Tietokonepelien maailmassa hlbti-kielteinen häirintä ja nimittely yleistä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanke kartoitti kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä. Tiistaina julkaistun selvityksen mukaan henkilökohtaisesti vihapuheen tai häirinnän kohteeksi kertoi joutuneensa useampi kuin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneista.

Kilpailullisen pelaamisen yhteydessä tapahtuvassa häirinnässä ja nimittelyssä on kyse yleensä rasistisesta, transsukupuolisuuteen ja homoseksuaalisuuteen sekä ikään liittyvistä kielteisistä kommenteista ja vähättelystä. Homo- tai transkielteisiin kommentteihin oli törmännyt 74 prosenttia vastanneista, ja 55 prosenttia vastanneista kertoi törmänneensä seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvään kommentointiin. Yleisin solvaamisen muoto on toisen pelaajan pelitaitojen haukkuminen.

- Häirintä ja vihapuhe aiheuttavat yksilötasolla muun muassa pahaa mieltä, uniongelmia ja pelaamisen lopettamista väliaikaisesti tai kokonaan.

Kaikkiaan 156 vastaajasta 90 prosenttia vastaajista toivoi, että vihapuheeseen ja häirintään puututtaisiin, ja yli 80 prosenttia toivoi, että pelaajat kannustaisivat toisiaan enemmän. Vastaajat kuuluivat ikäryhmään 15-29 -vuotiaat, ja he pelasivat muun muassa Counter-Strike: Global Offensive-, Overwatch ja League of Legends -pelejä.

Non-toxic –selvityksen on tuottanut projektitutkija Ella Alin. Selvitys on osa kaksivuotista Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanketta, jota rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki. Pääyhteistyökumppanina toimii Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ry.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pelaamisen todetaan olevan kasvava lasten ja nuorten harrastus, ja sen tarjoavan nuorille väylän rentoutua, viettää aikaa kavereiden kanssa ja yhteenkuulumisen tunnetta muiden pelaajien ja pelikulttuurin jäsenten kanssa. Pelaaminen nähdään myös osana nuorisotyötä. Sitä pyritään kehittämään turvallisemmaksi kaikille, ja sen vuoksi pyritään selvittämään, minkälaista häirintää ja vihapuhetta nuoret pelikulttuurissa kokevat.

Helsinki: Non-toxic-hanke: suurin osa pelaajista törmännyt häirintään tai vihapuheeseen
Non-toxic - Selvitys kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä (raportti)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!