ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Ajankohtaisen Kakkosen Islam-ilta nosti keskusteluun islamin ja homouden suhteen

Sami Mollgren • 02.11.2013 20:50 • 12 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yle TV2:n Ajankohtainen Kakkonen käsitteli islamin ja Suomessa vallalla olevan länsimaisen kulttuurin yhteiseloa Islam-ilta -ohjelmassa. Tiistaina 29. lokakuuta lähetetyssä suorassa noin kaksi tuntia kestäneessä keskusteluohjelmassa käsiteltiin naisen aseman, sharia-lain soveltamisen ja muiden aiheiden muassa myös islamin ja islaminuskoisten suhdetta seksuaalivähemmistöihin.

Keskustelua on kritisoitu näkemysten ääripäitä korostavaksi ja vastakkainasettelua lietsovaksi, toisaalta on kiitetty sitä, että vaiettuja aiheita on saatu avoimen keskustelun piiriin.

Juuri homonäkökulma on herättänyt keskustelua niin sosiaalisessa mediassa, blogeissa kuin muutenkin. Etenkin ohjelmassa vieraana olleen suomalais-iranilaisen imaami Abbas Bahmanpourin lausunto islamilaisesta laista eli sharia-laista ja homoseksuaalisuudesta on kohottanut kulmakarvoja. Hän totesi, että islam suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena. Hän vertasi suhtautumista homoseksuaalisuuteen vastaavaksi kuin aviorikokseen tai insestiin. Hän myös totesi, että sharia-lain perusteella homoseksuaalisesta yhdynnästä voidaan joissain tapauksissa tuomita kuolemanrangaistus.

Bahmanpour sanoi myöhemmin Uuden Suomen haastattelussa, että hyvin harva Suomessa asuva muslimi haluaisi tuoda Suomeen muslimien sharia-lakia, vaikka itse noudattavat sitä. Samassa haastattelussa hän myös tarkentaa Islam-illassa antamaansa lausuntoa: hänen mukaansa islamissa ei homoudesta saa mitään tuomiota, vaan tuomio tulee julkisesta homoseksiaktista. Bahmanpourin mukaan vähintään neljän ihmisen pitää nähdä akti, jotta tapaus johtaisi rangaistukseen. Bahmapourin mukaan omassa kodissa harjoitettua samaa sukupuolta olevien välistä yhdyntää paheksutaan, mutta sellainen ei johda kuolemantuomioon. Hän sanoo samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisen yhdynnän olevan syntiä ja Jumalan tuomiopäivänä kysyvän syytä teolle. Laki ei hänen mukaansa puutu kodin yksityisyydessä tehtyyn.

Uudelle Suomelle Bahmapur myös toteaa kantanaan, että homoseksuaalisuudesta annettava kuolemanrangaistus on kunkin maan oma asia.

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo oli samoin vieraana Islam-illassa. Hän julkaisi ohjelmaa seuraavana päivänä blogikirjoituksen, jossa hän antoi tunnustusta Ylelle tasapuolisuudesta. Elo kirjoittaa blogissaan näkemuksensä, että demarit ja vihreät eivät puolustaneet näkemyksiään, vaan olivat hiljaa kun hyväksytään sukupuolten epätasa-arvo ja seksuaalivähemmistöjen kuolemantuomio. Elo nostaa esiin käsityksensä siitä, että Tarja Filatovin (sd) ja Heidi Hautalan (vihr) nauru oli retorinen keino saattaa Elo naurunalaiseksi ja väistää vaikea kysymys.

- Vain perussuomalaisten edustajat puolustivat tosipaikassa sukupuolten tasa-arvoa kaikille ja seksuaalivähemmistöjen oikeutta elää Suomessa, esittää Elo.

- Ajatelkaa, mikä itku siitä tulisi jos jonkun muun uskonnon tai poliittisen viiteryhmän edustaja esittäisi kuolemantuomiota kokonaiselle väestöryhmälle, kuten imaami Abbas Bahmanpour toi shariasta esille. Nyt asia vain ohitettiin vaivautuneella hiljaisuudella ja naurulla. Häpeällistä, että länsimaisia arvoja ei puolusteta yhtenäisesti, kirjoittaa Elo blogissaan.

- Bahmanpour väitti keskustelussa, että homoseksuaalisuudesta olisi sharia-lain perusteella annettu kuolemantuomio vain erittäin harvoin. Väite ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Iranissa, jossa sovelletaan täydellistä sharia-lakia, on vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen teloitettu ainakin yli sata seksuaalivähemmistöön kuulumisesta syytettyä, kirjoittaa Elo.

Bahmanpourin mukaan erityisesti Elo ja kansanedustaja Olli Immonen (ps.) tulkitsivat keskustelussa väärin hänen lausuntoaan.

Perussuomalaisten piiristä on annettu lukuisia kertoja homoseksuaalisuutta kielteisesti leimaavia lausuntoja.

Seta ry ottaa torstaina 31.10. julkaistussa uutiskirjeessään kantaa syntyneeseen keskusteluun.

Järjestö muistuttaa, että ihmisoikeuksien julistuksessa jokaiselle on suotu oikeus elämään ja että jokaiselle kuuluvat samat ihmisoikeudet seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Järjestö toteaa, että yhteiskunnan pitää suojella jäseniään syrjinnältä ja turvata ihmisoikeudet jokaiselle, eikä harjoittaa väkivaltaa jäseniään kohtaan.

- Setan mielestä on pöyristyttävää, että oman identiteetin mukaan elämisestä seuraisi rangaistus. Valitettavasti monessa maailman maassa kuolemantuomion tai vankilatuomion mahdollisuus homouden takia on tosiasia. Bahmanpourin lausunto on sietämätön, todetaan Setan uutiskirjeessä.

Setan uutiskirjeessä kuitenkin todetaan, että harva ihminen haluaa tai ajaa sharia-lakia Suomeen tai muuallekaan, ja että islam-illassakin tämä oli yksittäisen ihmisen näkemys sharia-lain teologisesta vaatimuksesta, eikä kuvasta muslimien näkemyksiä yleisesti, vaikka lausuntoa on käytettty yleistyksiin muslimien ajattelusta. Uutiskirjeessä muistutetaan, että tämän Bahmanpour totesi itsekin Uuden Suomen haastattelussa 30.10.

- Islamilla tai muilla uskonnoilla ei pidä pelotella, eikä homojen oikeuksia pidä valjastaa vihan lietsontaan muslimeja vastaan. Suomessa ja Euroopassa seksuaalivähemmistöjä kohtaan kohdistuu suurempi uhka niiden poliittisten liikkeiden taholta, jotka haluavat rajoittaa ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta. Usein nämä liikkeet vastustavat sekä homojen ja transihmisten oikeuksia että maahanmuuttoa tai vieraiksi koettuja uskontoja, kuten islamia, Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo sanoo järjestön uutiskirjeessä.

Setan uutiskirjeessä muistutetaan, että "muslimit" ja "homot" eivät ole yhtenäisiä eivätkä toisensa poissulkevia ryhmiä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvissa ihmisissä on muslimeja ja muslimien joukossa sateenkaari-ihmisiä.

Setasta todetaan, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämisellä ei pidä perustella ennakkoluulojen lietsomista ja vääriä yleistyksiä jotain ihmisryhmää kohtaan. Toisaalta minkään uskonnon tai kulttuurin varjolla ei voi perustella syrjintää tai ihmisoikeuksien rikkomista. Seta vaatii, että syrjivään puheeseen on aina puututtava.

- Yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien pitää toteutua niin katsomuksesta riippumatta kuin jokaisen uskontokunnan sisälläkin, Salo toteaa.

- Hlbti-ihmisten oikeuksia puolustavien pitää olla solidaarisia muita syrjittyjä ryhmiä kohtaan ja toimia niin, että hlbti-liikkeen sisällä ei ylläpidetä rasismia, sanoo Salo.


Islam-illan käynnistämän keskustelun odotetaan jatkuvan vilkkaana.

Ajankohtainen Kakkonen on aiemminkin järjestänyt eri teemoista vastaavia keskusteluja. Esimerkiksi 12.10.2010 järjestettiin "Homoilta". Lähetyksessä vieraana olleen Päivi Räsäsen (kd) lausumat johtivat ennennäkemättömään kirkosta eroamiseen.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
riquliini voi seuraavaksi sanomaani propagandassaan käyttää.

kyllä islam on suurimman kyseisen uskontokunnan jäsenistä verrattuna kristittyihin tosi jälkeenjäänyt, vielä enemmän kuin kristinusko jossa homojen/esiaviollisen seksin tuomitsemisesta saa sekopään leiman otsaansa ansaitusti suurimman osan ihmisten keskuudessa.

en filatovia enkä hautalaa ennenkään ole pahemmin arvostanut mutta se etteivät sanoneet että tuollaiset puheet on sairaita ja fasismia, vaivautuneesti nauroivat vain.

ja sit persuliini saa puolustaa seksuaalivähemmistöjä kun vihreiden hautala on hiljaa, on jo aika järkyttävää.
  puppeliassi • 02.11.2013 23:50
Islam on n. 600 v. nuorempi uskonto kuin esim. kristinusko, joten se ei ole ehtinyt vielä väljähtää. Jos kulttuurievoluutio näiden kahden monoteistisen uskonnon piirissä on suurin piirtein samansorttinen, niin ensimmäisiä virallisia muslimien homohäitä voinee odotella joskus 2600-luvulla. Ellei islamin piirissä sitten olla edistyksellisempiä kuin kristinuskon..

Voisiko maapallon eritahtisuutta homojen oikeuksien suhteen verrata vaikkapa naisten äänioikeuden leviämiseen?
Tuossa asiassa esim. Suomen ja Ranskan välillä on n. 40 vuotta ja Suomen ja Arabiemiirikuntien välillä n. 100 vuotta... Joissain paikoissa äänioikeutta ei ole edelleenkään.
  Yesman • 03.11.2013 17:40
Näiden "länsimaisten arvojen" puolustajien linssien läpi katsottuna ongelma homo- ja naisvastaisessa muslimisaarnaajassa on se, ettei hän ole valkoihoinen, kristitty hetero ja mielellään vielä miespuolinen sellainen ja että kyseessä on sharia, eikä Raamatun lait.

On se kummaa miten homojen oikeuksien vastustaminen Raamatun perusteella ei tee ihmisestä homovastaista, kun taas Koraaniin vetoaminen tekee ja kuitenkin ne voivat sanoa käytännössä samaa...

Kommenttia muokattu: 03.11.2013 klo 18:09
  Homopallero • 03.11.2013 18:05
eiköhän homopallero lasketa homovastaisiksi kaikki jotka perustelee miksi samaa sukupuolta oleville ei anneta avioliittoa esim raamatulla, koraanilla tai mein kampfillä(kirjoitinko oikein?) tai breivikin teoksella yms
  puppeliassi • 03.11.2013 19:09
yesman muistaakseni ranneliikkeessä uutisoitiin ranskalaisesta imaamista joka pitää moskeijaa jossa ilmeisesti naiset ja homotkin saa käydä, en muista onko homohäitä vietetty tosin siellä. joku ranneliikkeen kirjoittajista voisi tutkia?
  puppeliassi • 03.11.2013 19:33
Kyllä puppeliassi, lasketaan. Pointtini on se, että näitä islamkriitikkoja ei useinkaan kiinnosta naisten ja homojen oikeudet, vaan kinastella siitä kummassa uskonnossa on enemmän hulluuksia kun niitä jaksaa hakea, islamissa vai kristinuskossa.
  Homopallero • 03.11.2013 19:42
Mielenkiintoinen vanhempi uutinen:

lepakkolaakso.net

Iranilainen uutistoimisto Khabar-on-line on kertonut, että Iranissa tehtiin vuosina 2006 – 2010 yhteensä 1366 sukupuolenkorjausleikkausta. 56 prosenttia leikkauksista tehtiin transnaisille.

Sukupuolenkorjausleikkausta havittelevien on ensin haettava siihen oikeusistuimelta lupaa, jonka valtiollinen lääkevirasto allekirjoittaa. Iranin entinen johtaja ayatolla Khomeini laillisti sukupuolenkorjaukset vuonna 1984.

Pinknews kertoi vuonna 2009 ensimmäisestä transihmisten välisestä avioliitosta Iranissa. Iranin virallinen suhtautuminen on huomattavasti suopeampi transsukupuolisiin asioihin kuin miespuoliseen homoseksuaalisuuteen, josta voidaan langettaa kuolemanrangaistus.
  Xx_Val_xX • 03.11.2013 22:40
hyvä jos transihmisillä on siellä parempi ollla, ei ole esim homoilta pois, vaikka homojen ihmisoikeuksia pitäisikin parantaa huomattavasti.
  puppeliassi • 04.11.2013 18:04
Jännä, mutta sisäisesti loogisen tuntuinen tuo Iranin virallinen suhtautuminen. Koraani ei taida ottaa kantaa sukupuolen korjaamiseen, mutta tuomitsee samansukupuoliset sukupuolisuhteet.

Mahdetaankohan iranilaisille homomiehille joskus ehdottaa sukupuolen vaihtoa (tässä kohti nimenomaa vaihtoa) ratkaisuna samansukupuolisuuden ongelmaan...?
  Yesman • 04.11.2013 19:52
Puppeliassi, monet homot teettää sukupuolenkorjauksen sen takia koska Iran on suopeampi transsukupuolisuutta kohtaan. Eräänlainen pakokeino.
  Xx_Val_xX • 05.11.2013 09:45
se olisi kamalaa että pakotettaisiin sukupuolta vaihtamaan(en puhu nyt korjaamisesta koska korjaaminen on toivottua) koska muuten käy huonosti.

aika moni homo varmaan lähtenyt iranista muualle, ainakin toivonmukaan.
  puppeliassi • 05.11.2013 19:36
Hollannin Vapauspuolueen puheenjohtaja Geert Wilders on mielenkiintoinen tapaus eurooppalaisten maahanmuutto- ja islamkriittisten puolueiden johtajien joukossa. Hän ajaa muslimeille porttikieltoa Hollantiin, on ateisti, puolustaa homojen oikeuksia, on vahvasti profiloitunut Israelin ystävänä ja verrannut Koraania Mein Kampfiin.

Hollannissa sateenkaariväki, juutalaiset ja hindut ovat myös ilmaisseet tukensa Wildersille. Vapauspuolue on saanut paljon ääniä myös näiltä ryhmiltä, jopa enemmän kuin kukaan olisi osannut kuvitella.

Eurooppaan tarvittaisiin enemmän Wildersin ja Pim Fortuyinin tyyppisiä poliitikkoja.
  GLBT Yes, Islam No! ATHEISM ru (ei rekisteröitynyt) • 13.03.2014 23:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy