Tšad: homosuhteet tulossa rangaistaviksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Tšadista on tulossa 37. samaa sukupuolta olevien väliset suhteet kieltävä Afrikkalainen valtio. Asiasta kertoo The Guardian. Mikäli laki hyväksytään, homoseksuaalisesta suhteesta voidaan tuomita 20 vuotta vankeutta ja sakkoja.

Hallituksen mukaan uusi lainsäädäntö suojelee perhettä ja on sopusoinnussa sikäläisen yhteiskunnan kanssa. Hallituksen ministerit ovat äänestäneet laista. Laki on menossa kansanedustajien käsiteltäväksi, ja presidentin pitää lopuksi vahvistaa päätös.

Maan nykyinen rikoslaki on yli puolen vuosisadan ikäinen, eikä siinä ole suoranaisesti mainittu homoseksuaalisuutta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä: ne katsovat, että ratkaisu on jälleen yksi taka-askel homoseksuaalien oikeuksista käytävässä kamppailussa Afrikassa. Amerikkalaislähtöinen Robert F Kennedy Centre for Justice and Human Rights vaatii Tšadin presidenttiä luopumaan valmisteilla olevasta laista. IRFK Centerin johtaja sanoo, että tällainen lakipykälä olisi työkalu syrjinnälle, ei oikeudelle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uudessa rikoslaissa on määrä lakkauttaa kuolemanrangaistus. Viimeksi maassa on pantu toimeen kuolemanrangaistus yli kymmenen vuotta sitten. International Federation for Human Rights -ihmisoikeusjärjestön Afrikan johtaja Florent Geel sanoo kuolemanrangaistuksen poistamisen olevan hyvän uutisen, joka kuitenkin valitettavasti on naitettu homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin kanssa.

The Guardian: Chad becomes 37th African state to seek ban on homosexuality
GayStarNews: Chad wants to criminalize gay sex
HS: Tšad kieltämässä homoseksuaalisuuden ja lakkauttamassa kuolemanrangaistuksen

1 kommenttia

"Maan nykyinen rikoslaki on yli puolen vuosisadan ikäinen, eikä siinä ole suoranaisesti mainittu homoseksuaalisuutta."

Afrikassahan on selvä jako siinä, miten lait siellä kunnioittava afrikkalaisia monimuoitoisuuden perinteitä. Britannaian entisten siirtomaiden laeissa niitä ei kunnioiteta, koska Britanniakaan ei kunnioittanut.

Mutta koska Tsad oli aikoinaan Ranskan siirtomaa, siellä oli Ranskan Suuren Vallankumouksen lakien, eurooppalaisen demokratian ja ihmisoikeuksian vaikutus - Ranskan laeistahan poistettiin 1700-luvun lopulla aiempi, kristilliskatolinen tuomio homorakkaille ihmisille.

Nyt ovat sitten taas umpiuskovaiset päässeet vaikuttamaan viha-aatteillaa ja luonnottomilla uskomuksillaan Tsadiinkin, valitettavasti.