Tärkeä dokumentti BBC:ltä homofobiasta maailmalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 3

Brittinäyttelijä ja tv-dokumentaristi Stephen Fry on tehnyt BBC:n tuotantona kaksiosaisen dokumentin homofobiasta eri puolilla maailmaa.

Dokumentissa Stephen Fry osoittaa yleisesti, kuinka suhtautuminen homoihin on muuttunut paljon aikaisempaa myönteisemmäksi hänen elinaikanaan.

Vuosia sitten Stephen Fry päätti tulla ulos kaapista, esimerkkinään pariskunta Elton John ja David Furnish. Hän tapaa ohjelmassa myös yhdysvaltalaisnäyttelijä Neil Patrick Harrisin, jonka kaapista ulostuloa on seurannut epäilyksistä huolimatta huomattavan nousujohteinen taiteilijaura.

Kaikesta kehityksestä huolimatta maailmassa on olemassa vieläkin maita, joissa homoseksuaalisista teoista voidaan langettaa jopa kuolemantuomio. Fry vierailee Ugandassa. Hallitus aikoo saada voimaan lain, joka mahdollistaisi homojen kuolemantuomiot. Pelkästään lain valmistelukin on vaikeuttanut siellä homojen elämää vielä entisestään. Haastateltu ministeri, jopa uhkailee, että hän voisi pidätyttää Fryn tämän mielipiteiden vuoksi.

Ugandassa Fry haastattelee lesbonaista, joka joutui nk. korjaavan raiskauksen kohteeksi. Miehet uskovat "parantavansa" lesbonaiset tuolla tavoin heteroiksi. Raiskauksen seurauksena nainen tuli kaiken lisäksi heti raskaaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös toisena esimerkkinä raaimmasta mahdollisesta suhtautumisesta ovat kuvat nuorten homomiesten hirttäjäisistä Iranissa.

Yhdysvalloissa Fry tapasi erään kiivaimmista homojen eheytysterapioiden puolestapuhujista tohtori Joseph Nicolosin. Tämä lupaa muuttaa terapioillaan homot heteroiksi. Tässäkään haastattelussa eheyttäjä ei pysyty esittämään mitään luotettavaa ja tutkittua tietoa nk. eheytysterapioiden tuloksista.

Sarjan toisessa jaksossa Fry vierailee Brasiliassa, jossa pidetään maailman suurin Pride-karnevaali, paraateineen kaikkineen. Vahvasti katolisessa Brasiliassa homojen oikeuksia takaavat tasaveraiset lait ovat kärkiluokkaa koko maailmassa. Nopealla muutoksella on kuitenkin hintansa. Myönteisiä saavutuksia on seurannut vakavia takapakkeja. Homoihin kohdistuu siellä paljon väkivaltaa. Dokumentissa todetaan, että Brasiliassa keskimäärin joka 36. tunti yksi homo murhataan.

Stephen Fry tarkastelee myös Venäjän nykytilannetta homojen oikeuksien kannalta. Nykyhallitus ja Venäjän ortodoksikirkko ovat jatkuvasti vaikeuttamassa homojen elämää ja oikeuksia tuossa yhteiskunnassa. Räikeän kielteiset, homovastaiset asenteet kaikkine virheellisine ennakkoluuloineen tulevat Vitaly Milonovin suusta. Hän on ollut surullisen kuuluisan Pietarin "homopropagandalain" isä. Fry varoittaa haastateltavaa suoraan siitä, että tajuaako hän todella haastattelun menevän nähtäväksi ja kuultavaksi kaikkialla maailmassa. Se ei kuitenkaan Milonovia pysäytä. Haastattelu tehtiin hänen työhuoneessaan. Suhdetta ortodoksikirkkoon alleviivaa hänen huoneessaan oleva kookas arkkipiispan muotokuva.

Dokumentin teko kesti parisen vuotta. Fry sai moitteita julkisuudessa siitä, että arabimaat jätettiin dokumentoimatta. BBC:n johto kielsi turvallisuussyistä Stephen Fryta tekemästä haastatteluja paikan päällä pahamaineisimmissa arabimaissa.

Henkilökohtaisesti Stephen Fry koki dokumentin teon niin raskaaksi, että yritti eräässä vaiheessa itsemurhaa. Fry on todennut itsellään olevan taipumusta masennukseen.

BBC esitti kaksiosaisen dokumentin Englannissa lokakuussa 2013. Katsojaikärajaksi oli asetettu 16 vuotta. YLE:lle on lähetetty toivomus dokumentin hankkimiseksi Suomeen. Asialle ei ole vielä varmistusta. YLE on hankkinut runsaasti BBC:n dokumenttituotantoa. On oletettavaa, että myöskin tämä dokumentti esitetään täällä.


Dokumenttisarjan esittelyä

3 kommenttia

Aihepiiriltään ohjelma soveltuisi erinomaisesti esitettäväksi vaikkapa tasa-arvoisen avioliiton eduskuntakäsittelyn alla. Epäilemättä keskustelu tuossa vaiheessa muutenkin roihahtaa uuteen vauhtiin, kun viimeinen taisto alkaa.