USA: Mainen osavaltiossa tiukkaa vääntöä tasa-arvoisesta avioliittolaista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Mainessa koetetaan saada uudelleen voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki. Vastustajat käyttävät hyvinkin likaisia keinoja estääkseen lain voimaantulon.

Maanantain lehdistötilaisuudessa Mainessa No Special Rights PAC -ryhmästä Paul Madore ilmoitti lehdistötilaisuudessaan eräässä Mainen yliopistossa eilen, että HLBT-yhteisö on "kuoleman kulttuuri". Uutistoimisto AP:n mukaan:

- Madore sanoi, että hän vastustaa homoavioliiton laillistamista siksi, että hän pitää sitä hyökkäyksenä uskonnollisia vapauksia vastaan. Hän totesi lisäksi, että homoseksuaalisuus edustaa "kuoleman kulttuuria" sen ollessa yhteydestä AIDSiin ja koska [homoavioliitto] "ei anna arvoa elämälle".

- Lehdistötiedotteessaan Madore kuvaili Pride-viikkoa hetkeksi jolloin opiskelijoita ja yliopistoa kannustetaan olemaan ylpeitä "seksuaalisesta poikkeavuudesta".

Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan tasa-arvoista avioliittolakia
- kannattaa voimakkaasti 43,7%
- kannattaa jossain määrin 14,5%
- vastustaa jossain määrin 11,7%
- vastustaa voimakkaasti 28,2%
- on epävarma kannastaan 2,0%

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lähde: Advocate.com

***********

Meinen osavaltioon saatiin rajun kiistelyn jälkeen rekisteröidyn parisuhteen salliva laki huhtikuussa 2004 (Homoseksuaaliset teot dekriminalisoitiin osavaltiossa vuonna 1976).Vastustajat kutsuivat avukseen "taivaan voimia" lain estämiseksi. Kun laki menikin läpi, ilmoitettiin Jumalan rankaisevan rajusti osavaltiota tuosta päätöksestä. Vuoden kuluttua lain voimaantulosta alettiin ihmetellä julkisesti, että missä ne Jumalan rankaisutoimet oikein viipyvät.

Toukokuussa 2009 osavaltioon saatiin aikaan laki, joka salli samaa sukupuolta olevien parien avioliitot. Vastustajat estivät lain voimaan tulon viemällä sen saman syksyn kansanäänestykseen marraskuussa. Äänin 300 848 vastaan voimaantuloa ja 267 828 lain voimaantulon puolesta, avioliittolakia ei saatu aktivoitua. Laki rekisteröidystä parisuhteista jäi voimaan.

USA:n vaalilaki määrää isot vaalirahoittajat julkisiksi. Avioliittolain vastustajat keräsivät mittavan vaalikassan, jonka turvin he pystyivät saamaan aikaan niukan enemmistön. Kun rahoittajia vaadittiin julkistettaviksi, sen estämiseksi on tehty kaikki juridiset kiemurat aina viime kuukausiin asti. Oikeus pakotti lopulta julkistamaan isot rahoittajat. Joillekin tahoille julkistus on ollut huomattavan kiusallinen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!