Suomenuskoiset vihkivät myös samasukupuolisia kunhan laki on voimassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Suomalaista muinaisuskoa elvyttävä Karhun kansa -yhdyskunta tarjoaa lainmukaiset mahdollisuudet avioliiton solmimiseen myös uuden avioliittolain aikana. Viranomaiset ovat äskettäin myöntäneet Karhun kansan jäsenelle Miika Vanhapihalle vihkimisoikeuden. Toinen oikeushakemus on vielä kesken.

Uuspakanallinen Karhun kansa sai uskonnollisen yhdyskunnan aseman vuoden 2013 lopulla. Maistraatin myöntämä vihkimisoikeus on henkilökohtainen, mutta sitä anoo nimeämälleen henkilölle uskonnollinen yhdyskunta.


Ensimmäisiä suomenuskoisia häitä vietetään syyskuussa, kertoo aiheesta uutisoinut Kotimaa24. Avioliittolain muutosten astuttua voimaan ensi keväänä yhdyskunta ilmoittaa vihkivänsä myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Karhun kansa edellyttää vihittäviltä, että ainakin toinen heistä on suomenuskoinen. Yhteisön jäsenyyttä ei vaadita, vaan oman suomenuskoisuutensa voi osoittaa esimerkiksi keskustelemalla vihkioikeuden haltijan kanssa. Avioliittolaissa määriteltävien ehtojen on oltava voimassa.

Vihkikaavaa ei ole. – Vihkimisen suunnittelussa lähdetään liikkeelle avioliittoon aikovien tarpeista, ajatuksista ja tunteista, Vanhapiha sanoi Kotimaalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

– Kotoperäisen uskomusperinteen ja kansanuskoisen hääperinteen tarkastelu antaa aineksia sen pohtimiseen, minkälaisia juttuja toimitukseen voidaan ottaa mukaan.

Syyskuiseen vihkimiseen on Kotimaan mukaan tulossa esimerkiksi rituaali, jossa hääpari polvistuu karhuntaljalle ja Vanhapiha lyö kirveellä parin ympärille suojaavaa väkeä tai voimaa edustavan ringin.


Uutinen Kotimaassa
Karhun kansan nettisivusto

1 kommenttia

Hienoa!

Heinäkuun puolessa välissä olikin Karhunpäivä, vanha keskikesän päivä, jolloin oli kesän lämpimin aika. Tuolloin palvottiin karhua vahinkojen ja vaaran välttämiseksi.

Mutta jospa ei käytettäisi perinteisestä suomalaisesta uskonnostamme "pakana" -nimitystä, joka on maahanmuuttaja-kristinuskovaisten Roomassa käyttöön ottama pilkkanimitys muista uskonnoista.

Etenkin kun kristinuskovaisten kirkkokunnat ovat avioliittojen vihkimisessä nyt Suomessa ainakin vielä luonnottoman vajavaisia uskomusasenteissaan suomalaisten rakkausliittoja kohtaan.