ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Vihertyneen Jyväskylän KSML etsi uutta kotia arvokonservatiiveille

jnsto • 12.04.2017 22:15 • 2 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Suomalaisten vielä äimistellessä vihreiden nousua ykköspuolueeksi Jyväskylässä sikäläinen valtamedia Keskisuomalainen otti esille arvokonservatismin kriisin. Päätoimittaja Pekka Mervola pohti myönteisin sanoin 12.4.17, mistä vanhoillisuudelle löytyisi säällinen narikka. Vaihtoehdot ovat jutun mukaan vähissä, mutta ehkä lopulta kokoomuksesta tai keskustasta.

Kun asenteellisuus sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen suuntaan oli Soinin nousun keskeisiä työkaluja, kysymyksenasettelu voi olla suomeksi, myös mistä uusi kristillisdemokraattien ulkopuolinen koti homofobialle.

KSML torjuukin perussuomalaisten nousun selittämisen vain muukalaispelolla ja toteaa Soinin täyttäneen "konservatiivien toiveen perinteisiä arvoja puolustavasta puolueesta". Mervola toteaa perussuomalaisten tavoittaneen jo melkein "laajakannatuksisen konservatiivipuolueen" aseman. Mutta vaalituloksen jälkeen tuo "konservatiivisen yleispuolueen aihio" voi kadota. "Ellei keskusta tai kokoomus sitten palaa historiallisille juurilleen".

"Perussuomalaiset oli vastavoima vasemmiston sekä yhteiskunnan taloudellisen ja poliittisen eliitin kovin talous- ja arvoliberaalille linjalle." Mervola toteaa tuon kehityksen loppuvan, jos perussuomalainen puolue "ajautuu Halla-ahon linjalle". Silloin puolue muuttuu vieroksutuksi yhdenasianliikkeeksi.

Puolueiden strategiasuunnittelijat saavat ennen pitkää selville, mihin perussuomalaisten arvokonservatiiviset kannattajat ovat menneet. Yksi mahdollisuus on se, että monet ovat muuttaneet kantaansa.

Helsingin Sanomien tuore selvitys viittaa siirtymään kokoomuksen suuntaan. HS:n mukaan Helsingissä valituiksi tulleet kokoomuslaiset edustivat huomattavasti kovempaa arvokantaa kuin puolueen ehdokkaat kaupungissa keskimäärin. Ehkä havaitaan kokoomuksen menettäneen porukkaa vihreille, mutta uusia tullut oikeammalta, ja näin arvoliberaalit kokoomuslaiset pärjäsivät huonommin. Kokoomuksen nuoressa polvessa yhdistyy kuitenkin usein talousliberaalisuus yhteiskunnalliseen arvokonservatismiin. Heille perussuomalaisten mantteli istuu osittain huonosti.

KSML kertaa konservatiivien kannalta synkkää lähihistoriaa. "Perinteiset suuret puolueet olivat 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä työntäneet konservatiivit marginaaliin. Jopa keskustassa puoluejohdossa oli vallassa liberaalit poliitikot. Demarien älykkösiipi oli arvoiltaan liberaalimpia kuin liberaalinen kansanpuolue aikoinaan. Kokoomuksessa kypäräpappilinja joutui alexanderstubbien polkemaksi."

"Vain kristilliset edustivat politiikassa arvokonservatiivisia ajatuksia. Puolue ei uskonnollisen sävytyksensä takia saavuttanut laajaa suosiota. Tässä ilmastossa Timo Soini sai aikaan jytkyn, vaikka puoluetta leimattiin rasistiseksi ja rahvaanomaiseksi. Se oli syvimmiltään konservatiivinen niin arvoiltaan kuin talousajatuksiltaankin".

KSML oli aikanaan maalaisliitto-keskustapuolueen äänenkannattaja. Se julistautui riippumattomaksi 1986, mutta läheisyys puolueeseen näkyi lehdessä pitkään. Taustayhtiö on taitavien ostojen kautta Suomen lehtikustantajien kärkeä. Se ei ole kasvottoman rahan tuottoautomaatti, vaan sillä on pääasiassa henkilöomistajia. Ehkä paljolti siksi talon päälehti KSML ei ole ollut Jyväskylän arvoliberaalin aallon harjalla.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Näin jyväskyläläisenä täytyy sanoa että "hyi helvetti mitä paskaa Keskisuomalaiselaisessa aina suollettaan". Vasta joku vuosi sitten oli äärimmäisen transfobinen mielipidekirjoitus joltain pelleltä. Onneksi olen ja olen aina ollut hesarin tilaaja, mutta miten taivuttelisin jo eläkeikää lähestyvät vanhenpanikin hesarin puolelle, sitä en tiedä D:
  ._. (ei rekisteröitynyt) • 15.04.2017 04:23
Lehden aatehistoriallinen kuva on kerrassaan kiehtova. Joku vuosi sitten vaikutti siltä, että nettipuolella KSML oli liberaalimpi kuin painetussa lehdessä. Talon muissa tuotteissa, esim kaupungin johtavassa ilmaisjakelulehdessä, linja on kai ollut joustavampi. Muistaakseni esim JKL-pridesta tehtiin ilmaisjakelulehdessä asiallinen ennakkojuttukin.
  jnsto • 17.04.2017 18:28
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy