ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Sana "transgender" kiellettyjen sanojen listalle USA:n terveysviranomaisen budjettidokumenteissa

Sami Mollgren • 17.12.2017 14:25 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

CDC on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä.
Yhdysvalloissa tartuntatautien ehkäisystä vastaava CDC-virasto joutuu jatkossa välttämään budjettipapereissaan sanaa "transgender" ja kuutta muuta sanaa. The Washington Post kertoo virkamieslähteisiin viitaten taustalla olevan Trumpin hallinnon ohjeistuksen, josta kerrottiin torstaina joillekin CDC:n korkea-arvoisille viranomaisille.

CDC:n budjettiluonnoksia on lehden tietojen mukaan palautettu asian vuoksi korjattavaksi. CDC ja maan budjetista vastaava virasto eivät virallisesti ole kommentoineet listan olemassaoloa. Sosiaali- ja terveysasioista vastaava ministeriö on ilmaissut kyseessä olevan väärinymmärryksen.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (suomeksi Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset) on Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen, alkuaan malarian hillitsemiseksi.

Kiellettyjen sanojen listalla vulnerable (suom. haavoittuva), entitlement (oikeus), diversity (moninaisuus), transgender (transsukupuolinen), fetus (sikiö), evidence-based (näyttöön perustuva) ja science-based (tieteeseen perustuva).

Sanalistan julkitulo on herättänyt kritiikkiä. Huolta on esitetty CDC:n uskottavuudesta ja mahdollisuuksista tehdä tiedekeskeistä työtä. Samoin vaarantuvan nähdään myös mahdollisuudet ottaa erityisryhmien tarpeet huomioon, jos niihin viittaavia sanoja ei voi käyttää, eikä näin olle budjetoida varoja tällaisille asioille. Transsukupuolisiin liittyvien kysymysten lisäksi myös esimerkiksi hiv- ja zikavirusta vastaan taistelu sekä naisten ja sikiöiden terveyden edistämisen pelätään vaarantuvan.

Tieteeseen perustumisen asemesta viraston pitäisi ilmaista esimerkiksi suosituksiensa perustuvan tieteen lisäksi myös yhteisön normeihin ja toiveisiin.

Transsukupuolisten asemaan keskittyvän NCTE-järjestön perustaja Mara Keisling pelkää, että kuvatunlaiset toimet alkavat todella uhata ihmisten henkeä.

Donald Trumpin presidenttikauden alun jälkeen liittovaltion hallinnon piirissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviin käytäntöihin ja aihepiirin esilläoloon on kohdistunut paljon painetta. Esimerkiksi hlbti-teemaista tietoa on poistettu ministeriöiden ja valtionhallinnon ylläpitämiltä verkkosivuilta. CDC:tä valvova Health and Human Services -virasto poisti verkkosivuiltaan seksuaalivähemmistöjä koskettavan tietopaketin pian Trumpin presidenttikauden alettua.

Aihepiiriä ruvettiin huomioimaan näkyvästi presidentti Obaman kaudella.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Minusta olisi jo aika lopetta höpötys trans- ja muunsukupuolisista.

Ne ovat keksittyä termejä tietyille oireyhtymille, joille löytyy myös lääketieteellinen selitys. Tieteellinen selitys ei kuitenkaan sisällä mitään vaihtoehtoisdia sukupuolia vaan kiteytyvät biologiaan.

Sukupuoli selviää kromosomien perusteella, ja ne hyvin harvat ihmiset, joilla kormosomit ovat normaalista poikkeavia, omaavat edelleen karakteristisia mies/nais ominaisuuksia. Tämä on siis sukupuolen tausta eikä se muutu sanoja muuttamalla tai mielipiteillä miksikään.

Ihan oma asiansa ovat sitten miehet ja naiset, jotka kokevat olevansa väärässä kehossa. He voivat valita muuttaa ulkonäkönsä vastaamaan toista sukupuolta, mutta biologisesti he ovat edelleen sitä sukupuolta, jolla he syntyivät vaikka julkisesti esiintyvät jonain muuna.
  Järki käteen (ei rekisteröitynyt) • 18.12.2017 00:40
Aika sairaaksi alkaa menemään tämä kristillinen hihhulismi Atlantin toisella puolella.
  ._. • 18.12.2017 03:02
Järki käteen: luonto kuitenkin osoittaa monimuotoisuutensa jatkuvasti ja kaikkialla. Kaikelle näyttää löytyvän biologinen taustansa, mutta ihminen on jostain syystä innostunut kutsumaan kaikenlaista "tyypillisestä poikkeavaa" keksityllä termillä "oireyhtymä".

Tieteellinen selityskin voi olla luonnon monimuotoisuuden edessä lattea.

Kyllä, ihmisellä on kaksi yleistä fenotyyppiä - siis lisääntymisen kannalta kaksi sukupuolta. Mutta transsukupuolisuus (ja ilmeisesti muunsukupuolisuuskin) näyttävät toistuvan kaikissa tapauksissaan jokseenkin samalla tavoin. Transsukupuolisen kohdalla sukupuolen "kokemus" ja ulkoiset sukupuoleen liitetyt tunnusmerkit ovat keskenään ristiriidassa. Ominaisuus näyttää olevan synnynnäinen.

Meillä on ymmärrys, miten muokata kehon kudoksia. Sukupuolen "kokemusta" emme kykene muokkaamaan. Ristiriidan poistamiseksi on käytännössä yksi kestävä tie. Kaikki toisaalta eivät tarvitse kehon muokkausta, vaan tuleminen tunnustetuksi "koetussa" sukupuolessa riittää.
  smo • 18.12.2017 07:47
Poliittiset päättäjät ovat ohjailleet tieteentekoa Amerikassa aikeisemminkin. Esimerkiksi nuoremman Bushin presidenttikaudella julkista tutkimusrahoitusta ei saanut jos tutkimussuunnitelmassa mainittiin AIDS taikka HIV.

Oletukseni on, että tällaista ohjailua tapahtuu muissakin maissa.
  JuhaniV • 18.12.2017 09:53
Nämä ns. kielletyt termit eivät koske pelkästään uutisessa mainittua tartuntatautien virastoa (CDC), vaan myös muita sosiaali- ja terveysministeriön (=HHS, United States Department of Health and Human Services) osastoja. Lisäksi mm. sisäministeriössä, oikeusministeriössä ja ympäristöasiainhallinnossa on laadittu ”oikeiden sanojen” luetteloita. Lukemistani uutisista saa sen käsityksen, että tarkoituksena on häivyttää hlbt-kansalaiset näkymättömiin.

Terveysministeriö on poistanut mm. hlbt-amerikkalaisia käsittelevät sivut, samoin terveysministeriön lapsi- ja perheasiaianhallinto poisti sivut, joissa opastettiin hlbt-amerikkalaisia ja heidän perheitään liittovaltion tarjoamista palveluista jne. Myös Valkoisen talon verkkosivustolta poistettiin hlbt-asiat heti kun Trump oli nimitetty presidentiksi.
---
Kaksi uutista, joissa ”sanastotietoa”:
www.washingtonpost.com

www.washingtonpost.com
-----
Kristilliset homovihajärjestöt kävivät kiittämässä Trumpia homovastaisesta politiikasta:
www.washingtonblade.com
-----
Lisäys
Toimenpiteet Trumpin erottamiseksi on käynnistetty.

Kommenttia muokattu: 24.12.2017 klo 01:59
  Havainnoija • 22.12.2017 00:04
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy