ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Australian parlamentti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 07.12.2017 10:24 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Australialainen olympiauimari Ian Thrope (toinen vasemmalta) oli paikalla parlamentin edustalla Canberrassa, jossa äänestettiin samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden hyväksymisestä torstaina 7. joulukuuta. (kuva: Sean Davey / AFP / Lehtikuva)
Australian parlamentti hyväksyi torstaina 7. joulukuuta samaa sukupuolta olevien avioliitot. Parlamentin alahuoneessa 150 edustajaa äänesti lakiesityksen puolesta ja neljä vastaan.

Jatkossa laki määrittelee avioliiton "kahden ihmisen liitoksi". Aiemmin määritelmänä on ollut miehen ja naisen liitto.

Ensimmäisiä samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja solmittaneen alkuvuodesta 2018.

Lakiuudistuksen voimaantulo vaatii vielä Australian kenraalikuvernöörin Peter Cosgroven allekirjoituksen. Kenraalikuvernööri edustaa Australiassa kuningatar Elisabet II:sta. Kenraalikuvernöörin odotetaan ratifioivan lain vielä kuluvalla viikolla.

Parlamentti hylkäsi samalla lakiin esitetyt poikkeukset, joilla olisi esimerkiksi sallittu vihkijän kieltäytyminen samaa sukupuolta olevan vihkimisestä maailmaankatsomukseensa vetoamalla. Tällaista poikkeusta vaatineet perustelivat asiaa uskonnonvapaudella ja sananvapaudella. Asiaan saatetaan palata vielä jälkeen päin sillä hallitus muodosti toimikunnan selvittämään kysymystä.

Australiassa tehdyn päätöksen myötä maailmassa on 25 valtiota, joissa samaa sukupuolta olevien avioliittojen solmimisen sallimisesta on päätetty.

Avioliittokysymystä puitu pitkään

Australiassa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on käyty keskustelua pitkään. Vallassa oleva liberaalipuolueen johtama hallitus ei tehnyt lakialoitetta asiasta, sillä puolueen piirissä enemmistö vastustaa avioliittolain yhdenvertaistamista. Kesän 2017 lopussa hallitus päätti järjestää neuvoa-antavan postiäänestyksen avioliittokysymyksestä, ja tuoda asian parlamentin käsiteltäväksi, mikäli enemmistö äänestäjistä niin haluaa.

Australiassa järjestettiinkin syksyllä neuvoa antava postiäänestys avioliittojen avaamisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille. Äänestäneistä 61,6 prosenttia halusi parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien parien oikeuden avioliittoon. Tämän jälkeen hallitus antoi parlamentille lakiesityksen avioliittolain uudistamisesta. Senaatti eli parlamentin ylähuone hyväksyi lakiesityksen marraskuun lopussa, ja parlamentin alahuone keskusteli asiasta maanantaina 4. joulukuuta, ja torstaina asia tuli äänestettäväksi.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sydämelliset Onnittelut Australialle!
Niin se uskonnollinen sortovalta murtui sielläkin, kuten meilläkin on kaikkien onneksi käynyt.

Mitenkäs Australiassa onkaan, virallistaako siellä kaikki avioliitot valtio (eli kuten Saksassa ja Ranskassa esimerkiksi), vai onko siellä Suomen tyyppinen käytäntö, että uskomuksellisilla harrastuskerhoillakin on avioliittoon vihkimisoikeutta?

Kutkuttavaa Australian sateenkaariväelle, saadaanko tuo avioliittolaki käytännössä voimaan 2018 alkuvuodesta jo helmi/maaliskuun vaihteessa, jolloin Sydneyn Pridellä, Mardi Grasilla on 40-vuotispäivät, mikä olis mukavan ikimuistoinen tapahtuma-aika myös avioliittojen vihkimisille

www.mardigras.org.au

Kommenttia muokattu: 07.12.2017 klo 12:33
  human • 07.12.2017 12:31
Ilmeisesti kenraalikuvernööri ratifioi lain lauantaina 9. joulukuuta. Ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot olisivat tällöin totta 6. tammikuuta 2018.
  smo • 07.12.2017 18:27
13 vuotta ja satoja tunteja keskustelua

13 vuotta sitten eli 2004 liberaalien (tarkoittaa Australiassa oikeistopuoluetta) johtama hallitus onnistui muuttamaan avioliittolain sanamuotoa niin, että samaa sukupuolta olevien avioliitot kiellettiin. Vuosien varrella mm. työväenpuolue ja vihreät ovat esittäneet lakialoitteita homoavioliittokiellon kumoamiseksi, mutta ne eivät koskaan johtaneet tuloksiin. Avioliittolain muuttamisesta on keskusteltu yleisradioyhtiö ABC:n mukaan satoja tunteja parlamentin molemmissa kamareissa vuosien varrella, tämä viimeinen kesti noin 30 tuntia.
Australiassa iloittiin suuresti siitä, että edustajat eivät välittäneet tippaakaan homovastaisten kirkkokuntien, lahkojen, järjestöjen, sotilaspappien ja ”jumalaapelkäävien” vihkijöiden vaatimuksista saada syrjiä homopareja.

Äänestystuloksen selvittyä yleisölehteriltä kaikui hymni I am Australian, johon kansanedustajat yhtyivät. Sen jälkeen edustajat siirtyivät parlamentin oleskelutilaan korkkaamaan shampanjapulloja ja tavallinen kansa aloitti juhlinnan ympäri maata.
Yksi uutinen ja kuvia
www.smh.com.au

Neville Wills (98) ja Ian Fenwicke suunnittelevat häitään:
www.smh.com.au
  Havainnoija • 08.12.2017 00:51
Lakitekstien päivittäminen päätöksestä eri maissa:

Ruotsi: muutama kuukausi
Australia: Yksi kuukausi
Suomi: 2 ja puoli vuotta

Mikähän tässä nyt oikein sitten Suomessa mättää niin pahasti. 2014 päätös ja 2017 vasta voimaan, kun oli "niin paljon" lakitekstien uudistamista edessä.
  ._. • 08.12.2017 11:38
Avioliittolain uudistus on Suomessa jo voimassa, joten sen käytännön sorvaamiseen kulunutta aikaa on enää melko turha pyöritellä. Käytännössä lainsäädäntöön ei huolellisen prosessin myötä jäänyt ristiriitaisuuksia tai epämääräisyyksiä (jos ei lasketa mukaan evlut-kirkon sääntelemätöntä tilaa, jota maallisen vallan päätöksin ei voi muuttaa). Syynä suhteellisen pitkän lain voimaantuloajan määrittelylle saattoi olla riittävän ajan antaminen pykälien pyörittelylle ja käytännön järjestelyille ja/tai riittävän poliittisen tuen varmistaminen sillä, että voimaantulo lykkääntyi seuraavien vaalien yli. Uudistusprosessi kuitenkin meni parhain päin, ja avioliittolain uudistus kävi läpi niin kovan poliittisen myllyn, ettei lopputuloksen kaikenlaista oikeutusta oikein voi kyseenalaistaa.

Edelliseen listaan lisäyksenä: Saksassakin oltiin nopeita, mutta lopputuloksena oli kaikenlaisia ristiriitoja ja puutteellisuuksia lainsäädännössä sekä uutta tilannetta tukematon väestötietojärjestelmä. Niitä korjataan vielä hyvän aikaa.
  smo • 08.12.2017 13:08
Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan

Ensimmäisinä vihittiin avioliittoon urheilijat Craig Burns ja Luke Sullivan:

www.abc.net.au
  Havainnoija • 08.01.2018 22:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy