Seta palkitsi tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 3

Seta ry on palkinnut perinteisellä Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla tasa-arvovaltuutettu, varatuomari Pirkko Mäkisen esimerkillisestä työstä transihmisten hyväksi. Kunniarotta-antipalkinto myönnettiin Pietarin kuvernööri Georgij Poltavchenkolle.

Huomionosoitukset julkistettiin Helsinki Priden puistojuhlassa Hakasalmen puistossa lauantaina 30.6.

Pirkko Mäkinen on tehnyt merkittävän linjavalinnan tulkitessaan, että myös sukupuolivähemmistöt eli transihmiset ja intersukupuoliset kuuluvat tasa-arvolain soveltamisalaan. Mäkisen linjaus on Setan arvion mukaan vaikuttanut siihen, että hallitus on luvannut kirjata sukupuolivähemmistöjen syrjintäsuojan tasa-arvolakiin. Tasa-arvovaltuutettu on määrätietoisesti vaikuttanut Kelan käytäntöjen muuttamiseksi transihmisten hormonikorvaushoitojen ja sairauspäivärahaoikeuden osalta, teettänyt laajan selvityksen sukupuolivähemmistöjen asemasta ja järjestänyt viranomaisille seminaarin sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta.

”Hän on sydämellinen ja antaumuksellinen ihmisoikeusaktivisti, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä tasa-arvon edistämiseksi Suomessa”, Setan puheenjohtaja Outi Hannula sanoi julkistamispuheessaan. ”Tasa-arvovaltuutetun toimisto on monille transihmisille paikka, josta saa neuvoa ja tukea syrjinnän lopettamiseksi”, Hannula totesi. Seta haluaakin kiittää huomionosoituksella toimiston koko henkilökuntaa.

Kunniarotta 2012 on Pietarin kuvernööri Georgij S. Poltavchenko. Hän allekirjoitti keväällä lain, joka kieltää seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta kertomisen alaikäisille Pietarissa. Käytännössä lain avulla voidaan kieltää kaikki homo- ja biseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta käsittelevät julkaisut, kirjat, elokuvat, julkiset puheenvuorot ja mielipiteenilmaisut.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Antipalkinnolla Seta ilmaisee huolensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista lähialueillamme. Myönteinen kehitys ei ole itsestään selvyys missään maassa, ei edes Suomessa. Suomalaisten tulee ilmaista tukensa ihmisoikeuksien puolustajille lähialueillamme, ja vaatia valtioita kunnioittamaan ihmisoikeusvelvoitteitaan.

”Poltavchenko olisi tahtoessaan voinut kieltäytyä lain vahvistamisesta. Laki on Venäjän oman perustuslain ja kansainvälisten sitoumusten vastainen. Tilanne Pietarissa on huolestuttava etenkin, kun sama kehitys on leviämässä muualle Venäjälle”, Outi Hannula sanoi.

Audio
Aluksi venäjänkielinen versio kunniarotan jakamisesta. Sen jälkeen Setan puheenjohtaja Outi Hannula kertoo omenan saajan ja palkittu tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen pitää kiitospuheensa.<br /><br />Audio: Vaeltaja2006

3 kommenttia

Omenan jakamista ensi vuonna voisi miettiä Ulkoministeriölle. Se oli nyt mukana puistojuhlassakin omalla kojullaaan: milloin muut vastaavat laitokset seuraavat perässä?

UM on jo vuosia ollut aktiivinen lhbti-asioissa. Suunnilleen kaikissa UM:n johdolla laadituissa ihmisoikeusselonteoissa ja muistiossa käsitellään lhbti ihmisiä laajasti, Suomen lähetystöjä on opastettu lhbti asioissa ja kaikki kolme ulko- yms ministeriä kolmesta eri puolueesta ovat "lhbti" aktivisteja.
  • 2 / 3
  • hyvää kesää
  • 5.7.2012, 21.13
Omenaa voisi harkita myös Piraattinuorille. Olivat mukana marssimassa vaikka ovat heteroita.