ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Seinäjoella rangaistiin pappeja samaa sukupuolta olevien vihkimisestä - tuomiokapitulilla jalkapuut

Sami Mollgren • 18.10.2017 15:45 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli päätti keskiviikkona 18.10. kahden papin rangaistuksesta siitä, että nämä olivat vihkineet samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon.

Seinäjokelainen Henna Salo ja jyväskyläläinen Eeva-Kaisa Rossi saivat kirjalliset varoitukset.

Tuomiokapituli totesi, että pastorit ovat tietoisesti toimineet vastoin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kantaa, Lapuan hiippakunnan piispan Simo Peuran hiippakunnan papeille antamaa ohjeistusta, pappisviran velvoitteita ja pappislupaustaan. Tämän johdosta tuomiokapituli antoi Salolle ja Rossille yksimielisesti kirjallisen varoituksen.

- On valitettavaa, että asioita joudutaan ratkaisemaan tällä tavalla. Pappislupaus ja sitoutuminen kirkon järjestykseen ovat kuitenkin olennaisia velvoitteita. On meidän kaikkien yhteinen etu, että pidämme kiinni yhteisesti sovitusta ja antamistamme lupauksista, piispa Simo Peura toteaa hiippakunnan sivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Tuomiokapitulin perusteluista huolimatta kirkon kanta avioliittokysymyksessä ei ole selkeä, sillä kirkolliskokous ei ole toistaiseksi tehnyt päätöstä puoleen eikä toiseen kirkon avioliittokäsitystä samaa sukupuolta olevien parien kohdalla. Kirkon piispainkokous sen sijaan ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa, kun avioliittolaki uudistuu 1.3.2017.

Päivän aikana Seinäjoella järjestettiin asiaan liittyvä mielenilmaus. Mielenilmauksen järjestäneet papit Kai Sadinmaa ja Ilkka Sariola olivat jalkapuineen tukemassa Saloa ja Rossia sekä osoittamassa mieltään samaa sukupuolta olevien kirkollisen avioliitton vihkimisen puolesta. Mielenilmauksessa Lakeuden Ristin kirkolta aamu kymmeneltä jalkapuita kantaen lähtenyt kulkue eteni muutaman sadan metrin matkan Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulille, jossa kaikki mielenilmaisuun osallistuneet saivat itse istua jalkapuuhun. Kello 15 paikalla toimitettiin myös sateenkaarimessu.

Myös vastamielenosoittajia oli liikkeellä. Paikallaolijat kertoivat näiden käyttäytyneen hetkittäin aggressiivisesti, huutelemalla ja heittelemällä pahvista tehtyjä kylttejä jalkapuissa istuneiden jalkoihin.

Jalkapuu oli yleisesti Suomessakin käytetty häpeärangaistuksen väline, johon rangaistusta kärsivä kytkettiin julkiselle paikalle. Erityisesti kirkko hyödynsi sitä kirkkokurista lipsumisesta ojentamiseen. Suomessa jalkapuurangaistus oli käytössä vuoteen 1848 asti.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
”Rangaistuksen” saaneet papit ottavat iisisti. Kumpikaan ei katso rikkoneensa pappislupausta ja Henna Salo ilmoittaa valittavansa Lapuan tuomiokapitulin päätöksestä.

www.ilkka.fi
  Havainnoija • 19.10.2017 01:06
Myös kirkon on noudatettava suomenlakia. suomessa on sukupuolineutraali avioliittolaki ja siitä ei ole mielestäni oikeus, yhdelläkään papilla kieltäytyä.
  mie vaan. (ei rekisteröitynyt) • 19.10.2017 05:53
Vaikea tosiaan nähdä, missä pappislupausta olisi rikottu: evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole lakiin tai muihin siitä johdettaviin säädöksiin perustuvaa kantaa samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisestä. On vain piispojen kanta/tulkinta asiasta. Ainoana kirkolliskokous voi päättää kirkon kannan - ja se ei ole sitä tehnyt.

Yksittäisen papin kohdalla vihkimiseen suostuminen tai siitä kieltäytyminen on tavallaan selkeämpi tapaus. Eräillä valtion virkamiehillä on vihkmisvelvollisuus, kun taas evlut-kirkon papeilla on vihkimisoikeus. Papeille velvollisuus tehdä työtään tulee työnantajansa (eli kirkon) mahdollisesta määräyksestä. Yksittäinen pappi ei tällaisten toimituksen suhteen ole "palvelutiski", jolta seurakunnan jäsen voisi vihkimistä vaatia.
  smo • 19.10.2017 06:44
Tuomiokapituleihin jättikantelu papeista
jotka ilmoittavat vihkivänsä homopareja. Yhdeksään tuomiokapituliin tehty kantelu koskee 41 pappia, jotka ovat seuraavista hiippakunnista: Turku 1, Tampere 1, Oulu 2, Mikkeli 2, Porvoo 3, Kuopio 4, Lapua 2, Helsinki 24 ja Espoo 2.
Kalevan uutinen:
www.kaleva.fi
Kotimaa24:n uutinen:
www.kotimaa24.fi

Kommenttia muokattu: 24.10.2017 klo 18:56
  Havainnoija • 24.10.2017 18:44
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy