ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukanaHuoneistoremontit, kylpyhuone- ja saunaremontit, laatoitustyöt. Ammattitaitoinen henkilökuntamme suorittaa kaikki kodin pienet ja isot remontit etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti. Kauttamme myös lvis-palvelut! Tilaa ilmainen arviointi!

Keskustelu > Yhteiskunta & politiikka > Vihapuhe ja rasismi - esillä myös hlbti-vähemmistöjen keskuudessa

  OhjeetUusi viesti
KeskustelutAlueet
smo Vastaa1 / 6 
07.07.2017, 11:28 Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien piirissä esiintyvästä rasismista on satunnaisesti puhuttu Suomessakin, vaikka etninen moninaisuus on ollut varsin vähäistä. Merkintöjä asian esiin ottamisesta on ainakin 1990-luvulta lähtien.

Tällä kertaa hlbti-vähemmistöihin liittyen Suomessa ruvettiin puhumaan rasismista syksyllä 2016, kun nousi esiin turvapaikanhakijoiden mahdollisuus sisäänpääsyyn helsinkiläisiin homoyökerhoihin ( ranneliike.net ja ranneliike.net ), sillä anniskelupaikoissa tarkistetaan asiakkaiden ikä, eikä turvapaikanhakijoilla ollut tarvittavia dokumentteja käytettävissään. Joissain paikoissa käytäntöjä muutettiin, joissain ei.

Keväällä 2017 yökerho Herculeksen Facebooks-sivuille ilmaantui päivitys, joka on helposti mahdollista tulkita rasistiseksi, varsinkin jos on perillä puhtaasti ns. muukalaisvastaisissa keskusteluissa käytetyistä ilmaisutavoista. Yökerhon mukaan oli vahinko, että päivitys päätyi yökerhon FB-sivulle. Ravintolan toimitusjohtaja ilmaisi selvästi, ettei päivityksen sisältö edusta ravintolayhtiön kantaa. Esiin nousivat kuitenkin myös toimitusjohtajan omilla FB-sivuillaan julkaisemat päivitykset, joissa sävy on ollut samantapainen kuin ravintolan sivulle päätyneessä postauksessa. Twitterissä väittelyn tuoksinassa Herculeksen toimitusjohtaja päätyi uhkaamaan esitettyjen puheenvuorojen rasistisuuteen viitannutta bloggaria asianajajalla ( ranneliike.net ).

Esiin on noussut monenlaisia puheenvuoroja. Osa on asiallisia, osa ei. Esiintyy vähättelyä, liioittelua, ohi puhumista, aggressiivisuutta ja kaikenlaista muutakin tunteita herättäville aiheille tyypillistä.

Keskustelun vaikeus

Keskustelu rasismi- ja vihapuhe -aihepiireistä ja asioista, joihin nuo voi liittää, on lievästi haasteellista. Yksi keskustelua suuresti vaikuttava tekijä on se, että keskustelun osapuolet pyrkivät venyttämään syrjinnän, vihapuheen ja rasismin määritelmiä oman näkökulman muotoisiksi; samat sanat tarkoittavat eri osapuolille eri asioita. Seurauksena on ohi puhumista ja väistelyä, sen asemesta, että puhuttaisiin konkreettisista asioista.

Joidenkin mielestä "suvakit" eivät salli esimerkiksi uskonnollisen ideologian kritisoimista. Toden nimissä on sanottava, että jotkut triggeröityvät heiluttamaan vihapuhe- ja rasismikorttejaan myös täysin aiheellisista ja asiallisista puheenvuoroista. He kaivavat maata moninaisuuden hyväksynnän alta. Toisaalta, jotkut asiattomaan sävyyn näkemyksiään vieraista kulttuureista esittävät puolestaan uhriutuvat oitis ja alkavat heilutella sananvapauskorttia, jos heidän selvästi muita ihmisiä halventavia ulostulojaan kritisoidaan.

Tilannetta voi pitää kuplien ( ranneliike.net ) yhtenä muotona. Ei ymmärretä oman (tietyn) viiteryhmän ulkopuolisten elämää, maailmaa ja vaikuttimia. Koska kokemusmaailmat eivät kohtaa, jää dialogi syntymättä. Näihin kupliin liittyy yleensä rankkaa yksisilmäisyyttä, yleistämistä ja haluttomuutta asettua muiden asemaan. Suoranaista kyvyttömyyttä ymmärtää. Näissä kuplissaan tuntuvat viihtyvän erityisesti hyvin vahvoja mielipiteitä omaavat, itse mielipiteistä riippumatta. Ammattiloukkaantujia ja uhriutumiskykyisiä on näissä kaikissa kuplissa.

Sateenkaarikansa ja asenteet

On täysin luonnollista, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on monenlaisia asenteita monia asioita kohtaan, ihan siinä missä muillakin - sillä samalla lailla olemme rakentaneet elämäämme olemassaolevista lähtökohdista ponnistaen. Olemme tunteneet huolta vanhemmistamme, lapsistamme, muista läheisistämme ja toimeentulostamme. Vaikeissakin tilanteissa vaikkapa tottumukset, perinteet ja usko ovat viimeisinä oljenkorsina kantaneet. Sitten yhä kiihtyvän muutoksen tuulet puhaltavat tomuksi sitä, mihin olemme kasvaneet ja mitä olemme kokeneet olleemme rakentamassa. Ei ole helppoa opetella näkemään asioita uusin silmin. Toiset mukautuvat paremmin kuin toiset. Meillä on erilaiset valmiudet käsitellä jatkuvaa muutosta.

Toisaalta esimerkiksi Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kommentit Facebookissa tähän Hercules-tapaukseen liittyen ovat maailmaakin nähneeltä henkilöltä aika yksisilmäisiä; hän ihmettelee sitä, miksi "homolla on moraalinen velvollisuus fanittaa tai ainakin olla arvostelematta ideologiaa, jonka kaikkien merkittävien koulukuntien mukaan homot pitää tappaa" - ja samalla hän ihmettelee, miksi samaan aikaan "on jokaisen homon moraalinen velvollisuus paheksua, vastustaa ja natsitella puoluetta, joka suhtautuu kielteisesti sukupuolineutraaliin avioliittolakiin".

Halla-aho kuitenkin laittaa vastakkain kaksi hyvin erilaista asiaa: a) puolueen, jolla on selkeä (ideologioihin perustuva) agenda ja jossa vaikuttavat ihmiset ovat lähteneet sen agendaa edistämään, sekä b) uskonnon/kulttuurin, jonka piirissä olevat ihmiset ovat syntyneet/kasvaneet siihen ja jonka oppia yksilöt lopulta tulkitsevat oman elämänsä osalta hyvinkin monilla eri tavoilla. Käytännössä ideologian (tässä tapauksessa uskonnon/kulttuurin) arvosteleminen tapahtuu useimmiten enemmän tai vähemmän halventamalla uskontoon/kulttuuriin sitoutuneita yksilöitä.

Pitäisi muistaa, että ihmiset ovat lähtökohtaisesti yksilöitä - ja kaikkia pitäisi kohdella aina kunnioituksella.
Ylös
Masa Vastaa2 / 6 
08.07.2017, 00:50 Rasismista tulee puhua myös homokulttuurissa, mutta miksi minusta näyttää nyt siltä, että tämä aihe on nostettu tikun nokkaan jonain trendikkäänä taivastelun aiheena? Kun hetero käyttäytyy rasistisesti, ei siitä tehdä erityistä numeroa, eikä rasismin oleteta liittyvän erityisesti heteroseksuaalisuuteen. Kun homo käyttäytyy rasistisesti, se ei olekaan ihan mitä tahansa rasismia, vaan se on homon rasismia, homojen rasismia, homorasismia. Siitä pitää kirjoittaa lehtijuttuja ja blogeja. On niin kuin homon rasismi olisi samalla seksuaalietiikan alaan kuuluva kysymys. Onko se homous sittenkään oikein, kun se yksikin oli ihan selvä rasisti? Laitetaanko saman tien ilmastonmuutos homojen syyksi, koska kuluttaahan homokulttuuri uusiutumattomia energianlähteitä? Tosin niin kuluttaa kaikki muukin kulttuuri, mutta ei homona, eli ei sama asia.

Mutta ihan vakavasti ottaen, homokulttuurissa esiintyvä rasismi liittyy ilmeisesti siihen, että monet homo- ja biseksuaaliset miehet mieltävät homokulttuurin edelleen pelkäksi iskupaikaksi, lihatiskiksi, josta voi valikoida omia mieltymyksiä vastaavia tuotteita ihonvärin, rasvaprosentin ja karvoituksen tarkkuudella. Se, että homokulttuuri mielletään niin yleisesti iskumestaksi, vaikuttaa väistämättä siihen, miten ihmiset toimivat, miten he näkevät toisensa ja miten he kohtelevat toisiaan. On silti mielenkiintoista, että sama dynamiikka toimii kaikessa heteromiesten parinvalintakäyttäytymisessä, mutta siitä ei tehdä erityistä numeroa. Sana "hetero" ei yleensä nouse esiin rasismia koskevissa puheenvuoroissa.
Ylös
Kolmoisritti Vastaa3 / 6 
08.07.2017, 03:42 Olen nähnyt heteromiehiä, eronneita, jotka etsivät seuraa yhtä pakkomielteisesti kuin homot: oli vähän sellainen olo et kaikki käy, myös miehet kunhan paineita saa purkaa. Ykskin näytti mulle munaansa ja mä olin et luuleeko se nyt et mä otan siltä suihin, kun sillä on mitä näyttää....päällekäyvää: romantiikka kaukana. Tuli sellainen olo et ei oo muu kuin vessakäynti tms. ota kiinni jos haluat! Yleisellä paikalla vielä.

Homomiehet saa lokaa niskaansa aivan syyttä: meitä syytetään milloin mistä. Suuri heteroyleisö voisi vaan mennä ja katsoa itseensä peilistä.
Ylös
Kolmoisritti Vastaa4 / 6 
12.07.2017, 14:07
Viestiä on muokattu
Luin tästä Hassen Hninin haastattelun ja sitten oli tämä Ruskeat tytöt face book sivu. Itse en ymmärtänyt heidän käyttämää rodullistettu-sanaa. Onko se edes oikeata suomen kieltä? Mihin unohtui eri-rotuinen tai yksinkertaisesti "arabi"( kun hän puhuu itsestään ). En tiedä, mikä hän on. Onko sillä edes väliä tietää? Minusta ei.

Nyt tässä nostetaan voimakkaasti rotu käsitettä, joka ei ole ollut seksuaalisten vähemmistöjen agendana, koska sille ei ole ollut tarvetta. Sateenkaariväkeen on aina saanut tulla eri rotuiset ihmiset eikä minusta syrjintää ole. Tässä näkee, että he itse haluavat eristäytyä ja nostaa tätä rotu-käsitettä ja sen merkitystä, kun minusta se on nimenomaan vanhanaikaista, mistä tulisi pyrkiä pois kokonaan.

Ravintolaan pääsyn estäminen nostetaan rasismina, mutta en usko ollenkaan että se on sitä ollut. Pitää olla virallinen henkilötodistus tai ID ja sitä saadaan kysyä. Se on kaikilla nuorilla mukana. Passi on myös joillakin. Tavallinen normaali käytäntö.

Hninin katsoo, että on jollakin tavalla merkityksellistä, että hänet on valittu puheenjohtajaksi, mutta minulta se meni ohi, että millä lailla merkittävää.Minusta maahanmuuttajakysymys on tärkeä. Hänen pitäisi pyrkiä siihen, että turvapaikanhakijat alkaisivat dokumentoida kotimaassaan, mitä ja millaista homofobia on ja millä tavalla sen on kohdannut elämässään. Älypuhelimella voi äänittää ja kuvata. Se on helppoa.

Minusta tässä näkyy-valitettavasti-käänteinen rasismi. Onko hän itse rasisti suhteessa valkoisiin, koska hän valitti, että on ollut vain valkoisia ja käytetty ainoastaan suomea ja ruotsia.? Minun mielestäni aika hyvin, jos on käytetty myös ruotsia. Seta ry on suomalaisten perustama järjestö suomalaisille ja ruotsinsuomalaisille, koska maahanmuuttajia ei ole ollut siinä määrin kuin nykyään. Se ei ole mitään rasismia. Toimintaan on saanut osallistua huolimatta rodusta. Asuuhan Suomessa juutalaisiakin. Heitä on yhteiskunnan eri tasoilla. Sitten meillä on vanha tataariyhteisö Helsingissä. Olleet iän kaiken!

Vähän väkisin väännetyn oloista.

Suomen kielen osaamiselta hän ei välty. Se pitää vain opiskella.
Ylös
human Vastaa5 / 6 
13.07.2017, 19:45
Viestiä on muokattu
Tuo rasismiongelma, myös sateenkaariväen keskuudessa ponnahti pinnalle tosiaan Syyrian ja Irakin ja Afganistanin sotapakolaisten 2015 tilanteen myötä. Onhan selvää ollut että persuissa on myös sateenkaariväkeä, ehkei niin homoja mutta bissejä ainakin (kuten persunuorten pj) ja koska persut ovat lokeroineet itsensä rasistisemmaksi, sekä myös uskonnoliseksi ja homofobiseksikin puolueeksi, niin ne, joiden "sydäntä lähellä" nuo asiat ovat, ovat toki kokeneet tuon kotipesäkseen.

HeSetan pj:ksi valittu, tunisialaissyntyinen Hassen Hnini ei ole ollut rasismisomekohussa tietääkseni pääpukarien joukossa ja muutenkin pakolaiset ovat enempikin alistuneet kohtaloonsa mm. siinä että heitä täällä gayclubit yms sorsivat. Toki sitten monikin Lähi-idästä kotoisin oleva seksuaalivähemmistö-pakolainen ja turvapaikan saaja kuulee niitä samoja rasistisia huuteluita tuolla kaupungilla. Viime viikolla eräsin irakilainen ateisti homo, turvapaikan saanut, kertoili tavatessamme että hänelle oli huudettu siinä tullessaan kaupungilla jotain tyyliin "islamistipa**ka painu takaisin sinne ****". Aika monikinhan noista pakolaisista Lähi-idästä, heteroistakin, on varsin maallistuneita, etenkin maallistuneempia kuin moni uskovais-persu.

Itse olen suomalais- ja maahanmuuttajatuttujeni kanssa pannut merkille sen, tietynlaisen rasismin ilmentymänä, että vuoden 2016 alussa käynnistetyn LGBT café:n kävijöissä on ollut yllättävän vähän ns. kantasuomalaisia sateenkaariväen miehiä, eli tuossa kuukausittaisessa kohtauspaikassa on käynyt etupäässä maahanmuuttajia, lesbo/bi-naisia, sekä pienempi joukko suomalais-homoja. Tapahtuma on kuitenkin ollut avoimeti yleisessä tiedossa, vaikka Ranneliikekään ei (muistaakseni) ole siitä vaivautunut uutisoimaan, saatika käymään paikallakaan. Siellähän voi tutustua pakolais-sateenkaari-ihmisiin ja sitä kautta sitten tuttavina kuulla, miten kristityt ja muslimit yms ovat heitä vainonneet lähtömaissaan. Siitä tosin löytää tietoa ihan yhtä hyvin myös googlaamalla. LGBT-café:ssa noita asioita ei tosin käsitellä, eikä kannatakaan, sillä tapahtuman tarkoitus on tarjota rentoa ja mukavaa yhdessäoloa, kahvittelun ja tanssimisen merkeissä - tapahtumanhan käynnistivät aktivistit juuri siksi, ettei pakolais-sateenkaari-ihmisiä päästetty gayclubeillekaan tanssimaan ja viettämään aikaa, sateenkaarituttujensakaan kanssa, joten aktivismi toimi sitten uskomuksettoman lähimmäisenrakkaasti.

Sellaisia voin kertoa, että ilmeisesti Afganistanista ei juurikaan sateenkaari-pakolaisia ole Suomeen tullut. Sitä kummastelevat myös irakilaiset. kristittyjä tulee Irakista, Ugandasta, Nigeriasta, Egyptin kopti-kristittyjen parista, Karibialta, Venäjältä, kun noissa heidä vainotaan oman uskontonsa harrastajien tahoiltakin. Eikä uskonnoista heillekään oljenkorsiksi ole. Eräs irakilainen muslimiperheen pakolainen (vaikka hän itse ei uskovainen olekaan) oli kertonut perheelleen että on miestä rakastava mies, mistä seurasi sitten se että veljensä ja serkkunsa olivat mukiloineet hänet (tuolla perisyntinä on uskomuksiin pohjaava perhekunniauskomus sekä kristityillä, että muslimeilla, kurdeja myöten), tuottaen olkapää- ja jalkavamman hänelle ja vanhempansa olivat sitten antaneet hänelle rahaa ja sanoneet että pakene täältä muualle, niin säilyt poikamme hengissä. Toisen irakilaisen homopakolaisen toiset pakolaistutut lähtökaupungistaan olivat täällä saaneet selville että hän on homo ja sanoivat kertovansa sen hänen perheelleen Irakiin; ja niin tekivätkin, mistä seurasi sitten se että hänen vanhempansa Irakista ilmoittivat kirjallisesti että hän ei ole enään heidän poikansa ja että takaisin ei ole tulemista. Ja tietenkin hän itki, sitä kertoessaan. Koin hyvin tärkeäksi sanoa hänelle siinä, ettei hän täällä ainakaan yksin ole, jos se minusta on kiinni. Hän on vasta hakemassa turvapaikkaa, joten Migrin olisi syytä tajuta myös.

Sinälläänhän Suomessakin on ajettu sateenkaarilapsia kodeistaan, asian paljastuttua, etenkin lahkolais-uskovaisperheistä. Siihenhän Sinuiksi-tukihankekin on törmännyt tukityössään nykyäänkin.

Juuri keskiviikko-iltana 12.7. LGBT cafë:n puisto-piknik tapahtumassa juteltiin tuostakin, sekä siellä mukana osan aikaa olleen Hassen Hninin kanssa juteltiin että olisi varmasti hyvä tutkailla HeSeta:ssakin mahdollisuuksia toimintaan, joka lähetäisi maahanmuuttajia ja kantaporukoita sateenkaaripiireissä. Yhteisenä huolena on suomen kielen oppimisen tukeminen (vaikka se maahanmuuttoviranomaisten vastuulle kuuluukin), mikä petraisi turvapaikan saaneiden asemaa täällä. Maahanmuuttajille on tärkeää saada suomalaisystäviä, joiden kanssa suomen oppiminen mahdollistuu aktiivisemmin. HeSetan Together-tukiryhmätoimintahan on "suljettua" vain maahanmuuttajille, mikä ei sinällään ole ihan kaikkiseltaan se paras toimintatapa, ainakaan yksinomaan - vaikka ymmärränkin että tuo pohjaa mm. siihen että tukiryhmään tulee hyvinkin traumaattisen tapatumataustan kokeneita ihmisiä ja heidän kanssaan on parasta voida keskustella asioista heidän äidinkielellään, jolloin tukeminen sujuu mutkattomammin.

Toisaalta pidemmän kuin kukkeliskanan muistin omaavat ovat panneet merkille sen että suomen kielen oppimisesta nostettiin mekkalaa enempi vasta arabiaa puhuvien maahanmuuttajien osalta, vaikka Suomessa on pidempäänkin elänyt muitakin maahanmuuttajia, jotka eivät ole "vaivautuneet" suomea opettelemaan. Itsekin tunnen mm. italialaisen maahanmuuttajan, joka on olut Suomessa 15 vuotta, eikä osaa juurikaan suomea, eikä ole halunnut opetellakaan. Asenteissa ihmisryhmiä kohtaan on siis eroja.

2015 syksyn pakolais"aallon" jälkeen on eletty myös eri vaiheita, eli aluksi on ollut yli 2 vuodenkin aikaa, jolloin pakolaiset ovat turvapaikanhakijoina ja osalla heistä ei vieläkään päätösprosessi ole kulkenut läpi. Toukokuullakin kuulin itse 2 vuotta Suomessa pakolaisena olleen homomiehen päässeen vasta ensimmäiseen haastatteluun. Pakolaisaikana heidän olonsa ovat erilaiset ja rasismin yms kohtaamisen 1. aalto, muiden pakolaisten keskuudessa. Sitten turvapaikan saatuaan he pääsevät rakentamaan täällä uutta elämää ja siinä vaiheessa viranomaistukikin muuttuu vok-tuesta virastomaisemmaksi, eri virastojen hässäkäksi. Ja he kohttaavat kaikki rasismia, muodossa tai toisessa. Sitä kannattaa miettiä, ihan ajatuksella - ja etenkin siltä kannalta, pitääkö siinä rasismin harrastuksessa todellakin olla tietentahtoen mukana?!

LGBT-café:n puistopiknikissä oli muuten tosi riemastuttava tapahtuma, kun mukana olleen kantasuomalaisen pariskunnan pikkulapsi nousi heti tanssimaan, kun soitettiin irakilais-arabimusa-hittikappaleita ja tanssi rytmissä ihan kuin vanhakin tekijä ... mutta sitten kun väliin soitettiin ns. länsimaista edm-sateenkaarimusaa, niin pikkulasta ei innostanutkaan tanssia. Jotain hienoa siinä Lähi-idän rytmikkäässä musassa on - ainakin se, ettei se nojaa kovaan jumputukseen, kuten ns. länsimusa, etenkin edm-musa, joka ilmeisesti on tehty viinanjuontipakotuksen nimissä.
Ja onhan se gayclubien ja muidenkin clubien musa aika kapea-alaisesti lokeroitunutta.

Muiden kulttuurien ihmisiltä voi oppia yhtä ja toista uutta ja mukavaa, ja antaa myös, joten oikeasti tutustuminen on aina uskomuksia antoisampaa.

p.s. LGBT-cafe is a once-in-a-month cafe for people who are gay, lesbian, bisexual, transgender and queer. We get together on the last Thursday of every month at 18-21.
We want to create a space where everyone can feel safe and respected, no matter their identity or origin. We do our best to secure safety and privacy for everyone attending.
We offer coffee and snacks free of charge, information about migrants rights and of course nice company and relaxed atmosphere. You can come alone or together. You are warmly welcome!
Ylös
Kolmoisritti Vastaa6 / 6 
14.07.2017, 12:23
Viestiä on muokattu
Ehkä Together ryhmä on urkkijoiden pelossa suljettu tai koska ne miehet ovat kaappihomoja. Mutta se voi olla liioiteltua.

Ehkä nämä eivät halua olla valkoisten kanssa tekemisissä kuten näkyy tuossa ruskeat tytöt jutussa. Haluavat kutea keskenään...

silloin he itse ovat "osa ongelmaa".

SETA ry:n toiminta on ollut aina pienimuotoista: ei niihin ryhmiin tulla.
Ylös

AlueetKeskustelutUusi viestiOhjeet
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy