Veikkausliiga teki Tasavertaisen Urheilun Lupauksen

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1

Veikkausliiga osallistuu suomalaiseen urheilun hlbti-tasa-arvoa edistävään Straight Star Ally (SSA) -hankkeeseen olemalla Tasavertaisen Urheilun Lupaus (TAULU) -periaatelupauksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Lupauksen allekirjoittajat sitoutuvat kolmeen tasa-arvoa lisäävään periaatteeseen:

  1. Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta.
  2. Homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun. Urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille.
  3. Kohtelemme kaikkia ihmisiä tasapuolisesi heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta emmekä hyväksy homofobiaa missään muodossa.
Joissakin länsimaissa on vastaavanlaisia malleja yhdenvertaisuuteen sitoutumiselle. TAULU-projektin on määrä olla ns. matalan kynnyksen hanke, jolla urheilutoimijat voivat viestiä arvomaailmastaan. Tasavertaisen Urheilun Lupaus -periaatteiden allekirjoittajiksi odotetaan seuroja, sarjoja ja muita yhteisöjä. Projektia hallinnoi vapaaehtoisten pyörittämä sitoutumaton Straight Star Ally -hanke.

Veikkausliiga ensimmäinen allekirjoittaja

Ensimmäinen Tasavertaisen Urheilun Lupauksen tehnyt urheilutoimija on suomalaisen jalkapallon korkein sarjataso Veikkausliiga.

- Veikkausliigan on helppo osallistua Tasavertaisen Urheilun Lupaukseen. Oma toisten kunnioittamista korostava Respect-kampanjamme on jatkunut nyt vuoden verran. Syrjinnän vastaista työtä on tehty ja tehdään Jalkapallon Pelaajayhdistyksen ja Suomen Monikulttuurisen Liikuntaliiton kanssa Punainen kortti rasismille -kampanjassa, ja Tasavertaisen urheilun lupaus jatkaa tätä työtä. Jalkapalloa voivat kaikki pelata ja harrastaa, sanoo Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jääkiekon ja muunkin miesten huipputason joukkueurheilulajien tavoin jalkapallonkin piirissä hlbti-teema on ollut vaiettu asia. Hlbti-vähemmistöihin kuuluvan on omana itsenään katsottu olevan hankala toimia etenkin miesten joukkueurheilun piirissä asenneilmapiirin vuoksi.

- Jalkapallon maailma ei ole syrjinnästä vapaa, mutta osallistumalla Tasavertaisen Urheilun Lupaukseen haluamme omalta osaltamme muistuttaa, että muutos on mahdollista. Toki toivomme, että myös muissa sarjoissa ja seuroissa pohdittaisiin näitä kysymyksiä ja otettaisiin kantaa. Yleisöllä on oikeus tietää, millaista arvomaailmaa suomalainen urheilu edustaa, jatkaa Marjamaa.

Straight Star Ally- eli SSA-urheilijoiden toiminnan kerrotaan jatkuvan entiseen tapaan ja Straight Star Ally -projektia edistävästä ryhmästä toivotaan, että lisää urheilun hlbti-tasa-arvon puolesta puhuvia henkilöitä astuisi esiin.

- SSA-urheilija on henkilö, joka ei pelkästään allekirjoita TAULU:n periaatteita vaan on valmis sanomaan sen ääneen omalla nimellään sekä tarvittaessa olemaan henkilö, jolle seksuaalivähemmistöön kuuluva urheilija, esim. joukkueen jäsen, voi turvallisesti kertoa kuuluvansa seksuaalivähemmistöön, kerrotaan SSA-projektin taustavoimista.

USA:ssa urheilun piirissä toimivasta hlbti-tasa-arvoa tukevista heterohenkilöistä käytetään nimitystä Athlete Ally.


Kansainvälisesti jalkapallo on suosituin joukkueurheilulaji, vaikka Suomessa se on jääkiekko. Jalkapallon suosio on Suomessakin parin viime vuosikymmenen aikana kasvanut ja joidenkin arvioiden mukaan taustalla on esimerkiksi kansainvälisillä pelikentilläkin nähdyt suomalaiset huippujalkapalloilijat.

Suomessa Veikkausliiga on miesten jalkapalloilun korkein sarjataso. Se tunnettiin 1990-luvun alkuun asti Mestaruussarjana. Tuolloin liigaa hallinnoimaan perustettiin Palloliitosta erillinen seurajohtoinen Jalkapalloliiga ry ja liigan nimi muutettiin Futisliigaksi. Kaudesta 1992 huippujalkapalloa on pelattu nimellä Veikkausliiga, pääyhteistyökumppaninsa rahapeliyhtiö Veikkauksen mukaan.

Straight Star Ally (Facebook)
Straight Star Ally (Twitter)
Veikkausliiga: Veikkausliiga osallistuu Tasavertaisen Urheilun Lupaukseen

1 kommenttia