Vaalitulos: Itsetuntoa liberaalille Suomelle

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 6

Heti toisen kierroksen kokoonpanon selvittyä pääministeri Katainen ehätti toteamaan, että loppukilpailussa on kaksi suvaitsevaista ja Eurooppa-suuntautunutta.

Kovin pitkälle Sauli Niinistön "suvaitsevaistamisessa" tuskin kuitenkaan mennään, koska kokoomuksen ehdokkaalle on oleellista saada Väyrystä, Soinia ja Essayahia äänestäneiden kannatus. Tässä on lähinnä se riski, että tuo porukka jäisi kotiin, vuoto Haavistolle lienee vähäistä. Tosin esimerkiksi PS:n ay-siivessä Niinistön taannoinen kommentti laittomista lakoista ei hevin unohdu.

Presidentinvaalien ykköskierroksen tuloksella voi olla tulosta sellaisenaan suurempi merkitys siinä, että se antoi omanarvontuntoa ja menestymisen kokemuksen liberaalille Suomelle. Raskaan vuoden 2011 jälkeen sen ilmapiirissä alkoi olla tappiomielialaa. Näiden vaalien jälkeen jotkut kahden vaiheilla vaikkapa avioliittolakipaperin kanssa vaappuvat kansanedustajat voivat uskaltaa paremmin hanketta kannattamaan. Ja ehkä Yleisradiossa ei pelätä "poleemisia ohjelmia".

Tietenkin tulos voidaan nähdä myös niin, että maa on selkeästi jakautunut "uuteen" ja "vanhaan" Suomeen. Mutta vanhassa Suomessa äärimmäisen suvaitsemattomuuden tuki jää aika vähäiseksi, Essayahin kannatuksen valossa. Ehkä se havaitaan myös pääministeripuolueessa.

Kataisen kesäinen linjaus kristillisdemokraattien erityiskohtelusta vaikuttaa tässä valossa epätarkoituksenmukaiselta, ainakin julkisten tietojen perusteella. Ministeri Räsäsen avoimuus omiensa asian edistämisessä oli varmaankin rasite myös Niinistölle. Etenkin kun Niinistö ei siitä ottanut etäisyyttä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kampanjassa kyllä tuli realistisen selväksi HLBT-aihepiirin marginaalisuus Suomessa. Muutoin hyvinkin varoen edenneessä Niinistön kampanjassa oli varaa kohdella tylysti oikeastaan vain HLBT-suomalaisia, jos loppumetrien tölväisy työmarkkinoille jäteteään huomiotta.

Haaviston "ongelman" esille nostanut Yleisradion vieraileva asiantuntija Risto Uimonen myönsi Haaviston rikkoneen ennakkoluuloja. Uimonen piti "ongelmaa" kuitenkin esillä ja viittasi sen yhteydessä siihen, että "vaalit ratkaisevat" Soinin ja Väyrysen äänestäjät. Lähetyksen juontajat olisivat voineet enemmänkin tentata Uimosta hänen aiemmista ennustuksistaan.

Kahden toisen vaiheen ehdokkaan kampanjoinnin rahalliset edellytykset poikkeavat suuresti. Niinistöllä on mediatietojen mukaan miljoonabudjetti, Haavistolla paljon vähemmän. Vuonna 1994 Rehnin kampanja torjui ykköskierroksen jälkeen porvaripuolueiden tarjouksen ammattiavusta ja teki ilmeisen virheen. Ensimmäisten joukossa demarien Liisa Jaakonsaari pohdiskeli televiossa "taitavansa äänestää" Haavistoa. Ehkä olisi mahdollista, että demarikentän ilmeisen tuen myötä ay-liike aktivoituu Haaviston puolella.


6 kommenttia

Viime vuotta synkensi ääritaantumuksen saama vaalivoitto eduskuntavaaleissa ja lähinnä se, että se perustui vihaan maahanmuuttajia, homoja ja ruotsinkielisiä kohtaan. Perussuomalaisten lietsoma halveksunta kansanryhmiä kohtaan myrkytti ja myrkyttää edelleen yhteiskuntaamme. Suomesta tuli yhtäkkiä kylmempi ja kovempi.

Toivon tietenkin, että nyt tapahtuu käänne parempaan, ja että pohjoismaisiin arvoihin kuuluvat tasa-arvo ja kaikkien ihmisten kunnioittaminen tuodaan esille voimakkaammin. Välillä tosiaan hirvitti se suunta, johon Suomi oli menossa. Täytyy myöntää, että en välillä enää tuntenut Suomea samalla tavalla omaksi maaksi kuin aikaisemmin, se tuntui vieraalta.
Helppohan tässä meikäläisen on toiveita esittää, mutta oikeamielisten kansalaisten esiintulo olisi nyt ensiarvoisen tärkeää, jotta Suomen henkinen ilmapiiri parantuisi tai edes normalisoituisi.
Nyt on myös aika hoitaa hlbt-kansalaisten oikeudet pohjoismaiselle tasolle.
  • 2 / 6
  • pois ottamatonta
  • 23.1.2012, 9.19
Mitä nyt tapahtui oli aivan valtava voitto niille, jotka elämässään kärsivät seksuaaliseen tai sukupuoliseen vähemmistöön kuulumisen takia. Tämä oli suurenmoinen näpäytys äänestäjiltä niille, jotka olettelivat heiltä suvaitsemattomuutta. Missä kaltoinkohtelemisen peto nostaa maassamme päätään siellä voidaan viitata Haaviston menestykseen eikä Haaviston voittoa kukaan pysty ottamaan pois. Ilman muuta Haavisto voitti mutta riittikö voitto presidentiksi saakka jää nähtäväksi. Se tietenkin on selvä ettei olla äänestämässä pelkkää edustushomoa vaan presidenttiä, joten jokainen punnitsee mielessään ne asiat, joita Niinistö ja Haavisto ajavat ja joilla heidän presidenttiytensä profiloituisi.

Mutta Haaviston menestys siis tuottaa ihan konkreettisella tasolla turvallisuuden tunnetta maahamme. Hän ei peittynyt vihapuheisiin ja vihatekoihin. Tämä aamu 23.01.2012 on historiallinen valoisuudessaan.

Ihminen joka pelkää seksuaalisuutensa tai sukupuolisuutensa takia voi kurkistella uudella luottamuksella kilpensä takaa.

Äänestäjät päättivät ettei vaaleista tullut vainovaaleja.