Unkarin perustuslaki: Vaatiiko EU homoavioliittokiellon kumoamista?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 3

Kuva: Ilta Tonavalla, Ketjusilta valaistuna

11.1.2012

Tänään Euroopan komissio on päättänyt mitä vaatimuksia Unkarille esitetään, jotta lainaneuvottelut saadaan käyntiin. Avioliittoa koskeviin kohtiin perustuslaissa ei vaadita muutoksia. EU vaatii kolmen lain vetämistä pois: Unkarin keskuspankin itsenäisyys on säilytettävä, tuomareiden eläköitymisikä 62 vuotta on muutettava, tietosuojavaltuutetun potkut on peruutettava. On viikko aikaa toimia.

Kuten eilen jo kirjoitettiin, EU ei halua puuttua yksittäisten maiden perhelainsäädäntöön eikä oikeudenkäynteihin. Mutta nyt on ensimmäistä kertaa asetettu EU-maalle uhkavaatimuksia. EU haluaa, että Unkari liikkuu demokraattisempaan suuntaan. Ylemmät oikeusasteet olivat vallassa olijoiden mukaan liian liberaaleja ja vanhoista tuomareista päästiin eroon alentamalla eläköitymisikä 62 vuoteen. Nyt EU vaatii eläkeiän korjaamista. Muuallakin yhteiskunnassa eläkeikä on nousussa eikä laskussa. Tietosuojavaltuutetusta haluttiin eroon, vaikka toimikausi jatkui vuoteen 2014. Siis: muutettiin lakia. Nyt laki on palautettava ennalleen. Keskuspankilta haluttiin viedä itsenäisyys ja siirtää sen tehtävät poliitikoille. Se on kuitenkin EU-sopimuksien vastaista. Nyt laki joudutaan muuttamaan.

Unkarin parlamentti on helmikuuhun saakka lomalla. Mitä tehdään?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


10.1.2012

Unkarin hallitusta ja Fidesz-puoluetta lähellä oleva sanomalehti Magyar Nemzet kirjoittaa tänään neuvotteluista EU:n kanssa. Tukineuvottelut saadaan käyntiin vasta, kun Unkari muuttaa perustuslakiaan. Jotta neuvotteluissa saataisiin hyvä tulos, EU tiettävästi haluaa, että perustuslaista on poistettava kohta: Avioliitto on miehen ja naisen liitto. Brysselistä on vuotanut tällaista tietoa Magyar Nemzet -lehdelle. Lehden otsikossa on kuitenkin kysymysmerkki, joten tietoa ei ole vahvistettu.

http://mno.hu/belfold/a-melegek-hazassaga-es-gyurcsany-ferenc-az-eu-elvarasa-1042381

Toinen EU:n vaatimus on, että on luovuttava syytteestä entistä sosialistista pääministeriä Ferenc Gyurcsányia vastaan. Viime kuukausina on kuuluvasti toitotettu, että entinen pääministeri voi joutua telkien taakse. Häneltä poistettiin parlamentissa syytesuoja, ja käynnistettiin tutkimus ns. Sukoro-jutussa. Lähelle Székesfehérvárin kaupunkia, pienen lammen rannalle oli tarkoitus rakentaa huvittelukeskus ja kansainvälinen kasino. Ulkomainen sijoittajajoukko halusi palan maata. Valtio omisti siellä yli 100 hehtaaria, ja Ferenc Gyurcsány ja hänen hallituksensa lupaili maan vaihtokauppaa. Liikemiesryhmällä oli toinen maa-alue, joka menisi vaihdossa ja lisäksi tulisi välirahaa. Nyt uudet vallanpitäjät sanovat, että maa meni liikemiehille liian halvalla. Syyllinen on entinen pääministeri. Hänet on tuomittava telkien taakse. Lisämausteena oli, että yksi liikemies oli syntyperältään unkarilais-israelilainen eli juutalainen, ja juutalaisviha Unkarissa on kova.


Tilanne Unkarissa alkaa olla sekava. Budapestissa kriisi on jo yleinen puheenaihe ja uusi hallitus on menettänyt roimasti kannatustaan. Pahat kielet huhuilevat, että nykyisellä pääministerillä kaikki ei ole aivan kohdallaan. EU tutkii perustuslakia ja kansainvälinen valuuttarahasto haluaa korjauksia joihinkin valtalakeihin ja perustuslakiin. Sanomalehdet ovat täynnä uutisia Unkarin sisäisestä kriisistä ja Länsi-Euroopan sanomalehdet joka päivä seuraavat tapahtumia.

Tarkennus: EU ei vaadi homoavioliiton hyväksymistä vaan syrjivän lainkohdan muuttamista.

*****

Tämä uutinen aiheutti kovan mediakohinan. Uutinen on luultavasti aika kuohuttava hallituspiireissä. Tv-asema ATV.hu kysyi asiaa Olli Rehnin tiedottajalta Amadeu Altafaj Tardiólta. Vastaus: Pötypuhetta, (nonsence). Myös uutiskanava Hir24 kertoo, että uutinen on perätön.
Népszabadság-lehti kirjoittaa, että Bryssel ei aseta ehtoja neuvottelujen aloittamiseksi. Jos sanktioita tulee, ne ovat tällä hetkellä markkinoiden asettamia paineita ja se riittää.

Unkarissa ollaan säästäväisiä. Tässä kahvittelut Jyrki Kataiselle. Kuva on Unkarin pääministerin kuvagalleriasta.

3 kommenttia

Tänään on hieman ihmetelty, miksi Unkarin hallitusta lähellä oleva uskollinen puoluelehti Magyar Nemzet julkaisi tämän uutisen. He olivat saaneet tietonsa Brysselistä. Muu media totesi uutisen vääräksi. EUssa ei ole yhtä ja yhtenäistä kantaa avioliitoista, eikä avioliittoasioita pidetä minkäänlaisena painostuskeinona jäsenvaltioita vastaan. Lainsäädäntö on eri maissa hyvin erilainen. Kun esim. Tanskassa homoparit voivat avioitua, Maltalla heteroparit eivät saa ottaa avioeroa ennen kuin heinäkuussa 2012. Silloin tulee voimaan uusittu avioliitolaki. Unioni ei myöskään sotkeennu jäsenmaidensa oikeusprosesseihin. Muu media ihmettelee, millaisilla EU-tiedoilla Magyar Nemzet -lehden toimittajat siellä Brysselissä toimivat. Maa on ollut EU:ssa jo vuodesta 2004.

Vai oliko taustalla jokin mediajuoni tai toimittajat ovat helposti harhaan johdettavissa?
Tänään sama hallitusta lähellä oleva sanomalehti Magyar Nemzet kertoo, että USAn suurlähettiläs on säännöllisesti kysellyt Unkarin syyttäjälaitokselta, missä vaiheessa ovat oppositiopoliitikkoja vastaan nostetut syytteet (vallan väärinkäytöstä) ja missä vaiheessa ovat kuulustelut. Tänään korkein syyttäjäviranomainen on luvannut tietoa suurlähettilään uteluista. Ukrainassa on vangittu oppositiopoliitikko vallan väärinkäytöstä. Suomessa uhkailtiin pääministeri Ahoa, kun tv-tehdasprojekti meni huonosti. Kuitenkin yleensä poliitikot vastaavat tekemisistään seuraavissa vaaleissa eikä oikeussalissa, ainakin kun on kyse poliittisista päätöksistä. Ne voivat joskus olla virheellisiä..