ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Trump: Transihmiset eivät voi palvella Yhdysvaltain asevoimissa

Sami Mollgren • 26.07.2017 20:23 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä, etteivät transsukupuoliset voi palvella maan asevoimissa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä keskiviikkona, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa. Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä.

"Kuultuani kenraaleitani ja sotilasasiantuntijoitani kanssa, saatan tiedoksenne, että Yhdysvaltain hallitus ei hyväksky tai salli transsukupuolisten henkilöiden palvelemvan missään asemassa Yhdysvaltain asevoimissa. Asevoimiemme on keskityttävä päättäviseen ja ylivoimaiseen voittoon, eikä sitä voi rasittaa suunnattomilla lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä, joita transsukupuoliset henkilöt asevoimissa palvellessaan aiheuttaisivat. Kiitos", kirjoitti Trump kolmen Twitter-viestin mittaisessa ilmoituksessaan.

Edellinen presidentti Barack Obama ajoi kaudellaan transsukupuolisten henkilöiden palveluskiellon kumoamista, ja kesäkuussa 2016 Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri Ashton Carter vahvistikin, että transsukupuoliset henkilöt saavat oikeuden palvella maan asevoimissa. Tuolloin astui välittömästi voimaan sääntö, että transsukupuolisuus ei ole enää palveluksesta erottamisen peruste, eli transsukupuoliset henkilöt saivat mahdollisuuden olla avoimia sukupuoli-identiteetistään.

Pentagonin aiemman suunnitelman mukaan uusi käytäntö oli tarkoitus tuoda kokonaisuudessaan käytäntöön heinäkuun 2017 alkuun mennessä. Kesäkuussa 2017 Yhdysvaltojen vallanvaihdon jälkeen virkaansa astunut puolustusministeri James Mattis kuitenkin ilmoitti, että käytännön toimeenpanoa tullaan siirtämään.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdevertaisuutta edistävät järjestöt ovat kritisoineet nyt annettua ilmoitusta. Esimerkiksi Yhdysvaltain kansalaisvapausliitto kutsui päätöstä törkeäksi ja epätoivoisesti. Järjestö kertoo etsivänsä keinoja päätöksen torjumiseksi.

CNN kertoo, että arvio transsukupuolisten aiheuttamista kuluista on 2,4-8,4 miljoonaa dollaria, joka olisi 0,004-0,017 prosenttia noin 50 miljardin dollarin terveydenhuoltobudjetista.

Avoimesti homoseksuaalien palveluskielto päättyi vuonna 2011

Avoimesti homoseksuaalisten henkilöiden palveluksen kieltäneen Yhdysvaltain armeijan DADT-käytännön päättynyt laki astui voimaan 20. syyskuuta 2011.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Armeijat ovat olleet täynnä homoja kautta aikojen ja moni suuri sotasankari on olut homo. Homojen palveleminen sotavoimissa on siten oikeastaan vaan kyse asenteista, ei niinkään käytännän asioista.

Transsukupuolisten tilanne on kuitenkin erilainen. Heillä on omat lääketieteelliset tarpeensa eivätkä oikein sovi sisään mihinkään armeijan perinteiseen tehtävään. Esimerkiksi naisesta mieheksi muuttunut ei voi laittaa sotilaaksi heikon fysiikan takia. Toisaalta miehestä naisesta muuttunut ei pidetä naisten keskuudessa naisena, joka sekin sotkee asioita.

Transsukupuolisten armeijapalvelus tuottaa siten varsin paljon erikoisjärjestelyjä ja ongelmia, joihin ei ole järkeä ryhtyä muutaman henkilön tähden.
  Oikea päätös (ei rekisteröitynyt) • 26.07.2017 23:55
Asevoimat eivät (nykyään) ole vain taistelutantereella juoksemista tai yleensä fyysisiä ponnistuksia vaativia asioita. Toki sotilaskoulutukseen liittyy fyysisiä harjoitteluita, mutta yksilön tositilanteet ja varsinainen erikoistumiskoulutus voivat olla ihan jossain muualla.

Esimerkiksi USA:n asevoimissa on tulkkeja ja kääntäjiä, erilaisia analyytikkoja ja valtava määrä muita erikoisammattilaisia.

Nimimerkiltä "Oikea päätös" kysyisin, että miten henkilön transsukupuolisuus vaatisi erityisjärjestelyjä tai aiheuttaisi ongelmia asiantuntijatehtävissä?
  smo • 27.07.2017 10:04
Kun minä suoritin varusmiespalveluksen, armeijassa ei ollut yhtäkään tehtävää jossa genitaaleja olisi tarvittu. Kaikenlainen seksuaalinen kanssakäyminen oli ja on jopa kiellettyä. Kun armeijassa kerran menestyvät sekä miehet että naiset, ei ole mitään syytä karsia "jotain siltä väliltä" -ihmisiä pois. Eri kokoisia ja voimaisia ihmisiä on sukupuolesta riiippumatta, minulla armeijakaverina oli sotilaskuljettajana miehekäs mies joka lyhyytensä vuoksi ei ylettynyt sulkemaan maastokuorma-auton takalaitaa, ajoi siis matalampia autoja.

Transihmisiä armeijassa joka tapauksessa on tai olisi hyvin pieni määrä, ei sillä ole merkitystä terveydenhoitokulujen kokonaisuudessa. Varsinkaan kun heistä vielä harvempi isoihin operaatioihin kesken palveluksen ryhtyy.
  Ei genitaaleilla sodita (ei rekisteröitynyt) • 27.07.2017 13:16
smo: "Nimimerkiltä "Oikea päätös" kysyisin, että miten henkilön transsukupuolisuus vaatisi erityisjärjestelyjä tai aiheuttaisi ongelmia asiantuntijatehtävissä?"

USA:n armeijassa kaikilla on sota-aikainen komennus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi päätyä ulkomaille taistelukentälle ja siihen pitää olla valmius, myös siis konttorihenkilökunta. Olosuhteet kentällä voivat olla varsin kurjia eikä mahdollisuuksia mihinkään ylimääräisen ole olemassa.

On selvä, että henkilö, jolla on pysyvä terveydenhoidon tarve, on silloin rasite kenttätilanteissa. Vaihtoehtoisesti hänelle ei voida antaa kenttätehtäviä lainkaan, joka olisi sääntömuutos USA:n armeijan nykytilanteeseen.

On huomattava, että USA:n armeijaan ei pääse edes pienillä vaivoilla. Jo lättäjalkaisuus tai huono näkö voi johtaa armeijauran kaatumiseen. Miksi silloin henkilö, jolla on paljon lääketieteellisiä haasteita pitäisi saada ohittaa kaikki nämä muut?

Transsukupuolisiin liittyy myös moni henkinen ongelma. USA:n armeija rekrytoi hyvin erilaisia ihmisiä esim. sotilaiksi eivätkä kaikki suinkaan ole kalifornialaisia liberaaleja, joka ottavat transun avosylin vastaan. Asiaa ei edesauta, että transsukupuolisilla on paljon korkeampi itsemurha-alttius kun muilla. Aseellinen ympäristö ja itsemurha-alttius ei kuullosta hyvältä yhdistelmältä.

Eräs asia, joka ei uutisissa ole tullut esiin on, että transsukupuolisten salliminen armeijassa on johtanut hyvin kalliisiin terveydenhoitokustannuksiin. Armeijahan huolehtii henkilökuntansa terveydenhuollosta ja nyt on syntynyt tilanne, missä transsukupuoliset armeijassa leikkauttavat itsensä veronmaksajien piikkiin koska heitä ei voi erottaa. On selvä, ettei tällainen toiminta voi kuulua puolustusvoimien tehtäviin.

Transsukupuolisia on hyvin vähän armeijassa nykyiselläänkin ja heidät on sallittu vain vuoden päivät Obaman päätöksellä. Ongelma on siis kovin pieni ja Trumpin hallinto on nyt vain palaamassa vuoden takaiseen tilanteeseen. Aloite on kuitekin armaijalta joka on halunnut lakkauttaa transohjelmansa.
  Oikea päätös (ei rekisteröitynyt) • 27.07.2017 23:07
Sateenkaarivähemmistöjen korkeampi itsemurha-alttius johtuu vain ja ainoastaan siitä, että nimimerkin "Oikea päätös" kaltaiset ihmiset polkevat heitä suohon ja tekevät elämästä vaikeaa.
  Ei genitaaleilla sodita (ei rekisteröitynyt) • 28.07.2017 01:31
Tutustukaa Israelin puolustusvoimien LGBT-saavutuksiin.

Israelissa naisetkin suorittavat tasa-arvoisesti asevelvollisuuden, mikä taas suomessa tuntuu täysin mahdottomalta.
  Noladeti LaShalom (ei rekisteröitynyt) • 28.07.2017 01:48
Nimimerkki "Oikea päätös" edustaa kaikkeudessaan loistavaa esimerkkiä nykypäivänäkin vielä kaikkialle ulottuvasta räikeästä transfobiasta ja hänen "argumenttinsa" ovat pelkkiä mutu-tuntumalla heitettyjä ennakkoluuloja ja olettamuksia ilman mitään oikeaa asiatietoa.

Muun muassa transsukupuolisilla ei todellakaan ole enää prosessin läpikäymisen jälkeen _mitään_ "pysyvää terveydenhuollon tarvetta" tai "lääketieteellisiä haasteita".

Samoin korkea itsemurhaluku johtuu nimenomaan transfobiasta, jota "Oikea päätös" täällä myös itse levittää näin edesauttaen itsemurhia. Huomionarvoista on se, että homoillakin on yhtä lailla korkea itsemurhariski, mutta sehän ei "Oikeaa päätöstä" haittaa, koska tämä on vain tekosyy ja takana tälle roskalle on pelkkä transfobinen motiivi.
  ._. • 28.07.2017 02:00
"Nimimerkki "Oikea päätös" edustaa kaikkeudessaan loistavaa esimerkkiä nykypäivänäkin vielä kaikkialle ulottuvasta räikeästä transfobiasta ja hänen "argumenttinsa" ovat pelkkiä mutu-tuntumalla heitettyjä ennakkoluuloja ja olettamuksia ilman mitään oikeaa asiatietoa."

Heh, sorruit sitten koko kasaan argumentaatiovirheitä mielipiteesi tueksi.

Ei minulla ole mitään irrationaalista pelkoa (fobiaa) transihmisiä kohtaan. Miksi pelkäisin heitä? Kerroin nyt vain muutaman tosiasian USA:n armeijasta ja "kumosit" mielestäsi kaiken mesoamalla tyhjänpäiväisyyksiä.

Netissä on paljon perusteluja miksi transihmisten armeijaura ei ole hyvä idea. Voit itse googlailla niitä.

Olennaista on kuitenkin ymmärtää, että USA:n armeijahan ei varsinaisesti kiellä transihmisiä palvelemasta. Eihän armeija edes voi tietää kuka on trans ja kuka ei ole, ellei itse tule esiin asian kanssa.

Vasta silloin kun transihmiset alkavat puuhaamaan sukupuolenvaihdon kanssa, asia tulee esiin ja muodostuu armeijalle ongelmaksi monella tavalla. Eräs ongelma on kaikki leikkaukset ja hormonihoidot, jotka armeija nykyisellään joutuu maksamaan ja ylläpitämään.

Transihmiset voivat siis jatkossakin palvella kunhan he eivät ala sukupuolenvaihtoon kesken sotilaallisen uransa. Toinen edellytys on tietysti henkinen stabiliteetti. Siitä kuka tahansa voi saada potkut tälläkin hetkellä.

"Samoin korkea itsemurhaluku johtuu nimenomaan transfobiasta"

Ei tietenkään johdu. Itsemurha-alttius perustuu transihmisen omaan elämäntilanteeseen eikä sitä voi pistää muiden syyksi.

Sinänsä sillä ei ole merkitystä mistä itsemurha-alttius johtuu. Armeija ei vain ole hyvä paikka ihmisille, jolla on itsetuhoisia ajatuksia ihan riippumatta syystä.

Lopuksi on ymmärrettävä, että armeija, etenkään USA:n kaltainen palkka-armeija, ei ole mikään tasavertaisuuden ja kaikkien oikeuksien tyyssija. Sen ei pidä ollakaan sitä, vaan armeijaan pitää valikoitua sellaiset yksilöt, jotka pystyvät ilman ylimääräisiä rasitteita suoriutumaan tehtävistään.

Ja juuri sen takia USA:n armeijalla on lääketieteelliset kriteerit rekrytoidessaan henkilökuntaa. Ei ole mitään syytä antaa transihmisille mitään erivapauksia tässä asiassa kun tavallinen amerikkalainen nuori ei koskaan pääsisi läpi samankaltaisilla rasitteilla.
  Oikea päätös (ei rekisteröitynyt) • 28.07.2017 20:53
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy