Turun seudun Seta täyttää 40 vuotta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Turun seudun Seta täyttää ensi maanantaina 40 vuotta. Alun perin se oli Psyken alaosasto, nimeltään Päivänkakkarat. Syntymäpäivän juhlallisuudet pidetään loppukesän leiriviikonlopun yhteydessä. Turussa järjestetään myös oma pride-tapahtuma elokuussa.

Turun seudun Setan puheenjohtaja kertoi tänään puhelimitse kevään ja kesän ohjelmatarjonnasta. Kuuntele, alempana tällä sivulla.


Historiaa: Päivänkakkaroiden ensimmäinen vuosi


Keskusteluseura Psyke oli perustettu Helsingissä vuoden 1968 lopulla. Heti 1970-luvun alussa Psykessä alettiin suunnitella paikallista toimintaa muuallekin kuin Helsinkiin. Puheenjohtaja ja muut toimihenkilöt kävivät joillakin paikkakunnilla ja siellä asuville Psyken jäsenille oli lähetetty kiertokirje.

Turusssa perustava kokous oli 28.3.1971 erään baarin kabinetissa. Kymmenkunta henkeä oli paikalla ja kokouksessa sovittiin keskusteluryhmän perustamisesta. Kevään ja kesän aikana keksittiin nimi: Päivänkakkarat. Ensimmäisenä vuonna kokoonnuttiin noin 10 kertaa, välillä kabineteissa, välillä yksittäisten jäsenien luona.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turkulaiset ovat alusta alkaen olleet aktiivisia leirien järjestäjiä. Kesällä 1971 oli telttaleiri, johon osallistui yli 30 henkeä. Muuten on ollut matala profiili. Ei ole ollut omaa kerhohuonetta eikä jäsenkortteja. Kokoontumisista on tiedotettu sanaa levittämällä. Ensimmäisen vuoden aikana oli sanomalehdessä ilmoitus pariinkin otteeseen. Seuraavan vuoden vuosikokouksen alla todettiin, että Päivänkakkarat on "epäyhdistys". Sillä ei ole taloutta, jäsenluetteloa eikä puheenjohtajaa. Siinä on ollut jotain "salaseuramaista". Postilokero on kuitenkin hankittu, jotta kerhoon saisi yhteyden.

Nimimerkki Filius kirjoitti Päivänkakkaroiden ensimmäisestä vuodesta 96-lehden numerossa 5/1972. Hän pohtii kirjoituksessaan, onko tällaiselle keskustelukerholle tarvetta, kun erilaisia keskusteluryhmiä on puistoissa joka ilta. Filius kertoi myös ensimmäisestä telttaretkestä:

Ennakkokohu oli ollut valtava. Pariin viikkoon ei Turun urheilupuistossa tai Porkkanamaalla muusta puhuttu kuin tulevasta telttaretkestä. Joku lupaili, että Helsingistä, Tampereelta ja Porista on tulossa ainakin 100 ihmistä. Sitten tuli leiriviikonlopun aika. Läheisessä maatalossa kyseltiin: "Kui sin nii paljo nuari poikki mene?". Väkeä oli toistakymmentä teltallista. Helsingistä tuli pari autollista ja yksi tuli Hämeestä ja yksi Satakunnasta. Siellä kävi myös sellaisia, jotka eivät jääneet yöksi. Tyttöjä ei ollut lainkaan. Ei ollut mitään skandaaleja eikä sensaatiolehden reporttereita. Ilta meni makkaraa paistellessa ja aamulla paranneltiin päätä. Pepe myi 96-lehtiä, uitiin, soudeltiin ja iltapäivällä lähdettiin kotia kohti. Seuraavana kesänä oli jälleen telttaleiri.

Vuoden 1971 lopulla Turun kaupunginteatterissa esitettiin saksalaisen Martin Sperrin kirjoittamaa näytelmää "Ajojahtia". Siinä päähenkilönä on homoseksuaali Abraham, joka joutuu kotikylässä silmätikuksi. Hänet on nähty kaupungissa "sellaisessa" baarissa, ja pitkä poissaolo paljastuu vankilareissuksi homouden takia. Heikki Kinnunen esitti Abrahamin roolin.

Audio
Turun seudun Setan puheenjohtaja kertoo, millaista juhlavuoden ohjelmaa Turun seudun Seta tarjoaa. Kesto n. 2 min 40 sek

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!