat edelleen kiihkeimmin ihmisvihamielisen uskonnon valinneet. Kristillisdemokraattien edustaja kailotti, että parisuhdelaki ei ole pelkästään perustuslain vastainen, vaan se loukkaa myös kolmea uskontoa tarkoittaen ilmeisesti, että hänen rakas Jumalansa sekä Jahve ja Allah pahoittivat herkän mielensä.

Kielenkäyttöön tuli nimitykset homoavioliitto (Homo-Ehe) ja kevytavioliitto (Ehe light), koska vastustajat onnistuivat torppaamaan parisuhdelakiin sisällytettäviksi tarkoitettuja oikeuksia. Homovihamielisimmissä osavaltioissa homoparit joutuivat mm. rekisteröimään suhteensa ajoneuvojen rekisteröintivirastossa. Vuosien varrella parisuhdelakia on paranneltu ja homoparien syrjintää vähennelty mm. perustuslakituomioistuimen päätösten ansiosta homovastaisten kristillisdemokraattien johtamien osavaltioiden kiihkeästä vastustuksesta huolimatta, mutta vieläkään parisuhdelaki ei vastaa avioliittolakia.
Mielipidetiedustelujen mukaan ylivoimainen enemmistö saksalaisista, myös kristillisdemokraatteja äänestävistä, kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, mutta nykyinen hallituskoalitio ei sitä tule toteuttamaan liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien voimakkaasta vastustuksesta johtuen.

Ensimmäiset
Heinz-Friedrich Harre ja Reinhard Lüschow rekisteröivät parisuhteensa Hannoverissa 1.8.2001 kello 8 ylipormestarin johdolla. Heinz-Friedrich ja Reinhard elävät edelleen yhdessä, tähän mennessä kaikkiaan 29 vuotta. He toivovat voivansa jonain päivänä mennä uudelleen maistraattiin solmiakseen avioliiton.
www.derwesten.de

Christian ja Andreas Günther rekisteröivät parisuhteensa samana päivänä Brandenburgin Diedersdorfissa.
www.maz-online.de

Kommenttia muokattu: 02.08.2016 klo 17:02
  Havainnoija • 02.08.2016 00:00
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy