ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Alfa-Maalaus
Olemme pääkaupunkiseudulla toimiva pieni maalausalan yritys. Meillä on yli 10 vuoden kokemus korjausrakennusmaalauksesta. Asiakkaitamme ovat kotitaloudet, yritykset ja taloyhtiöt, joille tarjoamme maalauspalveluitamme monipuolisesti.

Keskustelu > Yhteiskunta & politiikka > Huutelua kuplista vs. pyrkimys vuoropuheluun

  OhjeetUusi viesti
KeskustelutAlueet
smo Vastaa1 / 8 
15.05.2017, 11:00
Viestiä on muokattu
Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina kulttuurisivuillaan Pirkko Saision haastattelun ( www.hs.fi ). Saisio kertoo jutussa "eläneensä vuosikymmenet punavihreässä kuplassa, mutta ei voi enää ymmärtää, miksi se kuvittelee olevansa aina oikeassa". Saisio toteaa kahtiajaon olevan yksi Suomen suurimmista ongelmista. Hän myös toteaa olevan "kuin keskusteleminen olisi loppunut kokonaan – jos sillä tarkoitetaan erilaisten mielipiteiden esittämistä, pohdintaa ja analyysia".

Saision mielestä pitäisi lakata ajattelemasta niin kuin monet suvaitsevaisiksi itsensä mieltävät ihmiset nyt tekevät: että oma maailmankuva on ainoa oikea, että kaikki muulla lailla ajattelevat ovat ikään kuin matkalla sitä kohti ja pääsevät kyllä perille, kunhan saavat tarpeeksi tietoa. Sellaista ajatusmaailmaa Saisio kritisoi. Saisio nostaa esiin esimerkiksi islaminuskoiset, joiden mielestä suvaitsevaisten eurooppalaisten maailmakuvassa ei ole mitään tavoiteltavaa.

Saisio sanoo, että "silti eri ryhmien pitäisi kyetä keskustelemaan keskenään". Saisio toteaa, että "punavihreässä kuplassa pitää hyväksyä myös ne tosiasiat, jotka ovat toisenlaisen ajattelun perusta".

Saisio peräänkuuluttaa haastattelussa suomalaisten kansallista itsetuntoa, jonka pohjalla ovat kieli, mytologia, historia, kulttuuripohja. Ilman arvostusta omaa kansakuntaa kohtaan ollaan epävarmoja, kyräillään, pelätään ja hyökätään. Saisio sanoo, että "vasta itseään arvostava osaa ottaa vaikutteita vastaan, suvaita ja oppia uutta".

Saision näkemykset herättivät myös kritiikkiä:

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistiin maanantaina Ruotsin Götebortissa asuvan kansainvälisen politiikan opiskelijan ja aktivistin Riikka Yrttiahon vastine otsikolla "Pirkko Saisio meni populistien ansaan – ei äärioikeiston kanssa voi keskustella" ( www.hs.fi ).

Yrttiaho kirjoittaa, että "äärioikeiston kanssa ei voi keskustella" ja kertoo suunsa siihen suuntaan avatessaan saaneensa osakseen "väkivaltauhkauksia, raiskausfantasiointia ja uhkaavaa painostusta".

Jotenkin tuntuu, että Yrttiaholta on jäänyt aika tavalla ymmärtämättä Saision huomiot - ja reaktionsa edustaa samaa maisemaa kuin yleisesti some-raivoon antautuvilla. Käsiteltävän aiheen laajempaa tarkastelua peräänkuuluttava leimataan vähintään "vihollisen huijaukseen sortuneeksi" ja joskus jopa suoranaisesti "vihollisen kelkkaan hypänneeksi".

Yrttiaho oikeastaan antautui "keskusteluun" juuri niillä elementeillä, joista Saisio haastattelussa esitti huolensa: suoranaisesti demonisoidaan vastakkaista mieltä oleva osapuoli ja kieltäydytään edes yrittämästä tarkastaella vastakkaista mieltä olevien näkökulman taustoja.

Some-raivossa huudetaan suu päälaella "väärää" mieltä olevien silkkaa pahantahtoisuutta. Leimataan vastapuoli vain sen äärimmäisimpien toimintatapojen perusteella. Yritys sulkea "väärää" mieltä olevat keskustelusta johtaa vain siihen, että heidän näkökulmaan liittyvät todelliset taustat ja motiivit jäävät pimentoon ja ymmärtämättä - ja vahvistuva vastakkainasettelu lisää katkeruutta molemmin puolin.

Taustojen ja motiivien ymmärtäminen voisi aidosti auttaa ratkomaan ongelmia.
Ylös
Krister Vastaa2 / 8 
15.05.2017, 11:47 Minulle jäi jutusta vaikutelma, että Saision mielestä rasisteihin pitäisi suhtautua lempeämmin ja kunnioittaa heidän mielipiteitään. Saisio itse korostaa (FB), että vain "lainausmerkeissä" olevat kommentit ovat hänen aitoja mielipiteitään, enkä hännet tuntien usko, että hän oikeasti haluaisi rasismia vähätellä. Minun, Yrttiahon ja monien muiden vaikutelma on kuitenkin se mikä se on. Maan johtavan sanomalehden näkyvästi julkaistussa jutussa tunnettu taiteilija pitää suurena ongelmana rasistien kritisointia! En tiedä mikä on se kupla jossa Saisio elää, miten paljon pitäisi keskustella, jotta se riittäisi, kuka on vaiennettu? Ei ainakaan niitä, jotka heittävät polttopulloja vastaanottokeskuksiin tai uhkaavat raiskata ihmisoikeuspuolustajat.

Itse edustan ääripäätä: en hyväksy rasimia ja syrjintää missään muodossa ja mielestäni ihmisoikeudet ovat luovuttamatomia. Kutsun rasistisia tekoja tekevät ja rasistista vihapuhetta käyttävät rasiteiksi: onko se some-raivoa? Jos ryhdyn ymmärtävään keskusteluun, niin mikä on lopputulema, kompromissina sopiva määrä rasimia?
Ylös
Krister Vastaa3 / 8 
15.05.2017, 11:48 Amnestyn Sateenkaariverkosto järjestää Amnestyn toimistolla tilaisuuden kansainvälisen IDAHOT-päivän johdosta.

Tällä kertaa keskitymme Venäjän ihmisoikeustilanteeseen. Aluksi käymme läpi Tsetsenian tilanteen tuoreimmat uutiset. Sen jälkeen katsomme tuoreen transpakolaisesta kertova dokumentti.
Reetta Aallon ohjaama Gray Violet - Odd One Out seuraa venäläisen transnaisen, kansalaisaktivistin, performanssitaiteilijan ja matemaatikon elämää ja turvapaikanhakuprosessia.


www.facebook.com
Ylös
smo Vastaa4 / 8 
15.05.2017, 12:31 Minä taas yhä enemmän katson edustavani jotain, jonka voi määritellä seuraavasti: minusta "väärässä" oleviakin kannattaa kuunnella ja yrittää ymmärtää näiden ajatusten taustalla olevia syitä ja perusteita. Minusta pyrkimys kuunnella ja ymmärtää ei ole rasismin vähättelyä, saati sen hyväksymistä. Perustelen asiaa siten, että paremman ymmärryksen "väärässä" olevien motiiveista saatuaan on huomattavasti helpompi perustella omaa näkemystään.

Maailma ei muutu kestävästi paukuttamalla muiden äänen vaientavaa rumpua ja pyörittämällä "väärässä" olevien näkökulmasta irralliseksi jäävää ihmisoikeusjargonia. Vain kuuntelemalla ja ymmärtämällä on mahdollisuus esittää aidosti vaihtoehtoisia näkökulmia.

Huomasitko muuten Krister, että itsekin lähestyt asiaa juuri Saision varoittamalla tavalla? Tarkastelet koko ilmiötä vain sen äärimmäisimpien ilmentymien kautta. Ymmärrätkö, että tuollainen toiminta heikentää keinoja puuttua yhdenvertaisuuteen liittyvään laajaan ongelmaan? Suurin osa ihmisistä kyllä näkee tällaiset Rautatientorilla telttaa pitävät "Suomi ensin" -tyyppiset porukat. Sitten ylireagoivat tahot antavat ymmärtää näidenkin olevan polttopulloja heittelevää ja raiskauksilla uhkaavaa joukkoa, tai ainakin samassa veneessä. Ristiriita nähdyn todellisuuden ja syytösten välillä on varsin näkyvä.

Krister, jos ymmärrät ryhtyä ymmärtävään keskusteluun, niin lopputulema voi hyvinkin olla ihmisten yhdenvertaisuutta koskevan ongelman selättäminen.
Ylös
human Vastaa5 / 8 
15.05.2017, 16:36
Viestiä on muokattu
Saisio sitten hyppäsi kylpemään äärioikeistolais-kansallissosialistis-kristillis-nationalistiseen persu-kupla-vaahtoon, demonisoimalla:

"Saisio nostaa esiin esimerkiksi islaminuskoiset, joiden mielestä suvaitsevaisten eurooppalaisten maailmakuvassa ei ole mitään tavoiteltavaa."

Vaikka tunnettu fakta on se että pääosin islaminuskoinen Turkki poisti Saision seksuaalista suuntautumista omaavien ihmisten tuomiot laeistaan jo 1850-luvulla ja Jordania 1950-luvulla, mutta evalnelis-luterilais-kristittyjen sodomia-kupla kykeni samaan kuplastaan poispulikointiin Suomessa vasta 1971

Joten mistähän ?kristinuskovainen Saisio on kuplaantunut sellaiseen joukkopsykoosi-kupla-uskomukseensa, ettei islaminusoisissakin olisi suvaitsevaisen monikulttuurisuuden arvostajia? (vastaan Saision hlökuvatiedoista: "Vanhempiensa kommunismi-uskonnollisuudesta huolimatta Saisio kasvoi hyvin kristinuskonnolliseksi" ... joten siitähän abrahamisesta kupla-syystä ne omat hirtensä ovat näkymättömissä ).

"Saisio peräänkuuluttaa haastattelussa suomalaisten kansallista itsetuntoa, jonka pohjalla ovat kieli, mytologia, historia, kulttuuripohja."

Saisio on kyllä persu-kuplassa aika lailla, kun puhuu kielestä yksikössä, vaikka Suomessakin vaikuttavat useammatkin kielet, joista saamelaiskielet kulttuurisesti vanhimpina. Ja miten niin mytologiakin yksikössä? Ja ihan umpi-kuplassa on kyllä jos kuplii että Suomen kulttuurikeitos olisi muka edes keskeisimmiltä aineksiltaan vain täkäläisistä aineksista rakennettua - kyllä pienten ja etenkin pitkän aikaa siirtomaina tai osakuvernöörikuntina olleiden maiden kulttuuri on keitos monelta muultakin suunnalta. Ainoastaan sukupuolten tasa-arvoisempi kulttuuri vs patriarkaalis-kuplat on enempi täkäläistä omaa peruakin.

"Yrttiaho kirjoittaa, että "äärioikeiston kanssa ei voi keskustella" ja kertoo suunsa siihen suuntaan avatessaan saaneensa osakseen "väkivaltauhkauksia, raiskausfantasiointia ja uhkaavaa painostusta"."

Tuo on ihan karu tilanne, sillä ihan kaikki etenkin naiset, jotka persu-umpikupla on kokenut vihollisikseen, ovat saaneet osakseen tuota persujen some-raivoa ihan raiskaus- ja tappouhkauksia myöten sekä uhkauksia vahingoittaa heidän läheisiään, eli persu-kuplassa vihaummetusta riittää ja siellä persu-kuplassa huudetaan suu päälaella "väärää" mieltä oleville silkkaa pahantahtoisuutta.

persu-kuplaisia kohtaan on äärimmäien vaikeaa olla laupiaita ja kaiken anteeksiantavia, kun persu-ääriuskovaisessa kuplassa elävillä ei ole harmainta aavistustakaan laupeudesta ja lähimmäisenrakkaudesta. Tai kertokaahan kuka persu-kuplassa elävä olisi noita kyennyt esittämään? Nimetkäähän persu-kuplalainen, joka olisi ehdottanut että persu-kuplalaisten pilkka-kirveellä hakattua "suvakkia" tai "vihervassaria" tai "Virhettä" pitäisi ymmärtää?
Kyllä se persu-kupla on semmoista kuin umpi-kristityillälkin, jotka kupla-tunnetusti tuomitsevat muita siitä, mitä itse harrastavat tai vaativat muilta sellaisia, mihin itse eivät persu-kuplalaisina ole valmiita laisinkaan.

Saisiotakin vinkkaisin kritisoimaan sitä isä-jumala-kuplaa, jossa eräät elävät, eivätkä suostu keskustelemaankaan, saatikaa ymmärtämään äiti-jumalia, puhumattakaan jumalattoman tervehenkisistä ihmisistä. Nuo uskomuksethan liittyvät syvältä rasismi- ja väärä-kupla-ajatteluihin, koska uskomuksssa on kiveenkirjoitetusti lanseerattu se dualismi-oppi, "taivaallisesti" oikeassa olemisista vs "helvetillisesti" väärässä olemisista.

- - -

Saision kuplinnasta ihan eri asiaan itse kommentoin sen, että esim. turvapaikanhakijoiden kahvittamiseen ja majoittamiseen ei pitäisi typistyä, vaan ihan oikeasti paneutua siihenkin, miten heidän elämisen mahdollisuuksiaaan täällä voisi edesauttaa, miten avittaa heidän suomen oppimistaan, miten avittaa heitä täkäläisen byrokratian ymmärtämisessä ja sen kanssa luovimisessa, miten ehkäistä etteivät joudu palkkariistoon yms riistoihin. Ja mikä tärkeintä, on syytä ihan aktiivisesti kertoa pakolaisille että heidän elämänsä menee vain ojasta allikkoon, jos he vain kääntyvät islamista kristinuskomukseen, eli heille ehdottomasti parasta on päästä kokonaan vapaaksi abrahamisesta kuplasta.

Ja vastaavsti persu-kuplalaisten pitäisi panostaa sen kupla-väkensä tuskinnan itsesyiden avittamiseen, eikä kupla-mesoa syytellä niistä muita.
persu-kuplalaisethan eivät ole kepilläkään koskeneet siihenkään jäähänsä, miksi persu-kuplalaiset ukot tekevät niin paljon raiskauksia, seksuaalisia pahantekoja alaikäisiä kohtaan (äskettäin rikostilasto kertoi että aikuisten raiskauksista on ilmoituksia määrällisesti vähemmän viime vuonna, kuin alakikäsiiin kohdistuneita seksuaalisen pahaksikäytön tapauksia, n. 500 vs 700, mikä on vakava asia), raiskausuhkauksia naisille some-raivonaan? ja niin paljon väkivaltauhkauksia erimielis-"synneistä" tuomitsemiaan kohtaan? Huomautan, että ihmiset, jotka eivät ole persu-kuplalaisia, eivät tee raiskaus- eivätkä väkivaltauhkauksia persu-kuplalaisia kohtaan.
Ylös
human Vastaa6 / 8 
15.05.2017, 17:23 Ihan mielenkiinnolla, mutta henkeäni pidättelemättä, odotan, mitä mieltä Saisio mahtaa olla helluntailais-kristityn persun Sampo Terhon tendensseistä uutena kulttuuriministerinä, joita hän on tuonut esiin "kansallisen kultuurin tukemiseen painottumisen", "kulttuuriyrittäjien eli kustantajien ja elokuvatuottajien tukemiseen painottumisen" (eikä kirjaiilijoiden, näyttelijöiden tai näytelmäkirjailijoiden tukemiseen) teemoilta. Samalla Sampo Terho kylläkin jopa on todennut että koettaa perehtyä ministerialueensa substanssiin. Jä hänen musasuosikkejaanhan ovat erityisesti muutamat ei-suomalaiset raskaamman rockin yhtyeet.

Noh, yrittäkäämme ymmärtää, jos Sampo Terho kuplastaan käsin leikkaa sekä kesäkuun alun brassi-afrikkalais-peräisen Helsinki Samba-karnevaalin että kesäkuun lopun Helsinki Priden tukemista - Terhohan voi noihin vaikuttaa, ensi vuodelle.
Ylös
JuhaniV Vastaa7 / 8 
15.05.2017, 19:08
Viestiä on muokattu
Tähän keskusteluun liittyvä haastattelu viime vuodelta.

Noin viikon radion vieraana koomikko ja toimittaja Ali Jahangiri. Keskustelua huumorista, yhteiskunnasta, rasismista ja rauhasta. Turpa kiinni! Me tarvitsemme dialogia!
areena.yle.fi
Ylös
smo Vastaa8 / 8 
21.05.2017, 11:53 Nyt Yle on julkaissut jatkoa tälle Saisio-aiheelle. Ylen jutussa kerrotaan, että Saision mukaan Suomessa on edelleen valtava määrä tabuja, joista ei voi keskustella sivistyneesti ja rauhallisesti ( yle.fi ). Tässäkin keskusteluketjussa Saision havainnot ovat osaltaan muuttuneet lihaksi - osaltaan siksi, ettei Saision näkemyksiä ole luettu ajatuksella, kokonaisina. On takerruttu asiayhteydestään irrotettuihin yksityiskohtiin.

Aiemmin suhtautumiseni Saisioon on ollut vähän määrittelemätön. Tiedän taiteelliset ja kulttuuriin liittyvät ansionsa. Myös poliittisesta näkemyksestään minulla on käsitys.

Saision ulostulo aiemmin Hesarissa ja nyt Ylessä nosti ainakin minun silmissäni pisteitään reippaasti - nimenomaan siitä syystä, että tämä sohaisi kunnolla "murkkupesää".
Ylös

AlueetKeskustelutUusi viestiOhjeet
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy