ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
harrastukset hyvinvointi olympialaiset 2014 HLBTI-kisat linkit kaikki artikkelit

Ari-Pekka Liukkonen MTV:lle: Pukuhuoneiden homoläppä iso este avautumiselle

Sami Mollgren • 08.12.2017 09:42 • 31 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA

Ari-Pekka Liukkonen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä 6. joulukuuta 2017 (kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)
Uimari Ari-Pekka Liukkonen puhuu MTV:lle antamassaan haastattelussa siitä, että huippu-urheilun piirissä homous on yhä tabu. Nyt 28-vuotias Liukkonen kertoi helmikuussa 2014 Ylen suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa homoseksuaalisuudestaan. Liukkonen on ensimmäinen miespuolinen suomalainen huippu-urheilija, joka tulee kaapista aktiiviuransa aikana.

Liukkosen mukaan Suomessa on käytännössä kaikkien lajien piirissä urheilijoita, jotka piilottelevat homoseksuaalisuuttaan. Hän kertoo haastattelussa keskustelleensa monen urheilijan kanssa, jotka harmittelevat sitä, etteivät pysty oleman avoimia omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan.

- Sitten kun pukuhuonekulttuuri on sellaista, että siellä heitetään homoläppää ja muuta, niin se tuntuu ihmisestä, joka ei ole vielä täysin sinut itsensä kanssa, helposti tosi henkilökohtaiselta, sanoo Liukkonen kertoo MTV:n haastattelussa.

Kevään 2017 kuntavaaleissa Liukkonen valittiin Jyväskylän kaupunginvaltuustoon Vihreiden listalta.

Myös Suomessa käydään keskustelua mahdollisuudesta urheilla omana itsenään, avoimesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvana. Vielä yksilölajeja vaietumpana aihepiiriä pidetään miesten jääkiekon ja muun joukkueurheilun piirissä. Asenneilmapiiristä on yritetty käydä keskustelua jo pitkään, ja esimerkiksi "homotteluun" on pyritty puuttumaan.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Pienetkin eleet ja sanat saattavat olla hyvin loukkaavia. Puhutaan mikroaggressioista. Niitä harrastavat vähättelevät sanomisiensa ja tekemisiensä merkitystä. Henkilölle, joka on saanut kokea tuollaista pitkäänkin, kokemus voi olla hyvin kipeä.

Mielestäni tuollaiseen pitää puuttua ja sellainen lopettaa tavalla taikka toisella.
  JuhaniV • 10.12.2017 21:34
Kannattaisiko homon kehittää paksunahkaisuuttaan, ja reaktiotaan, ettei ihan vähästä älähtäisi. Olen itsekin joutunut vihjailun kohteeksi opiskelun, työelämän ja kuntoilun parissa, mutta olen kehittänyt itselleni teflonkuoren, joka antaa vaikutelman, etten ymmärrä vihjettä, enkä reagoi siihen mitenkään. Tämä on pannut monta kertaa läpänheittäjän ihan ymmälle, ja läpänheitto loppuu siihen. Saattaa olla, että tekniikkani toimii parhaiten silloin, kun viitteet kohteen homoudesta on vasta epäilyn asteella.
  1965 • 11.12.2017 10:11
Minä en pidä eristäytymistä (teflonkuoren sisään) oman henkisen hyvinvoinnin kannalta lopulta kovin hyvänä selviytymisstrategiana.
  smo • 11.12.2017 10:41
Tunteiden patoaminen ja liian kovan kuoren kehittäminen ei varmaankaan ole yleisesti toimiva strategia ja saattaa aiheuttaa psykologista vahinkoa.

Liukkonen tietää varmasti mistä puhuu ja on hyvä, että hän on nostanut kissan pöydälle.

Olisin kuitenkin varovainen menemään liialliseen mikroaggressioiden kontrollointiin. Mikroaggressiosta on jo terminä tullut amerikkalaisessa keskustelussa ylikuohuneen poliittisen korrektiuden symboli. Varmasti homoläppään ja oikeisiin (myös sanallisiin) loukkauksiin tulee puuttua ankarasti. Kuitenkin pukuhuoneiden ronski "jätkäkulttuuri" lienee monille joukkuelajien harrastajille oleellinen osa lajin viehätystä. Jossain määrin sitä on ihan hyvä sietää. Sitä paitsi ei ole olemassa keinoa, jolla erityisherkkää ihmistä voidaan estää loukkaantumasta mistä tahansa.

Tässäkin olisi hyvä löytää kultainen keskitie. Homourheilijoiden viihtyvyyttä alentavasta törkeydestä on päästävä eroon, mutta jokaista varomatonta sanaa, ilmettä ja elettä kyttäävän PC-politiikan tulo pukuhuoneisiin ei ole urheilun, urheilevien homojen tai yleensä homojen etu. Leimaantuminen turhasta niuhottajaksi tuottaa enemmän haittaa kuin hyötyä.
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 11.12.2017 11:23
En koe olevani eristäytynyt kuoren alle, mutta kaapista tullen voisin joutua eristetyksi, ja tuntea oloni epämukavaksi ja silmätikuksi. On älykästä toimia siten että epäilyt loppuvat lyhyeen. Kenenkään yksityisasiat tai seksuaalisuus ei kuulu kenellekään.

JuhaniV: "Mielestäni tuollaiseen pitää puuttua ja sellainen lopettaa tavalla taikka toisella."

Minun tapani toimia on tietysti väärä. Ilmeisesti yhteiskunnan pitäisi puuttua asiaan ja muuttaa joko jääkiekkojoukkue homomyönteisemmäksi ja lopettaa vihjaileva huumori ja läpänheitto. En usko että se on mahdollista.
  1965 • 11.12.2017 11:50
Minusta huumorin ja läpänheiton kieltäminen ei ole paras tie, mutta siihen puuttuminen ehkä herättää muuttamaan asenteita. Paras tie on edistää homouden (ja muidenkin hlbtiq+ -asioiden) arkipäiväistymistä.

Tässä on sellainen pieni muna ja kana -tyyppinen tilanne (toistaiseksi) olemassa.

Huumori ja läpänheitto eivät itsessään ole hedelmällisiä arkipäiväistäjiä - jos tilanteeseen ei liity mitään ajatuksia herättävää keskustelua.
  smo • 11.12.2017 11:56
Anteeksi että unohdin tuo kätevän hlbtiqwyzxöäqd -tunnuksen, joka täytyy aina muistaa mainita. Olen sitä mieltä että keskustelu pelkästään homoista pitäisi kieltää, koska se syrjii niitä kaikkia muita.

in dubliolle voin sanoa, että olen erityisherkkä. Ehkä juuri siksi tuo teflon-vertaus (se on kauhea, hirveän paksu ja painavakin, estää melkein liikkumisen ja hengittämisenkin) toimii minulla niin hyvin. Osaan käyttää sitä, ja moni minuun vihjailevasti toiminut on tällä hetkellä melkein kaverini.
  1965 • 11.12.2017 12:14
Liukkoselle suosittelen lukemista uintitreenien oheen. Jos hän haluaa edetä myös poliittisella urallaan, puheilmaisua kannattaisi kehittää, ja lukeminen on siihen aika hyvä lääke.
  1965 • 11.12.2017 13:15
1965:lle: En halunnut arvostella kommenttiasi. Toivottavasti et pitänyt viestiäni mikro- (saatikka makro-)aggressiona :).

Tarkoitin vain sanoa, että YLEISENÄ strategiana teflonkuoren kasvattaminen ei kaikille onnistu. Olen iloinen, jos se Sinulla on toiminut. Itse asiastahan olen kanssasi nähdäkseni samoilla linjoilla.

En minäkään ymmärrä miten esimerkiksi kokonainen jääkiekkojoukkue voitaisiin yhteiskunnallisella interventiolla taikaiskusta muuttaa homomyönteisemmäksi. Kuitenkin törkeisiin yksittäiseen joukkueen jäseneen kohdistuviin loukkauksiin pitää voida puuttua. Toisaalta, jos jokainen läppä pukuhuoneessa aiheuttaa kestämätöntä tuskaa, ei ehkä JOUKKUEurheilu ole paras valinta.

Yleistä asennemuokkaustahan on kyllä harjoitettu urheilussa jo kauan, en tosin tiedä kuinka tuloksellisesti oikeasti. Eli kyllä asia on tiedostettu. Toivotan Sinulle mukavia hetkiä harrastuksesi parissa pukuhuoneessa ja sen ulkopuolella :)
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 11.12.2017 14:14
Ei ole olemassa mitään sellaista "teflonia", joka estäisi vihapuheen tai muun vastaavan käytöksen satuttamasta kohdettaan. Sellainen kuluttaa ja vahingoittaa aina, myöntää henkilö sen taikka ei. Se rapauttaa itsetuntoa. Se on yksinkertaisesti väärin.
  JuhaniV • 12.12.2017 00:25
JuhaniV - Vaikka en huomannut kirjoituksessasi kirjoitusvirheitä, sen sisältö on valehtelua ja vääristelyä, eli homo-kuplan sisäistä propagandaa.
  1965 • 12.12.2017 09:20
Missä JuhaniV:n kirjoituksessa on valehtelua taikka vääristelyä? Mikä siinä on "homo-kuplan sisäistä propagandaa"?

Edelleen; jos kaapissa on hyvä, niin mikä minä olen sieltä ajamaan pois.

Minä, JuhaniV ja moni muukin on kuitenkin saanut omakohtaiset kokemuksensa kaapista - ja saanut omakohtaisen kokemuksen kaapistatulon elämää muuttaneesta vaikutuksesta. Palaan vielä salailuun ja siitä johtuneeseen varovaisuuteen liittyvästä henkisestä lisäkuormasta - ja sellaisen häviämisestä.

Ymmärrän, että ennakkoon sitä voi kuvitella voivansa kaapista tultuaan joutua eristetyksi, ja tuntea olonsa epämukavaksi ja silmätikuksi. Peloistani huolimatta omalla kohdalla näin ei käynyt, ainakaan niin, että se minua häiritsisi. Sittemmin tähän liittyi senkin ymmärtäminen, etten ole niin merkittävä henkilö tässä maailmassa, että seksuaalinen suuntautuneisuuteni lopultakaan olisi muille kovin kiinnostava asia. Ja jos asia jollekin on ongelma, niin joutaakin hävitä elämästäni.
  smo • 12.12.2017 09:39
1965, sinun reaktiosi kommenttiini paljastaa sen, kuinka ohut "teflonisi" on todellisuudessa. Minun pieni raapaisuni sai sen heti täysin hajalle.

Pohdin mielessäni sitä, mitkä ovat sinun motiivisi tulla esittelemään tänne omia kulissejasi. Aika harva homo enää tänä päivänä sympatiseeraa sinun tapaasi elää. On havaittu, että on paljon miellyttävämpää olla oma itsensä myös suhteessa kanssaihmisiinsä. Enää ei haluta kuluttaa omaa henkistä energiaa turhaanaikaiseen salailemiseen ja piilottelemiseen. Se aika oli vuosikymmeniä sitten.

Tämän tarinan päähenkilö Ari-Pekka Liukkonen on mainio malli myös nuoremmille. Maailma ei kaadu kaapista ulostuloon, vaan päin vastoin. Elämänlaatu paranee. Tämän olen itse kokenut selkeästi.
  JuhaniV • 12.12.2017 10:42
Ylläolevista vuodatuksista tulee mieleen uskonnollinen lahko joka yrittää vakuuttaa syntistä:

"Kun otat vastaan Jeesuksen sydämeesi, henkinen kuormasi häviää. Ennakkoon voi tuntua siltä että uskovaisena joutuu eristetyksi, ja tuntee olonsa epämukavaksi ja silmätikuksi. Mutta maailma ei kaadu kuskoon tuloon, vaan päin vastoin. Elämänlaatu paranee. Tämän olen itse kokenut selkeästi. Me olemme tie totuus ja elämä."

Minä ja miljoonat muut olemme tulleet vuosien varrella täysin vakuuttuneeksi siitä, että oma seksuaalinen suuntaus kannattaa pitää vain oman lähipiirin tietona. - Vapaus on tie totuus ja elämä!

Ihminen ei ole mikään lammas, täysin avuton ja aseeton kohtaamaan vihapuhetta. Ei todellakaan! Kannattaa antaa vaikutelma, ettei ymmärrä vihapuhetta, eikä reagoi siihen mitenkään. Tämä on pannut monta kertaa läpänheittäjän ihan ymmälle, ja läpänheitto voi loppua siihen. Rohkaisen ainakin kokeilemaan, käyttämään älliä.

Kumpi satuttaa enemmän - kohdata vihapuhe vain kerran ja lopettaa se siihen, vai että se jatkuu vuosikausia?
  1965 • 12.12.2017 11:36
Kysymys 1965 kuuluu: vapaus mistä? Entä miksi oletat vihapuheen jatkuvan vuosikausia?

Minä muuten en koe koskaan kohdanneeni itseeni kohdistuvaa "vihapuhetta", oikein edes ns. laajemmassa mielessä. Itse määrittelen vihapuheen lähinnä uhkaukseksi ja väkivaltaan tai suoranaiseen syrjintään kehoittamista kohdettaan vastaan. Mikään yleinen peen puhuminen ei minusta ole varsinaista vihapuhetta.

Kahden ihmisen tiedän puhuneen joskus selän takana jotain sellaista kyseenalaista minusta, jolla on yhteys seksuaaliseen suuntautuneisuuteni. En tehnyt "numeroa" asiasta. Toinen heistä pyysi sittemmin anteeksi (kuultuaan, että asia oli päätynyt korviini) ja kertoi alkaneensa ymmärtää homo-asiaa paremmin.

Kuten totesin; jokainen voi valita elämänpolkunsa ihan itse. Höpöpuheeseen kumminkin tartun.
  smo • 12.12.2017 12:33
Vapautta luokittelusta. En halua että minua määritellään seksuaalisen suuntautumiseni perusteella. Jos nimeäni ei muisteta, olen "se homo".

Vihapuhe, vihjailu tai kiusaaminen yms, voi kestää vuosikausia, kyllä sinä sen tiedät. Onhan näistä surullisia esimerkkejä. Ja koska minulla on vain huonoja keinoja kiusaamisen tai mollaamisen lopettamiseksi, kerro sinä parempia.

Höpöpuheeseen minäkin tarttuisin, kuten esimerkiksi:

"On vain yksi tie taivasten valtakuntaan - housut kintuissa kaapista ulos".
  1965 • 12.12.2017 13:52
Ajattelin ensin olla kommentoimatta enää ketjua, mutta koska asia on tärkeä, haluaisin sanoa vielä jotain.

Ymmärrän molempia osapuolia. Olisi tietysti hienoa, jos kaikki voisivat olla avoimia ihmissuhteissaan.

1965 on oikeassa, että avoimuus ei aina ole paras strategia. Ihmisillä on erilaisia tilanteita eivätkä kaikki yhteisöt ole valmiita hyväksymään avoimia homoja jäsenikseen. Helposti sitä silloin on "se homo" lopun ikäänsä.

Lisäksi, tässä on puhe nimen omaan joukkueurheilusta ja käytännössä vielä miesten joukkueurheilusta. Eri lajeissa ja jopa eri seuroissa on varmasti erilaisia kulttuureita, mutta kaikkialla ei olla vieläkään kovin avoimia. Monet ovat varmaan valmiita hyväksymään tyypin, jota hiljaisesti "arvellaan" homoksi, mutta ei varmasti tiedetä - varsinkin, jos on muuten "hyvä jätkä", joka osaa vastaan ja itsekin heittää läppää jne. Jos on täysin avoin, seurauksena voi olla hyväksyminen mutta myös syrjiminen. Jos oikeasti urheilu on elämää kantava voima tai jopa ammatti, ei varmaan kovin helposti ota sitä riskiä, että omat joukkuetoverit alkavat halveksua.

Asennemuokkaus urheilussa erilaisilla kampanjoilla on hyvä asia, mutta erittäin pitkä, pitkä tie. Huonosti toteutettuina tällaiset kampanjat saattavat kääntyä itseään vastaan. Ja tietysti siihen pitää puuttua jyrkästi, jos tilanne on päässyt sellaiseksi, että jotain urheilijaa selvästi sorretaan. Parasta tietysti olisi, jos tilanne ei päätyisi siihen.
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 12.12.2017 14:54
Niin, en minä sinua 1965 ole vaatimassa kaapista ulos. Itsepähän siellä vapaaehtoisesti (yksiksesi) olet.

Minä kuitenkin koin, että kaapittelu haittasi ystävyyssuhteita; tuli tilanteita, joissa joutui olemaan varuillaan sanomistensa suhteen, ettei vaan tule paljastaneeksi sitä tiettyä piirrettä. Avoimuuden puute ja tietynlainen varautuneisuus jäi päälle kaapistatulon jälkeiseenkin aikaan ja suli vasta hiljalleen. Se haittasi myös intiimimmän suhteen solmimista.
  smo • 12.12.2017 15:01
Hyvä smo - minä en ole kaapissa, vaikken homouttani julkisesti huutelekaan. Ja toisaalta, mahdollinen yksinäisyyteni ei liity millään tavalla tähän kaappi -asiaan, mutta kyllä minä voisin sinut kaverikseni ottaa. Jossain kuvassa vaikutit oikein sympaattiselta tyypiltä.
  1965 • 12.12.2017 16:14
Noh 1965, en tiedä komerostasi muuta kuin sen, mitä tällä sivustolla olet antanut ymmärtää. Ja miten olet yleisesti kertonut asenteestasi avoimuuteen.
  smo • 12.12.2017 16:25
Kaapista ulkona olo tarkoittaa kohdallani sitä, että lähellä olevat ihmiset ja minulle tärkeät ihmiset ovat saaneet tietää identiteetistäni ja parisuhteestani. Suurimmalle osalle ihmisiä asia ei merkitse mitään taikka ei liity mitenkään yhteisiin kuvioihin, esimerkiksi asiakassuhteet. Jos joku tekee parisuhteestani hetero-olettamuksen, sen pyrin heti korjaamaan.

Reaktiot minun kaapista ulostulooni ovat olleet:
- Minä olen sen tiennyt aina/pitkään ja odottanut sinun ottavan asian esille kanssani.
- Aijaa. Hyvä että kerroit. Nyt moni asia selvisi kohdallasi. Miksi et kertonut jo aikaisemmin?

Vain todella harva henkilö on reagoinut kielteisesti ulostulooni. Se on voinut näkyä yhteydenpidon katkaisemisena. Joku on sanonut suoraan, ettei voi hyväksyä homoutta. Taustalta on löytynyt uskonnollisia syitä tai henkilö on niin syvällä kaapissa, että koki ulostuloni uhkana omalle kaapilleen.

Ainoa seikka, mitä harmittelen omalla kohdallani on se, että miksi en uskaltanut tulla kaapista jo paljon aikaisemmin kuin se todellisuudessa tapahtui.
  JuhaniV • 12.12.2017 22:28
Avoimuus ja elämänsä järjestelyjen takana suoraselkäisenä seisominen lienee yleensä kannatettavaa.
Silti, hieman muistuttelisini siitäkin, että elämänpiirit ja lähtökohdat vaihtelevat. Joistain lähtökohdista ja joissain ympäristöissä on yhdentekevää tuoda homoseksuaalisuus esiin kun taas toisissa se on edelleen enemmän tai vähemmän vahingollista.

Toki on myös niin, että mitä useampi uskaltautuu kertomaan homoudestaan kaikkein hetero-oletetuimmissa ympäristöissä, niin sitä helpompaa seuraavilla on.. En silti velvottaisi ketään tulemaan kaapista ulos ellei se tunnu jollain tapaa helpottavan omaa tilannetta. Liukkosen esimerkkiä ei toistaiseksi taida olla monikaan seurannnut Suomessa? Muistaakseni yksilölajin edustaja Liukkonen perusteli ulostulonsa sillä, että katsoi välttelyn ja piilottelun vaikuttavan harjoitteluun keskittymiseensä ja ottavan ylimääräistä energiaa. Toisissa ympäristöissä taas virallisen homon edesottamuksia saatettaisiin alkaa seurata erityisen suurennuslasin kanssa aiheuttaen ylimääräistä kuormaa.
  Yesman • 13.12.2017 16:51
Yesman, tuo sanomasi viimeinen lause vaatii konkretiaa. Esimerkkejä, please.
Ellei niitä tule, tulkitsen lausumasi vain sinun omaksi henkilökohtaiseksi peloksesi ilman sen kummempaa todellisuutta.
  JuhaniV • 13.12.2017 18:13
Omat havaintoni Yesmanin väitteeseen homojen seurannasta "erityisen suurennuslasin kanssa" ovat aivan päinvastaisia. Sitä erityisseurantaa on ollut vain silloin ja siihen asti kun julkkishenkilö peittelee seksuaalista identiteettiään ja kiertelee vastauksissaan esimerkiksi parisuhteensa laadusta. Kun homojulkkis tulee kaapista ulos, kiinnostus siihen puoleen romahtaa. Julkisuudessa keskitytään siihen mitä hän saa muutoin aikaiseksi esimerkiksi taiteilijana. Poimin muutaman nimen sattumanvaraisesti tähän malliksi.

Saara Aalto, laulaja
Jani Toivola, kansanedustaja
Oras Tynkkynen, ent. kansanedustaja, ilmasto- ja ympäristöasiantuntija
Pekka Haavisto, kansanedustaja
Hannu Lintu, kapellimestari
Pirkko Saisio, kirjailija, ohjaaja
Antti Holma, näyttelijä

Heidän homouttaan ei mainita erikseen enää juuri missään.
  JuhaniV • 13.12.2017 19:09
Kommentoin jälleen, vaikka lupasin itselleni olematta kommentoimatta:)

Juhanin kaipaamaa konkretiaa on se, että meillä ei ole tietääkseni yhtään avoimesti homoa merkittävän joukkuelajin ammattilaismiesurheilijaa.

Mainituilla taiteilijoilla homous (tai vastaava) saattaa jopa lisätä mainetta. Sitä paitsi väittäisin, että kyllä siitä aika usein yhä mainitaan.

Koska meillä ei ole yhtään avointa joukkuelajien urheilijaa, emme oikeasti voi tietää, mikä fanien ja joukkuetoverien suhtautuminen olisi. Voimme toivoa, että se olisi myönteinen, mutta... Ajatellaan tilannetta, jossa joukkueen ainoa homo tunaroi matsin. Helposti ajatus saattaa muuttua muotoon "tunaroi, koska homo" ja edelleen "(kaikki) homot ovat tunareita". Joukkuelajien fanikulttuuri on usein muutenkin aika raakaa. On vaikea edes kuvitella sitä painetta, jonka tuo "ainoa homo" joutuisi kestämään.

Taiteilijoilla ja jopa yksilölajien urheilijoilla tilanne on varmaan aika lailla toinen.
  in dubio (ei rekisteröitynyt) • 13.12.2017 21:21
Esimerkiksi käy vaikka lentopalloilija Crish Voth joka sai erittäin lämpimän vastaanoton rovaniemeläisjoukkueessa. www.iltalehti.fi
  irednoW (ei rekisteröitynyt) • 13.12.2017 22:43
Jani Toivola on useassa yhteydessä valittanut työyhteisön asenteista ja huonosta kohtelustaan eduskunnassa varsinkin tiettyjen puolueiden taholta, koska on julki-homo.

Pekka Haavistolla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla valituksi presidentiksi, koska on homo.

Oras Tynkkynen osaa vältellä esillä oloa, joten hän saanee olla rauhassa.

Ja tosiaan, taiteilijoille sallitaan paljon enemmän erilaisuutta, ja poikkeavuutta.
  1965 • 13.12.2017 22:52
Minä itse asiassa arvelen, että Haaviston presidenttitien esteenä homous ei enää nykyisessä Suomessa ole ehdoton. Kuoppa tiessä se voi toki olla.
  smo • 14.12.2017 06:57
"Toisissa ympäristöissä taas virallisen homon edesottamuksia saatettaisiin alkaa seurata erityisen suurennuslasin kanssa aiheuttaen ylimääräistä kuormaa."

"Yesman, tuo sanomasi viimeinen lause vaatii konkretiaa. Esimerkkejä, please."

Iranilainen suku, kreikkalais-roomalainen paini, kirurgikunta, lestadiolaisyhteisö, kansainvälinen tiedustelupalvelu, Venäjän kirjeenvaihto, metsästysseura... vain muutamia sellaisia ympäristöjä mainitakseni, joissa homoseksuaalisuudesta voi tulla suuremmalla todennäköisyydellä taakka.
  Yesman • 14.12.2017 15:44
"Pukuhuoneiden homoläppä iso este avautumiselle"

Tämä ei liene aivan näin yksinkertaista aika moni homopornoleffan kohtaus on valinnut miljöökseen pukuhuoneet. Locker room on yksi homofantasia, ja tuolta on lainattu jock-strapit homokuvastoon. Ei ihme, että "homoläppää" esiintyy ja estää "avautumisen".

Ehkä toisaalta joukkuetovereita nähdä muulloin, tämä lienee ainoa kontakti? Yleensä "avautuminen" vaatii lähempää ystävyyttä tai vuosien yhteistyötä, jossa saman tilan jakavat ovat jakaneet myös yksityiselämänsä yksityiskohtia. Arvelen kuitenkin kyynisenä, että omat asenteet ja normipäteminen ovat se suuri este avautumiselle. Seksielämän yksityiskohdat lienevät turhia, "suuntautuminen" tulee esille työ- sekä harrastusyhteisöissä ihmissuhde/perhe statuksen myötä (toisaalta firman sinkku panomiehet ovat omanlaisensa ilmiö sinänsä..)
  xxxx (ei rekisteröitynyt) • 15.12.2017 23:31
Stefano Gabbana:

"– En tahdo, että minua kutsutaan homoksi, koska olen vain mies… piste, Gabbana sanoi. Hän haluaa edistää uutta kulttuuria, missä seksuaalisia luokitteluja ei enää tarvita."

qx.fi

Olen samaa mieltä.

Kommenttia muokattu: 21.12.2017 klo 17:37
  1965 • 21.12.2017 17:37
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy