ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

USA asettui kuolemanrangaistusten puolelle YK:n ihmisoikeusneuvostossa

vaeltaja2006 • 03.10.2017 16:43 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Kahdeksassa YK:n jäsenvaltiossa samaa sukupuolta olevien seksuaalikontaktista voidaan määrätä kuolemantuomio. YK:n ihmisoikeusneuvosto päätöslauselmassaan asettui vastustamaan kuolemanrangaistuksia. USA oli toista mieltä mutta jäi vähemmistöön.

Päätös tehtiin suurella äänten enemmistöllä. Eurooppa ja Etelä-Amerikka äänestivät päätöslauselman puolesta. Perjantaisessa ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä 27 maata oli päätöslauselman puolella eli kuolemanrangaistuksia vastaan. Ihmioikeusneuvostoon kuuluu 47 YK:n jäsenmaata. Päätöksessä vaaditaan humaanisuutta: niitä maita, joissa homosuhteista vielä rangaistaan kuolemalla, vaaaditaan poistamaan mahdollisuus kuolemantuomioon. Samalla vaaditaan kuolemantuomiota pois avioeroista, jumalanpilkasta ja omasta uskonnosta luopumisesta.

Eurooppalaisten ja eteläamerikkalaisten maiden lisäksi päätöslauselmaan yhtyivät useat Afrikan maat, kuten Norsunluurannikko, Kongo, Ruanda, Etelä-Afrikka ja Togo.

Päätöslauselmassa kuolemanrangaistus halutaan pois teoilta, jotka ovat rikoksia uskonnollisin tai moraalisin perustein. On kiinnostavaa, mitkä maat kannattivat kuolemanrangaistusta. Näitä on 13: Kiina, Irak, Katar, Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Egypti, Etiopia, Bangladesh, Botswana, Burundi, Intia, Japani ja USA.

Kansainvälinen hlbtiq-järjestöjen katto-organisaatio ILGA kertoo, että Egypti, Venäjä ja Saudi-Arabia yrittivät vesittää ihmisoikeusneuvoston päätöslauselman ja siinä taustatukea antoi USA.

Kuolemanrangaistus homosuhteista on käytössä Iranissa, Saudi-Arabiassa, Jemenissä ja Sudanissa sekä islamistien hallitsemilla alueilla Somaliassa ja Nigeriassa. Lisäksi se on käytössä ISISin johtamilla alueilla Irakissa ja Syyriassa. Afghanistanissa, Katarissa, Mauretaniassa, Pakistanissa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa kuolemanrangaistus on olemassa, mutta sitä ei käytetä homosuhteissa.


YK:n ihmisoikeusneuvostoon kuuluu 10 Euroopan maata, mutta ei yhtään Pohjoismaata. Se oli vuonna 2011 kansainvälis-poliittinen ”lehmänkauppa”. ranneliike.net

Venäjä ei kuulu ihmisoikeusneuvostoon.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Putinstanilta en odottanut muuta, pommimiesmaista puhumattakaan, mutta kylläpä tämä USA:kin alkaa olemaan "hieno" maa republikaanien käsissä.
  ._. • 04.10.2017 06:09
"Kansainvälinen hlbtiq-järjestöjen katto-organisaatio ILGA kertoo, että Egypti, Venäjä ja Saudi-Arabia yrittivät vesittää ihmisoikeusneuvoston päätöslauselman ja siinä taustatukea antoi USA."

Tässä tuskin on kyse siitä, että USA haluaisi kuolemanrangaistuksen homoudesta, vaan ulkopolitiikasta.

Saudi-Arabia on USA:n liittolainen Lähi-idässä ja suhteet ovat tiiviit mm. suurilla asekaupoilla, terrorismin torjunnalla jne. Arvelen, että USA ei viitsinyt vesittää kauppa- ja diplomaattisia suhteita äänestämällä saudeja vastaan kun YK:n lauselma joka tapauksessa menisi läpi.

Tämä on valitettava realismi mitä tulee ulkopolitiikkaan. Aina ei voi tehdä moraalisesti oikeaa valintaa vaan on luovittava huonojen vaihtoehtojen välillä.
  Diplomaatti (ei rekisteröitynyt) • 04.10.2017 15:23
Tarkemmin ottaen tuo äänestys koski vaatimusta kieltää kuolemanrangaistus, kun syytetty
- on "älyllisesti kehtiysvammainen",
- alle 18-vuotias "rikoksen" tekohetkellä,
- raskaana oleva nainen,
- on ottanut avioeron,
- luopunut uskonnostaan,
- on arvostellut uskontoaan "jumalanpilkkana"
- samansukupuolisessa suhteessa tai rakastellut samansukupuolisesti

Eli äänestys oli tuosta koko "paketista". Voi miettiä että mitä noista vastaan Usa, Japani olivat äänestäessään tuota vastaan. Vastaan äänestäneistähän Botswana lukeutuu ns. kristillistettyihin maihin. islamilaisilla maissa, jotka käyttävät kuolemanrangaistusta, ei sitä yleensä käytetä "älyllisesti kehitysvammaisten" kohdalla.

Usa:n nykyhallinto on kommentoinut kritiikkiin sanomalla että se koki päätösehdotuksen laajemmin kritisoivan valtioita, jotka käyttävät Usa:n mielestä laillisesti kuolemanrangaistusta.
Usa:n nykyhallinto sanoi että se tuomitsee kuolemanrangaistuksen käytön homoseksuaalisuudesta, uskonnnosta luopumisesta ja jumalanpilkasta.

Usa:ssahan on käytössä kuolemanrangaistus ja aiemminkinhan Usa on järjestelmällisesti äänestänyt kuolemanrangaistuksen tuomitsevia päätöslauselmia vastaan.

Kommenttia muokattu: 05.10.2017 klo 01:23
  human • 05.10.2017 01:17
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy