ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

USA: Korkein oikeus pysytti voimassa Kalifornian eheytysterapiakiellon

Sami Mollgren • 02.05.2017 14:33 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

USA:n korkein oikeus
USA:n korkein oikeus on torjunut maanantaina kanteen Kalifornian eheytyskieltoa vastaan.

Kaliforniassa voimassa olevan lain mukaan sellaisia mielenterveyspalveluja ei saa tarjota alle 18-vuotiaalle, joiden tavoitteena on muuttaa sukupuolista ilmaisua tai poistaa tai rajoittaa seksuaalista tai romanttista kiinnostusta tai tunteita samaa sukupuolta olevia henkilöitä kohtaan.

Laki koskee lääkäreitä, psykologieja, perheterapeutteja ja sosiaalityöntekijöitä. Lakia rikkovien toimintaan voidaan puuttua rajoittamalla näiden toimintavapautta.

Korkein oikeus otti asiaan kantaa jo toistamiseen.

Laki säädettiin syksyllä 2012 ja se oli lajissaan ensimmäinen USA:ssa. Sittemmin New Jersey, Illinois, Oregon, Vermont, New Mexico ja Washington DC ovat säätäneet vastaavanlaiset lait.

Lain kumoamista vaadittiin sillä perusteella, että tällainen laki rikkoisi uskonnollisia oikeuksia ja että laki rikkoisi terapeuttien sanavapautta.

Monien eheytstoiminnan kannattajien mielestä lapsia koskevat päätökset kuuluvat heidän vanhemmilleen ja että laki kaventaa vanhempien oikeuksia. Joidenkin mielestä taas poliitikkojen ei kuuluisi puuttua sellaisiin asioihin, jotka kuuluvat lääketieteen asiantuntijoiden ratkaistaviksi.

Eheytystoimintaa pidetään laajasti kyseenalaisena

Useat lääkäri- ja terveysjärjestöt sekä käyttäytymistieteilijät vastustavat eheytyshoitoja. Keväällä 2012 Maailman terveysjärjestö WHO:n Yhdysvaltojen osasto linjasi, että "terapiat", jotka tähtäävät seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen, eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja ja lisäksi ne ovat uhkaksi terveydelle.

Euroopassa eheytysterapiat on kieltänyt ensimmäisenä maana Malta, jossa parlamentti päätti asiasta vuoden 2016 lopussa.

Suomessa ei ole lainsäädäntöä, joka suojaisi alaikäisiä "eheytysterapioilta". Vireillä on ollut lakihankkeita puoskarointina pidettävien hoitojen suitsimisesta, mutta toistaiseksi lakihankkeet ovat jäissä. Suomessakin on keskusteltu eheytyshoidoista ja niiden vaikutuksista. Esimerkiksi syyskuussa 2012 Sexpo-säätiö varoitti homoseksuaalien eheytyshoitojen epäeettisyydestä. Myös Seta ry on ottanut kantaa eheytyshoitoja vastaan.Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy