The Aviator – Lentäjä

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Ossi Halme

Nerouden ja hulluuden raja voi olla häilyvä, Howard Hughes oli kumpaakin.

Amerikkalainen perintömiljonääri Howards Hughes oli maailmansotien välissä maansa kiistellyimpiä hahmoja. Hughes menetti vanhempansa nuorena ja sai tuon ajan mittakaavassa valtavan perinnön. Perinnön parhaita puolia oli isä-Hughesin öljynporauksessa käytetyn kaluston pantentit, jotka toivat rahaa jatkuvana virtana. Ja rahaa Howard Hughes tarvisikin. Hughesin (Leonardo DiCaprio) intohimoina olivat lentäminen ja elokuvat. Hughes antaa vastoin kaikkia terveen järjen varoituskelloja rahan palaa massiivisiin elokuvaspektaakkeleihin ja enemmän tai vähemmän – useimmiten vähemmän – toimivien lentokoneiden valmistamiseen. Olipa Hughesilla aikoinaan maailman suurin yhden ihmisen omistama lentolaivasto. Lisänä lentokonemaniaan Howard Hughes pistää taalansa likoon Hollywoodissa. Viettipä Hughes yhteiseloa hetken aikaa suuren Katharine Hepburninkin kanssa.

Vastapainona mahtipontisille lentokoneille ja elokuville Howard Hughesilla oli myös tunnettu pimeä puolensa: pakkoneuroosit. Scorsese kuvaa elokuvassa kouriintuntuvasti Hughesin äärimmäisyyksiin menevää bakteerikammoa ja hygieniavimmaa. Todellisuudessakin Hughes vietti elämänsä viimeiset vuoden omasta tahdostaan käytännössä eristyksissä muusta maailmasta.

Tätä kirjoitettaessa en ole nähnyt Clint Eastwoodin Million Dollar Babya, mutta siltä elokuvalta on lupa odottaa suuria, sillä sehän vei parhaan elokuvan sekä parhaan ohjauksen Oscarit suoraan Scorsesen Lentäjän keulan edestä jättäen tälle vain armopaloja. Lentäjässä eletään täysillä. Elokuvan visuaalinen- ja äänimaailma ovat huolella tehtyä ammattityötä eikä turhaan tekniseen kikkailuun sorruta, vaikka ohjaajalla varmasti onkin ollut siihen suuri kiusaus. Leonardo DiCaprio ei laske nimiosassa ulkonäkönsä varaan vaan näyttää kuuluvansa Hollywoodin kovaan kaartiin. Myöskin Kate Blanchettin Kate Hepburn näyttää ja kuulostaa kohteeltaan ja on siten ansainnut Oscarinsa. Ainoa selkeä lapsus castingissa on Jude Lawn kiinnitys Erroll Flynniksi. Kun Law kerrankin tekisi muutakin kuin näyttäisi ylimieliseltä patsastelijalta, niin hänen osuutensa elokuvassa rajoittuu pariin minuuttiin.

Vaikka Lentäjä tuo esille myös Howard Hughesin neuroottisenkin puolen, sillä ei mässäillä. Hughesista luodaan enemmänkin traaginen hahmo kuin sairaan miehen muotokuva. Elokuva myöskin ymmärtää lopettaa ajoissa eikä venytä turhia minuutteja Howardin elämän ehtoopuolen kuvaamiseen. Lentäjä kuvaa Howard Hughesin tavalla, jota historiankirjoitusten ei tarvitse hävetä: mieheltä joka vastoinkäymisistään huolimatta pystyi ja uskalsi luoda visioita ja toteuttaa niitä suurella tunteella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Elokuvan kotisivut The Aviator

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!