ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

17.5. on kansainvälinen homofobian vastainen päivä

Sami Mollgren • 17.05.2013 00:02 • 2 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Kansainvälistä homofobian vastaista päivää on vietetty vuodesta 2005 lähtien 17. toukokuuta. Kansainvälisesti päivä sai nimekseen International Day Against Homophobia / IDAHO.

Viime vuosina merkkipäivän nimeen ovat tulleet mukaan myös trans-aihe ja biseksuaalisuus. Päivä tunnetaan nykyään laajasti nimellä kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä (engl. International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia).

Merkkipäivän tarkoituksena on herättää kaikenlaista toimintaa eri puolilla maailmaa, jotta valtaväestö saataisiin paremmin tietoiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta ja näiden kohtaamasta syrjinnästä ja homofobiasta.

Eri puolilla maailmaa järjestetään päivän teemaan liittyviä tilaisuuksia ja tapahtumia.

Helsingissä ravintola dtm:ssä järjestetään illalla 1705-juhla, jossa mm. nimitetään jokavuotiseen tapaan homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs. Joensuussa päivän ohjelma on osa parhaillaan vietettävää Hohto-sateenkaariviikkoa. Jyväskylässä puolestaan Kirkkopuistossa järjestetään piknik. Tampereella ohjelmaa on työvähenmuseo Werstaalla. Turussa puolestaan käydään "Kyynelten kalliolla".


Merkkipäiväajatuksen "isä" on ranskalainen kirjailija/toimittaja Louis-Georges Tin. Päivämäärä 17.5. valittiin, koska Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990. Päivämäärä ei ole näin sidoksissa suoraan mihinkään valtioon ja yli vuosisadan kestäneen lääketieteen homofobian päättyminen on myönteinen asia.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
hyvä päivä tänään. aurinkoista ja lämmintä.
  puppeliassi • 17.05.2013 11:30
Perjantaina 17.05.2013 kello 24.00 tulleissa radiouutisissa mainittiin että Georgian pääkaupungissa Tbilisissä oli viranomaisten luvalla järjestetty homofobian vastainen mielenosoitus. Kuinka ollakaan tuota luvallista mielenosoitusta oli tullut vastustamaan ortodoksipappien masinoima joukkio ja tuloksena oli että useita henkilöitä pahoinpideltiin.
Tämä osoittaa taas kerran kuinka kiihkouskonnollisuus ja avoin taantumus kulkevat aina käsi kädessä. Neuvostoajan jälkeen Venäjällä vahvistuneen ortodoksikirkon vahva vaikutus on osasyynä siihen että siellä sukupuoliset vähemmistöt ovat joutumassa tosiasiallisen vainon, kohta kait jo suoranaisten pogromien kohteiksi kuten juutalaiset 1800 - luvulla! Miksei tämä kielteinen kehitys säteilisi Georgiaankin vaikka se onkin itsenäinen maa ja muutama vuosi sitten kävi vielä lyhyehkön aikaa sotaakin Venäjää vastaan.
Venäjän ortodoksikirkko on muun muassa varoittanut suhteitten huononemisesta Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Taustavaikuttimena tuossa “varoituksessa” on kyse samaa sukupuolta olevien henkilöitten vihkimisestä avioliittoon mikäli tämä laki Suomessa hyväksyttäisiin. Siinäpä sitä onkin oikein jaloa ekumenian henkeä anno domini 2013.
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 18.05.2013 00:46
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy