ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Vahva uskonnollisuus haasteena kouluopetuksessa

Sami Mollgren • 30.04.2018 11:39 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Paitsi seksuaalikasvatus myös kulttuuriopetus kouluopetuksessa joutuu toisinaan törmäyskurssille vahvan uskonnollisuuden kanssa.

Viidesluokkalaisen translapsen äiti on pettynyt lapsensa saamaan sukupuoli- ja seksuaalikasvatukseen, kertoo MTV verkkosivuillaan.

Äiti on kertonut blogissaan, että Porvoon Hinthaaran koulun terveydenhoitajan pitämä oppitunti tuntui hänen lapsestaan hyvin ahdistavalta. MTV:n jutun mukaan terveydenhoitaja oli todennut vain naisen ja miehen voivan perustaa perheen ja harrastaa seksiä. Sanojen "homo" ja "lesbo" sanominen olivat naurattaneet terveydenhoitajaa niin, ettei hän voinut sanoa niitä. Translapset hän oli maininnut, mutta ei selittänyt asiaa. Opetuksessa oli käytetty lisäksi lähes 20 vuotta vanhoja oppimateriaaleja.

Terveydenhoitajan äiti kertoo perustelleen valistuksen sisältöä koulussa opiskelevien vanhoillislestadiolaisten suurella määrällä. Koululaisen äiti Riikka Aapalahti ei kuitenkaan tyydy selitykseen, eivätkä hänen käsittääkseen lestadiolaiset ole opetusta kritisoineet. Lisäksi vanhoillislestadiolaisten lapset ovat äidin mukaan nimenomaan olleet puolustamassa hänen lastaan kiusaamistapauksessa.

Blogissaan Aapalahti myös kertoo kiittäneensä koulun esimerkillistä toimintaa yhdenvertaisuuden hyväksi. Hän mainitsee sukupuolineutraalin vessan ja sen, ettei koulussa ole erillisä tyttöjen ja poikien jonoja. Opettajat myös opettelevat pois sukupuolittavista sanoista.

Aapalahti muistuttaa, että opettajat eivät sovita lapsia ahtaisiin muotteihin, ei ota keneltäkään mitään pois.

- Tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat saavat olla poikia. Missään nimessä sukupuolta ei saa keneltäkään kieltää, mutta täytyy ymmärtää, että tyttö voi aikuisena olla vahva pörssiyhtiön johtaja ja poika pullaa leipova koti-isä ja se saa näkyä jo näissä lapsissa ilman, että aikuiset yrittävät estää sitä näkymästä ja antavat näin esimerkkiä oppilaille stereotypioista, kirjoittaa Aapalahti.

Hän myös muistuttaa, että samalla kun sukupuolen ilmaisulle tilaa antava sukupuolisensitiivinen kasvatus antaa kaikille lapsille mahdollisuuden kasvaa parhaiksi mahdollisiksi versioiksi itsestään, se myös suojaa sukupuolensa osalta kaikkein haavoittuvaisimpia lapsia äärimmäisen vaikeilta tilanteilta.

Aapalahti muistuttaa tutkittuun tietoon vedoten, että jos lasta ei tueta oikealla tavalla, hänen tulevaisuutensa voi olla oikeasti vaakalaudalla. Sen sijaan ne lapset, jotka ovat löytäneet sukupuoli-identiteettinsä usein asiallisen tiedon avulla ja saavat olla omia itsejään, ovat yhtä onnellisia kuin muutkin lapset.

MTV kertoo, ettei Hinthaaran koululta kommentoida tapausta. Porvoon kaupungilta taas todetaan, että Porvoossa noudatetaan perusopetussuunnitelmaa. Kaupungin lapsi- ja perhepalveluista todetaan, että tyytymättömyys toimintaan pyritään selvittämään vanhempien kanssa.

Uskonnollisen vakaumuksen ja taidekasvatuksen yhteensovittaminen on vaikeaa syvästi uskonnollisilla alueilla, kertoo puolestaan Yle. Monet koululaiset eivät ole Pohjois-Pohjanmaalla sosallistuneet esimerkiksi Taidetestaajat-hankkeen esityksiin. Esimerkkinä on eräs tanssiteos, jota vanhemmat ovat pitäneet esitystä sopimattomana ja evännyt lapsiltaan pääsyn siihen.

Taidetestaajat -hankkeen aluekoordinaattori Anne Pelttari kertoo Ylelle, että Pohjois-Pohjanmaalla on totuttu siihen, että taidekasvatus ja vahva uskonnollinen vakaumus ovat välillä vaikeasti yhteen sovitettavia. Pelttarin mukaan uskonto voi sulkea pois esimerkiksi osallistumisen populaarimusiikkiesityksiin, teatteriin ja elokuviin.

Myös vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksestä (SRK) kerrotaan Ylelle, että osa Taidetestaajien ohjelmasta on koettu hämmentäväksi.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tsiisus mitä tekopyhyyttä! Lapset eivät saa osallistua teatteriiin ja elokuviin ja kotona ei saa olla telkkaria, mutta leffoja saa katsoa läppäriltä, koska sitä ei ole jumalankirjassa kielletty. Uskokaa tai älkää, mutta tää on todella faktaa: yle arenaa yms. saa katsoa, koska sitä ei ole kielletty. Muutenkin näissä monissa vanhoillislestadiolaisten jutuissa korostuu se, mitä naapurit näkevät. Jos kukaan ei näe, esim. kortsuja voi käydä ostamassa kauempaa. Tärkeintä on näyttää muille, että hartaita ja sääntöjä noudattavia ollaan. Ollaan niin uskovaista, niin uskovaista, mutta todellisuudessa neljän seinän sisällä tehdään sitten ihan mitä vaan.
   (ei rekisteröitynyt) • 30.04.2018 13:20
Lapset ja nuoret pitää suojella uskonnolta.
  kikkelin palvoja (ei rekisteröitynyt) • 30.04.2018 15:47
Vanhempien hartaan uskonnollisuuden pitäisi olla merkittävä huostaanottoperuste.

Kasvaa pahoinvoivia, itsetuhoisia ja itsemurhia tekeviä nuoria. Joskus päädytään suljetulle osastolle mielisairaalaan kun pää ei enää kestä lapsella.
  ._. • 30.04.2018 18:49
Taas pelkästään vanhoillislestadiolaiset nostettu esiin ja jätetty mainitsematta, että myös esim. monilta muslimiperheiden lapsilta on kielletty osallistuminen tällaisiin "maallisiin" rientoihin, osa ei saa olla läsnä musiikkitunneilla ja kuvataiteessa tietyt asiat kielletty Koraanin vastaisina.
  tasapuolistaja (ei rekisteröitynyt) • 01.05.2018 02:56
Mittakaavakysymys.
  smo • 01.05.2018 09:17
Takapajuisilla lestadiolais-heimoalueilla kannattaisi ottaa oppia viisailta Länsimaan tietäjiltä, uskomusten ja oikean elämän yhteensovittamisessa.

Nimittäin, intiaanikansoilla henkinen, kulttuurinen viisaus lasten kasvatuksessa ymmärtää ihmiseläintenkin luonnon monimuotoisuutt; sitä, että lasten omaa luontoa huomioidaan ja sitten tuetaan sitä.

Siinä olisi takapajuisempien uskontojen harrastajilla paljon opittavaa ja arvostettavaa.

Myöskin sitten, koska radikalisoituneita uskontoja, kuten kommunismia ja natsismia ei tunnutuksellisesti opeteta kouluissa, eikä mennä niitten pillin mukaan, niin miksi muitakaan radikaalissisältöisiä uskontoja pitäisi harrastaa ja arvostaa toisin?

Kommenttia muokattu: 01.05.2018 klo 10:37
  human • 01.05.2018 10:27
Näyttää selvästi siltä, että terveydenhoitaja ei ole ollut ollenkaan tehtävänsä tasalla. On todella surullista, että hän on nauranut homo ja lesbo-sanojen kohdalla sekä ei ole pystynyt edes sanomaan näitä sanoja. Kuulostaa hyvin estoiselle ihmiselle, jonka ei pitäisi käyttäytymisensä takia saada pitää sukupuoli- ja seksuaalikasvatustuntia.
Toinen asia on kuitenkin se, että kaikki kasvatus on kulttuurisidonnaista. Ei ole olemassa ihmisillä jotain absoluuttista muotoa, josta ammentaa keskenään sovitut muodot. Näin ollen uskonnollista vakaumusta on myös osattava kunnioittaa ja järjestää opetus , että tutkitut asiat kerrotaan vailla propagointia. Elokuvat ja teatteri yms. (harvemmin itse opetusta) on tietenkin täysin eri asia. Ne vaikuttavat syvästi tunteisiin ja vanhemmilla tulee olla oikeus kieltää oman kasvatuksensa vastainen vaikutus lapsensa tunne-elämään.

Kommenttia muokattu: 10.05.2018 klo 20:48
  martin • 10.05.2018 20:46
Lapsen kannalta on ahdistavaa jos vanhemmat eivät hyväksy lapsensa
muunsukupuolisuutta ilmenevää,siksi on tärkeää, että opetuksessa huomi-
oidaan juuri tämä moninaisuus ja kaikkia silloin tuetaan ja hyväksytyksi tu-
leminen ympäristön suunnalta on tukevaa.
  homo-x (ei rekisteröitynyt) • 14.05.2018 05:02
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy