USAssa avioliitto avattiin myös homoille ja lesboille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 49

USAn Korkein oikeus teki päätöksensä: myös homot ja lesbot saavat oikeuden mennä avioliittoon kaikissa osavaltioissa. Avioliittokielto oli perustuslain vastainen. Tähän saakka 14 osavaltiota on kieltäytynyt antamasta samaa sukupuolta oleville pareille avioliitolupaa.

Päätöstä tekemässä ollut tuomari muistutti, että avioliitto on hyvin perustavanlaatuinen suhde. Siinä toteutuvat rakkaus, uskollisuus, uhrautumisvalmius ja perhe. Asian oikeuteen tuoneet ovat halunneet tasa-arvon lain edessä. Perustuslaki takaa nyt heille tämän tasa-arvon.

Olennainen oli perustuslain 14. lisäartikla (muutospykälä). jossa syrjintä kielletään. Se lisäpykälä tuli perustuslakiin 1868 kansalaissodan jälkeen. Pykälällä haluttiin suojella mustaa väestöä ja turvata heille USAn kansalaisoikeudet. Myöhemmin pykälä on auttanut , kun naiset ovat hakeneet oikeuksiaan. 1973 raskauden keskeyttämistä koskevat kiellot todettiin perustuslain vastaiisiksi. 2003 homojen ja lesbojen seksin harjoittamista koskevat kiellot (sodomy laws) kaatuivat tähän pykälään.

Kansalaismielipide on jo jonkin aikaa ollut avioliiton avaamisen puolella. Enemmistö amerikkalaisista hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot.


Tätä ratkaisua vastustanut tuomari ilmaisi näkemyksenään, että päätös ei perustu perustuslakiin, koska perustuslaki ei sano asiasta mitään. Voittajien kannattaa juhlia uusia oikeuksia, mutta ei pidä juhlia perustuslakia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Republikaanisissa piireissä on jo ilmoitettu vastarinnasta päätöstä vastaan. Entinen kuvernööri ja republikaanien presidenttikandidaatti Mike Huckabee on ollut eturivissä vastustamassa. Yksi evankelisen oikeiston kannattaja, Rick Scarborou, on ilmoittanut tekevänsä polttoitsemurhan jos homoavioliitot sallitaan.

USAn Korkeimman oikeuden päätös vaikeuttaa luultavasti myös suomalaisen vastarinnan tehokkuutta. Tähän päivään mennessä kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä on saanut 33 376 kannattajaa. joten se melko varmasti pääsee yli 50 000 rajan. Eduskuntakäsittely kuitenkin tulee olemaan kivistä.

http://www.nytimes.com/2015/06/27/us/supreme-court-same-sex-marriage.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=span-ab-top-region%C2%AEion=top-news&WT.nav=top-news&_r=1

49 kommenttia

Eduskuntakäsittelyn sijasta, huomio tulevaisuuden tapahtumissa varmasti kannattaa kiinnittää myös siihen, miten nämä päätökset vaikuttavat homoseksuaalien arkeen. Kuten Yhdysvalloissakin, rasismi on edelleen ongelma vaikka asiaan liittyvä lainsäädäntö on muuttunut. Sama ilmiö painuu pinnan alle, ja luultavasti sama koskee nyt myös homoseksuaalien kohtaamaa syrjintää. Toiveet asennemuutoksista pitemmällä aikavälillä saattavat tietysti toteutua, aikajänne tosin saattaa olla joitakin satoja vuosia.
Uskoisin aika laajalti tiedostettavan, että asenteiden muuttumisen tie on pidempi kuin lainsäädännön korjaamisen tie. Varsin hyvin tämä ymmärretään esim. hlbti-järjestöissä.

Homo-ongelmaisuus ja homo-ongelmaiset eivät ole avioliiton taikasauvalla pois pyyhkäsityjä.

Ilman lain takaamaa yhdenvertaista asemaa syrjintään on paljon vaikeampi puuttua.

Olkoon matka kuinka pitkä hyvänsä, ollaan ensimmäisenkin oikeaan suuntaan otetun askeleen jälkeen jo lähempänä määränpäätä.