ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Sukupuoliteoreetikko Judith Butleria vastaan osoitettiin mieltä Sao Paulossa Brasiliassa

vaeltaja2006 • 09.11.2017 17:37 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Judith Butlerin perusteos on Hankala sukupuoli, suomennos vuodelta 2006.
Amerikkalainen filosofi ja sukupuoliteoreetikko Judith Butler sai viime tiistaina vastaansa vihaisen mielenosoituksen Brasiliassa Sao Paulossa, jossa hän oli osallistumassa demokratiaseminaariin. Butleria vastaan oli kerätty 300 000 allekirjoittajan adressi.Ruotsin radion mukaan noin sata ihmistä oli kerääntynyt seminaaripaikan eteen. Joukko huusi: ”Butler ulos” ja samaan aikaan poltettiin Butleria muistuttavia nukkeja. Banderolleissa vaadittiin: ”Kuolema genderideologialle” (sukupuoli-ideologialle) ja ”Tytöt ja pojat syntyvät erilaisina”. Vastapäisellä sivustalla oli ainakin 130 vastamielenosoittajaa, joilla oli sateenkaarilippuja ja omia iskulauseita. Mielenosoitukset kestivät noin kaksi tuntia.Ruotsin radion uutisessa arvioidaan, että mielenosoitus liittyi äärioikeistolaisten ryhmien vahvistumiseen viime vuosien aikana. Tällä hetkellä tulevien presidentinvaalien vahvin ehdokas on Jair Bolsonaro, ja hänen johtoasemansa on ehkä tullut hänen seksistisistä ja homofobisisita lausunnoistaan.
Judith Butlerin sukupuoliteorian perusteos ”Hankala sukupuoli” ilmestyi vuonna 1990. Suomeksi se saatiin vuonna 2006. Ranneliikkeen artikkelissa vuonna 2010 muisteltiin lukukokemuksia kirjasta

ranneliike.net


Judith Butleria syytetään esim. evankelikaaleissa uskonnollisissa piireissä ns. ”gender-ideologian” luojana. Mm. keskustelu kolmannesta sukupuolesta ja sukupuolen ”häivyttämisestä” varhaiskasvatuksessa (ei tyttöjä tai poikia vaan lapsia) juontaa juurensa Butlerin sukupuoliteoriaan.

Judith Butlerin ajattelun lähtökohtaa kuvasi vuonna 2009 Olli Stålström ranneliike.netin keskustelupalstalla näin:

Butlerin uraauurtava kiteytys on se, että biologinen sukupuoli (sex), sosiaalinen sukupuoli (gender) ja seksuaalisuus (sexuality) ovat ovat toisistaan täysin riippumattomia ilmiöitä, joilla ei ole mitään välttämätöntä sisäistä riippuvuutta. Siten siitä, että joku on esim. mies ei minkään sisäisen logiikan kautta välttämättä seuraa mitään persoonallisuuden ominaisuuksia. Ne ovat ympäristön ja kulttuurin tuottamia. Biologiselta ulkoasultaan miehillä voi olla laaja kirjo käyttäytymisen ja persoonallisuuden piirteitä karskin junttimaisesta herkkään taiteellisen kukkakeppiin. Sama koskee seksuaalista suuntautumista, jossa ei vallitse mitään sisäistä pakottavaa sääntöä sukupuolen, sukupuoliroolin ja seksuaalisen suuntautumisen välillä. ranneliike.net


Runsas viikko sitten ranneliike.net kertoi Berliinin homomuseon näyttelystä, jossa kuvataan queer-elämää Sao Paulossa viime vuosikymmeninä. Näyttelyn kuraattori kertoi, että Brasiliassa on viime kuukausina levinnyt vahvasti hlbtiq-vastainen mieliala.

ranneliike.net


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Minun täytyy sanoa, etten yhtään ihmettele miksi gender-ideologiaa ja siten Butleria kritisoidaan (kunhan kritisoidaan siivosti). Butler on esittänyt vain yhden mallin, joka ei ole millään tavalla välttämätön selitysmalli. Se ei ole selitysvoimaltaan riittävä tai edes tarpeellinen valtavan enemmistön kohdalla. Se antaa hyväksyttävyyttä vähemmistöille, mutta se ei voi tarkoittaa, että sen takia lainsäädäntöä muutetaan kohti sukupuoletonta yhteiskuntaa (vaikka parhaillaan se tarkoittaa juuri sitä). Ainoa järjellinen selitys sille, miksi gender-ideologia ja kaikenlainen ydinperheen merkitystä vähentävä suuntaus on täysin läpi lyönyt on poliittinen. Nimittäin vasemmistopoliittinen, ei kuitenkaan puoluepoliittinen. Ydinperheen hajottaminen ja yhteiskunnallinen häivyttäminen on uusvasemmiston (mm. Marcuse) tavotteiden ytimessä ja seksuaalinen vapautuminen, gender-ideologia ja lgbt-murros ovat sen työkaluja. Vasemmistoetiikka pehmitti moraalin ja siten perheet, ja nyt on sitten perheet ja ihmisten seksuaalinen käyttäytyminen riittävän rappiolla, että samaan syssyyn voidaan muuttaa ihan kaikki mitä perheellä ja seksuaalietiikalla on yhteiskunnassa tarkoitettu ja toimivaksi todettu. Tämä kuulostaa kovalta, mutta näin tämä näyttäytyy. Itselläni on siis lesbo serkku ja työkaveri, sekä tunnen homon ja tulen kaikkien kanssa hyvin juttuun. Ihminen ei ole vain suuntautuneisuutta tai seksuaalisuutta. En kirjoittanut tätä siis kiukkuisena tai fobioissani. Niin ja olen evankelikaalinen kristitty, jos joku ihmettelee miksi olen mitään mieltä.
  Jaakko (ei rekisteröitynyt) • 10.11.2017 13:38
Filosofi Butlerin ajatusmalli ei liene mainstreamiä sukupuolen tutkimuksessa tai sitten häntä tulkitaan usein väärin.

Luonnontieteet ovat jo pidempään uudelleen tarttuneet sukupuolen tutkimukseen (ensimmäiset alan tutkijat 1800-luvulla olivat biologeja ja lääkäreitä). On selvää, että sellaisilla asioilla kuin testosteroni ja estrogeeni on vaikutusta ihmiseen, ihan persoonan piirteiden tasolla. Sama ihminen testosteronilla ja blokkereilla voi käyttäytyä eri tavoin. Tämä vain karkeana esimerkkinä. Vaikkapa neuroendokrinologia on hyvin monimutkaista ja pelaa suhteellisten pitoisuuksien, reseptoritiheyksien jne. kentällä. Ja variaatioita piisaa. Se, että biologia tuottaa erilaisiin yksilöihin keskimäärin erilaista käyttäytymistä, ei vie keneltäkään arvoa pois. Kaikki variaatiot ovat lähtökohtaisesti yhtä arvokkaita, mutta tietyt variaatiot ovat kiistatta yleisempiä kuin toiset eikä tätäkään tosiasiaa tule sivuuttaa.
  Yesman • 10.11.2017 20:57
"Butlerin uraauurtava kiteytys on se, että biologinen sukupuoli (sex), sosiaalinen sukupuoli (gender) ja seksuaalisuus (sexuality) ovat ovat toisistaan täysin riippumattomia ilmiöitä,"

Ei tuossa ole mitään uranuurtavaa vaan se on pseudotiedettä, huuhaata.

On aika paksua väittää, ettei sukupuoli ja seksuaalisuus korreloisi toistensa kanssa. Miten on edes mahdollista päätyä näin järjettömään väittämään, jonka kuka tahansa voi kumota ihan omiin kokemuksiin vedoiten.

Butler ei ilmeisesti ole kuullut kellokäyrästä ja jakaumista mitään, vaan olettaa, että jos kaikki miehet eivät ole stereotyyppisiä seksuaalisesti aggressiivisia miehiä, miehyys on pelkkä keksintö.

Ymmärrän hyvin ettei brasilialaiset halua näitä huuhaatutkijoita maahansa levittelemään soopaansa.
  Tiede kunniaan (ei rekisteröitynyt) • 10.11.2017 21:56
katolilainen Jair Bolsonaro ja häntä jopa tukevat neo-helluntailaiset ovat aika ruutitynnyri.

Voi toki sanoa myös "Sama koskee seksuaalista suuntautumista, jossa ei vallitse mitään sisäistä pakottavaa sääntöä sukupuolen, sukupuoliroolin ja seksuaalisen suuntautumisen välillä.", jos haluaa tuntea pakottavaa tarvetta säännöttää kaikki queereiksi, mutta pakkohan ei ole mitenkään hyväksi kenellekään.

Sen sijaan Butlerin 3kantanäkemyksessä biologinen sukupuoli (sex), sosiaalinen sukupuoli (gender) ja seksuaalisuus (sexuality) on toki myös paljon itua, hahmottamaan esim. transgender-ihmisiä. Eli tuolla Butlerin 3kannalla voi kohtalaisen kuvaavasti määritellä sukupuoli- ja seksuaalisuus-variaatioiden päätyypit. Esim homo on man-sex & man-gender & man2man-sexuality.
  human • 10.11.2017 23:01
Minä uskon taas siihen, että seksuaalisia vähemmistöjä vastustetaan pitkälti rahan takia: hyvinvointia ( ja menestystä ) ei haluta jakaa ja sallia. Heterot haluavat rikastumiskanavat itselleen. Nyt ovat heteronaiset saamassa oman osansa. Seks vähemmistöt halutaan pitää kuraportaassa: heidät tapetaan tai laitetaan vankilaan. Ihmiset tappaa rahan takia. Uskonto on hyvä väline, mutta se on tekosyy. Vatikaani on hyvin rikas omine pankkeineen. Homoja ei haluttaisi papeiksi, koska he pääsevät status asemaan. Kaikki on avoinna "vain heteroille".

Tällaisilla teorioilla on vähän merkitystä, kun vastassa ovat ahneet heteromiehet. Saahan sitä kirjoittaa. Putin teki kaikkensa ettei Amerikkaan tule naista presidentiksi.

Kommenttia muokattu: 11.11.2017 klo 02:56
  Kolmoisritti • 11.11.2017 02:49
Samoin kuin Butler määrittelee 'genderin' sosiologisesti, määrittelee 'Jaakko' 'vasemmiston' subjektiivisesti yleistäen.
Lisäksi 'Jaakko' määrittelee oman 'hyväksyntänsä' subjektiivisesti gender-hyväksyväksi, mutta samalla hänen subjektiivisen maailmankatsomuksensa vastaiseksi. Tässä tapauksessa nimenomaan subjektiivisesti, HÄNEN kannaltaan objektiivisesti. 'Vasemmistoon' viitataan siis subjektiivisesti vääränä filosofiana, mistä seuraa 'objektiivinen' oikeutus tuomita subjektiivisia ennakkoluuloja.
Länsimaisen demokratian (vrt. Euroopan tuomioistuimien ja -neuvoston julkilausumat ja päätökset, siis 'enemmistö') kannalta tämä enemmistö-teoria on kummallinen: "riittävä tai edes tarpeellinen valtavan [paino sanalla 'valta'] enemmistön kohdalla".
Nämä kansainväliset instituutiot ovat nimenomaan vahvistaneet vähemmistöjen tarpeiden huomioonottamisen TARPEELLISUUDEN. Puhumattakaan nyt tuhansista (talous)sosiologista tutkimuksista.
Miksi enemmistö pelkää vähemmistöä?
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 17.11.2017 01:57
Sori vielä Jaakko:
Mikä on "ydinperheen merkitys"?
Kuuluuvatko nyt myös yksinholtajaperheet tämän 'merkityksen' sisäpuolelle? Säästyykö esim. äiteen syöpäkuoleman jälkeen jäänyt katras 'ydinperheen' taikapiiriin?
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 17.11.2017 02:09
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy