Belgradin pride sujui ilman välikohtauksia - vahvasti poliisin turvaamana

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 4
Belgradin pride sujui ilman välikohtauksia (kuva: Darko Vojinovic / AP / Lehtikuva)

Serbian pääkaupungissa Belgradissa järjestettiin sunnuntaina 19. syyskuuta pride-paraati, otsikolla "Rakkaus muuttaa maailmaa".

Osallistujia oli useita satoja, mukana myös poliitikkoja. Mukana oli myös maan ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut ministeri Ana Brnabic. Myös Belgradin pormestari Sinisa Mali oli mukana kulkueessa, kuten myös demokraattisen puolueen ja liberaalidemokraattisen puolueen johtajat. Myös EU-delegaation johtaja Michael Davenport ja Saksan suurlähettiläs Axel Dittmann olivat mukana kulkueessa. Tapahtuman suojelijana toimi näyttelijä Mirjana Karanovic.

Alankomaiden Belgradin suurlähetystö liputti pride-tapahtuman kunniaksi sateenkaarilipulla.

Noin 5 000 poliisia turvasi kulkuetta, panssaroituja ajoneuvoja oli tuotu kulkuereitin liepeille ja poliisihelikopteri seurasi tilannetta kaartelemalla kulkuereitin yllä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta vastustavat pääasiassa uskonnollis-konservatiiviset tahot olivat edellisenä päivänä järjestäneet ns. perinteisiä perhearvoja korostavan mielenosoituksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kolmas rauhallisesti sujunut pride

Vuonna 2010 ääriainekset hyökkäsivät pride-kulkueen ja sitä turvanneiden poliisien kimppuun. Sen jälkeisinä vuosina pride-tapahtumat peruttiin turvallisuussyihin vedoten. Vuonna 2014 lähtien pride-kulkue sallittiin, paljolti EU:n vaatimuksesta, ja kulkuetta turvaamaassa oli laaja poliisioperaatio. Myös vuoden 2015 kulkue sujui rauhallisesti.


LGBT Activists March with Politicians for Belgrade Pride

4 kommenttia

"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta vastustavat pääasiassa uskonnollis-konservatiiviset tahot"

Onko tietoa, oliko noissa muita, kuin kristillis-konservatiivisia tahoja?
Vastauksen humanin kysymykseen voinee kuka tahansa päätellä tosiasiasta, että serbialaisista noin 85 prosenttia on ortodokseja ja viitisen prosenttia katolisia. Muslimeja on kolmisen prosenttia, ja he ovat keskittyneet etelään Kosovon lähialueille eli ovat kaiketi albaaneja, joita kaukaisen Belgradin kotkotukset tuskin juurikaan hetkauttavat. Protestantteja ja ateisteja on kumpiakin noin prosentti, ja loput noin viisi prosenttia lienevät uskonnottomia.