Seksuaalista häirintää - mitä häiriköiden päässä oikein liikkuu?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 14

Perjantaina 24. maaliskuuta Vuoden homoksi alkuvuodesta valittu Tuure Boelius vastaa videoblogissaan seuraajiensa lähettämiin kysymyksiin. Video on otsikoitu "Pippelikuvia ja panopyyntöjä!". Boelius muun asian muassa ottaa esiin saamansa kyseenalaisena pitämänsä ehdotukset.

- Sen jälkeen kun tulit kaapista ulos, oletko saanut paljon ällöttäviä tai limaisia treffipyyntöjä, kysyy eräs Boeliukselle kysymyksen lähettänyt.

Boelius vastaa, että varsinaisia "treffipyyntöjä" ei juuri ole tullut.

- Saan enemmän sähköpostiin sellasia pippelikuvia ja panopyyntöjä "et hei Tuure oisko pikkukivaa, täs kuva mun peeniksestäni", kertoo Boelius videopostauksessaan.

Boelius sanoo videollaan napakasti, ettei halua vastaanottaa kuvia sukupuolielimistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

On hyvä, että tämä teki julkiseksi asian, joka häntä ilmiselvästi häiritsee - ja joka ei ole lainkaan harvinaista. Törkeän seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuvat sekä nuoret että varttuneemmat, niin miehet kuin naisetkin, seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan riippumatta. Unohtaa ei saa myöskään sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, joiden sukupuolisuuteen liittyvä identiteetti joutuu usein vielä rankemman seksualisoinnin kohteeksi.

Seuranhakupalveluiden viestittelyssä sensuroimaton kuvitus yleistä

Erilaisissa sähköisissä seuranhakupalveluissa miehet oheistavat viestiinsä varustuksestaan ottamiaan kuvia - tai paremminkin nostavat kuvat pääasiaksi. Seuranhakupalveluissa suorasukainen kommunikaatio onkin muotoutunut käytännöksi - mutta tällaiseen palveluun hakeutunut yleensä tietää, mitä odottaa. Toisaalta useimmissa palveluissa on mahdollisuus määritellä, millaista seuraa on etsimässä ja siten säädellä yhteydenottojen laatua.

Vaikka suorasukaisuus korostuukin etenkin välineissä, joissa miehet etsivät kontaktia toisiin miehiin, ei ilmiö tietenkään ole yksistään miesten välisen seuranhaun erikoisuus. Naisetkin saattavat tuoda esiin rintavarustustaan miehille osoittamassaan seuranhakuviestinnässä. Millaiset lainalaisuudet on naisten välisessä sähköisessä seuranhaussa?

Erään näkökulman mukaan miesten välisen seuranhaun suorasukaisemman luonteen taustat ovat biologiset; naiset etsivät miehiä keskimääräisesti todennäköisemmin pitkäkestoisempaa suhdetta, ja yhteyttä keskenään etsivien sukupuolet sanelevat seuranhaun lainalaisuuksia.

Homous näyttäytyy yhä yliseksualisoituna

Vaikka homot ja samaa sukupuolta olevien väliset suhteet nähdään yhä useammin "normaalina", ovat historian varjot yhä läsnä. Marginaaliin ajettuun vähemmistöön kuuluvat joutuivat yhteiskuntaan kelvatakseen yleensä ylläpitämään jonkinlaista heterokulissia - ja etsimään läheisyyden ja ihmisten välisen lämmön muruja piilossa ja salaa.

Monet homoseksuaalisuuteen ja miesten väliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvistä stereotypioista ja ennakkokäsityksistä ovat pornoteollisuuden aikaansaannosta. Mukaan on limittynyt tarinoita esimerkiksi marginaaliin työnnettyjen mutta seksuaalisesti aktiivisten homomiesten seuranetsintäkulttuurin erityispiirteistä. Homoseksuaalisuus marginalisoituna ilmiönä on vuosikymmenet kuplinut yleisön näkyville lähinnä tällaisen kautta, äärimmäisen seksikeskeisenä.

Mutta henkilökohtaisesti lähetetty sähköposti?

On totisesti ihmeteltävä kikkelikuvilla ryyditettyjä ehdotuksia jonkun sähköpostiin tai muuhun henkilökohtaiseen viestikanavaan lähettävien kykyä ajatella muulla kuin sukuelimillään. Mitä tällaisten viestien lähettäjien päässä liikkuu, vai liikkuuko yhtään mitään? Mistä syntyy oletus, että joku haluaisi pyytämättä sähköpostiinsa kuvia toisten "vehkeistä" tai että sellaisten lähettäminen olisi millään tavoin asiallinen tapa lähestyä ketään toista ihmistä? Näkevätkö nämä jonkun homouden vain pelkkänä loputtomana seksuaalisena haluna?

Voitaisiinko oppia kunnioittamaan ihmisten oikeutta olla joutumatta sen paremmin fyysisen kuin verbaalisenkaan seksuaalisen häirinnän kohteeksi? Yhtä hyvin niin baarissa, työpaikoilla, kouluissa kuin sähköisissä kanavissakin.

Julkinen kaapistatulokaan ei ole lupa asiattomalle lähestymiselle.

Tuure Boeliuksen videoblogi (YouTube)

14 kommenttia

"Voitaisiinko oppia kunnioittamaan ihmisten oikeutta olla joutumatta sen paremmin fyysisen kuin verbaalisenkaan seksuaalisen häirinnän kohteeksi?"

Tervetuloa homomaailmaan, tollaista se näyttää edelleen olevan. Itse koin nuorempana homobaarit hyvinkin ahdistavina paikkoina seksuaalisen ahdistelun takia. Jos valitti asiasta, oli tiukkapipo. Helppoa ei ole vieläkään, nyt käydään ennemmikn naamaan kiinni (parta). Kun vierailee hoimobaareissa tunnelma on edelleen oudon ahdistava ja epätoivoinen, ihan kun olisi siirtynyt vuosia ajassa taaksepäin. Itselleni sopivat juottolat ovat löytyneet aina tietyn genren musiikin sisältä, ehkä tämä yhdistää enemmän kuin suuntautuminen.
  • 2 / 14
  • Suora toiminta
  • 27.3.2017, 11.31
Olipa syyllistävä avautuminen. Miten muuten muka voi löytää seuraa kuin kysymällä?