Saksan vaalit 2017: AfD:n suurvoitto, muullekin oppositiolle menestystä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7
Ennuste sunnnuntai-iltana klo 21

Saksan vaalien tärkein tulos koko Euroopan kannalta on, että Angela Merkel jatkaa kanslerina. Merkelin pakolaispolitiikka aiheutti, että kristillisdemokraatit menettivät valtavasti kannatusta. Sen sijaan samaa sukupuolta olevien avioliittojen hyväksyminen tuskin vaikutti kristillisdemokraattien menestykseen mihinkään suuntaan. Se on ollutta ja mennyttä.

Toinen tärkeä tulos on, että äärioikeistolainen AfD nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Poliittinen keskustelu parlamentissa saattaa myrkyttyä entisestään. Puolue on homo- ja transvastainen. Eniten kärsivät trans- ja queer-ihmiset, kun AfD on äänekkäästi tasa-arvoa, ihmisten itsemääräämisoikeutta ja valistustyötä (esim. koulujen seksuaaliopetusta) vastaan.

Sosialidemokraatit ovat viime vuodet olleet hallituksessa kristillisdemokraattien ”apupuolueena”. Nyt Martin Schulz, sosdemien puheenjohtaja ilmoitti, että puolue jää oppositioon.

Sosialidemokraattien tilalle hallitukseen tulevat luultavasti vihreät ja liberaalit (FDP). Vihreät ajavat voimakkaasti trans- ja muunsukupuolisten aseman parantamista. FDP olisi konservatiivisempi hallituskumppanina. Merkel ilmoittaa hallitusehdokkaat mahdollisesti jo sunnuntai-iltana tai maanantaina.

Vihreät ovat johdonmukaisesti ajaneet hlbtiq-myönteistä politiikkaa. Oli joitakin epäilyksiä, että hampurin mellakat menneenä kesänä olisivat heikentäneet vihreiden asemaa. Niin ei käynyt. Vuosikausia parlamentin hlbtiq-äänenä on ollut vihreiden Volker Beck. Hän kierteli lukuisissa ulkomaisssa pride-paraateissa ja häntä lyötiin tv-kameroiden edessä päin naamaa Moskovan pride-tapahtumassa. Volker Beckin tilalle on ilmeisesti tulossa uusi mies: Sven Lehman Kölnistä. Hän on 37-vuotias. Hänen sanotaan kuuluvan vihreiden vasempaan siipeen. Hänen kumppaninsa on Kölnin maapäivien vihreiden ryhmän puheenjohtaja Arndt klocke.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Volker Beck kertoi pari tuntia sitten twitterissä olevansa järkyttynyt vaalituloksesta. Hän tarkoitti tietenkin AfD:n reipasta vaalivoittoa. ”Eipä ole hyvä päivä maallemme ja demokratiallemme”.

Berliinin Alexanderplatzilla on ollut käynnissä mielenosoitus AfD:n vaalivoittoa vastaan. Sateenkaarilippuja on nähty "runsaasti" väkijoukossa.

7 kommenttia

Ilahduttavaa on kuitenkin se että ääri-kristilistä AfD:tä ei kannattanut 87% äänestäjistä. Eli esikuvapuolueensa, ääri-kristittyjen natsien taannoinen valtaannousu ei ainakaan noissa vaaleissa päässyt toistumaan.

Takiaispuolueen asemaan noussut ääri-kristilinen AfD harrastaa sitten Saksan parlamentissa sitä, mitä takiaiset nyt yleensäkin tekevät.
Vahvistamaton lopullinen tulos:

33,0 % kristillisdemokraatit CDU/CSU
20,5 % sosialidemokraatit SPD
9,2 % vasemmisto Linke
8,9 % vihreät Grüne
10,7 % vapaat demokraatit/oikeistoliberaalit FDP
12,6 % homovihamielinen rasistipuolue AfD
5,0 % muut

Paikkajako

246 kristillisdemokraatit CDU/CSU
153 sosialidemokraatit SPD
69 vasemmisto Linke
67 vihreät Grüne
80 vapaat demokraatit/oikeistoliberaalit FDP
94 homovihamielinen rasistipuolue AfD
--------------
Yhteensä 709 paikkaa

On mielestäni selvää, että äärioikeistolaisen AfD:n nousu parlamenttiin, varsinkin nyt kun yli 12 prosentin kannatuksen myötä parlamenttiin pääsivät myös kaikista homovihamielisimmät ja rasistisimmat AfD:n edustajat, myrkyttää saksalaista yhteiskuntaa, luo eripuraa kansanryhmien välille ja lisää vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää. Muilla puolueilla on tekemistä AfD:n ihmisvihamielisen politiikan vastustamisessa.

”Natsit ulos!”
AfD-puoluetta vastustavia mielenosoituksia on järjestetty ainakin Berliinissä, Hampurissa, Kölnissä, Frankfurtissa, Münchenissä, Düsseldorfissa, Dresdenissä, Leipzigissa, Mainzissa ja Göttingenissä, englanninkielinen uutinen, video ja kuvia:
http://www.dw.com/en/anti-afd-protests-break-out-across-germany-after-election/a-40664356

Ilahduttavaa toki, kuten human jo totesikin, että 87 % ei äänestänyt AfD:tä. Liittopäiville nousi myös useita sateenkaarikansan edustajia.

Kommenttia muokattu: 25.09.2017 klo 19:39